Hlavní obsah

Výlety po Česku: Vydejte se k pramenům českých řek. Tady vám teď v létě bude dobře

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Reklama

Řekne-li se Vltava, možná si vybavíte její proud pod panoramatem Pražského hradu a Labe vnímáte jako veletok, po kterém vyplouvají lodě z Děčína do Německa. Pojďte se ale s námi podívat proti proudu a zjistit, kde nejznámější české řeky pramení.

Článek

V parném létě je výlet k pramenům skvělým zpestřením. Čeká vás příjemný výšlap do hor, kde bývá o poznání chladněji, osvěžit se můžete i ze zurčícího potůčku. Nečekejte ale žádné divoké peřeje, i největší české řeky začínají jako tenký pramínek vyvěrající ze země.

Na Šumavu za pramenem Vltavy

Vltava, naše nejdelší řeka, pramení nedaleko šumavské Kvildy na úpatí Černé hory. Vydat se sem můžete z Kvildy i z Modravy, a to pěšky i na kole po cyklostezce. Nedaleko pramene, nebo spíše množství malých pramínků, které jsou výše v nepřístupném terénu, byla přesně před sto lety zbudována studánka, která symbolicky zastupuje počátek vodního toku. Střeží ji dřevěná socha dívky.

Foto: Mapy.cz/Rostislav Hudec

Cestou k prameni Vltavy můžete narazit na tetřeva, rysa, vzácné motýly nebo sovy, kolem stezky lze zahlédnout i rozkvetlé chráněné orchidejeFoto: Mapy.cz/Rostislav Hudec

Pramen Labe hledejte v Krkonoších

Ani ke skutečnému prameni Labe se nedostanete, vyvěrá v rašeliništi Labské louky, v nadmořské výšce 1 387 metrů. Pro turistické účely bylo i zde zbudováno symbolické místo na křižovatce turistických cest v podobě kamenné studánky. V 60. letech přibyla kamenná stěna s barevnými znaky největších měst, kterými Labe, na své 1 094 km dlouhé cestě k Severnímu moři, protéká. V roce 2006 dostal i pramen Labe strážkyni, dřevěnou alegorii vody. Vydáte-li se k prameni ze Špindlerova mlýna, minete několik krásných vodopádů, včetně jednoho z našich nejmohutnějších – Labského vodopádu.

Foto: Seznam Zprávy/Nikola Ramešová

Půjdete-li k prameni z Horních Míseček, cestou minete 148 metrů vysoký Pančavský vodopád, náš vůbec nejvyššíFoto: Seznam Zprávy/Nikola Ramešová

Na Králický Sněžník k prameni Moravy

Řeka Morava pramení asi půl kilometru pod vrcholem Králického Sněžníku v nadmořské výšce 1 380 metrů. I zde z hlubin vyvěrá údajně až několik stovek pramínků, ale jeden zvolený symbolický pramen je upravený jako kamenná studánka. Od ní se nabízí krásný pohled na obec Dolní Morava. Než steče řeka dolů do údolí, je z nesmělého pramínku pořádná horská bystřina.

Foto: Mapy.cz/Rostislav Hudec

Ano, i tak vypadá řeka MoravaFoto: Mapy.cz/Rostislav Hudec

Za Sázavou do Žďárských vrchů

Pramen Sázavy je mezi ostatními trochu za otloukánka. Dokonce k němu nevede žádná oficiální značená cesta, budete se muset vyzbrojit GPSkou a pevnou obuví, která zvládne neudržované lesní pěšiny. Pramen najdete mezi Hlinskem a Žďárem nad Sázavou, pod Šindelným vrchem. V nadmořské výšce 757 metrů tu na pramen 226 km dlouhého toku upoutává žulový kámen s nápisem Zde pramení řeka Sázava.

Foto: mooonik, Shutterstock.com

K pramenu Sázavy se vydejte ideálně z obce Nová Huť nebo Mariánská HuťFoto: mooonik, Shutterstock.com

Bečvy hledejte dvě, obě v Beskydech

Ne každý z našich toků má na českém území i svůj pramen. Například Lužnice pramení v Rakousku, stejně jako Dyje. Jiné řeky zase vznikají soutokem menších toků, například Berounka, Otava nebo Orlice. I Bečva vzniká ze dvou říček. Oba prameny spojuje červená turistická trasa, dělí je necelé čtyři kilometry. Rožnovská nebo též Dolní Bečva pramení na úbočí hory Vysoká, pramen je zastřešený dřevěným přístřeškem. Vsetínská neboli Horní Bečva pak pramení pod vrchem Trojačka, kryje ji malá dřevěná stříška. Obě se spojují v jednu řeku Bečvu ve Valašském Meziříčí a ta se po 61,5 kilometrech u Tovačova vlévá do řeky Moravy.

Foto: M.Fuksa, Shutterstock.com

Jméno Bečva je odvozené od slova bečet, což po valašsku znamená brečet, naříkat. Tak údajně zní její prudký proud Foto: M.Fuksa, Shutterstock.com

Reklama

Načítám