Hlavní obsah

Výlety za vodou. Pod hladinu, na nejvyšší hráz i do dómu

Foto: Kletr, Shutterstock.com

Foto: Kletr, Shutterstock.com

Reklama

V létě to k vodě táhne, ovšem ani na podzim se tohoto živlu vzdávat nemusíte. Místo koupání se pokochejte průzračnou vodou v jeskyních, zajímavou technickou exkurzí v elektrárně, děti si zas zamilují tunel pod jezírkem plných vodních živočichů.

Článek

Voda je živel, jehož energie v lenivé podzimní dny přijde vhod. Naplánujte si některý z výletů za zajímavými turistickými cíli, které jsou s vodou nerozlučně spjaté.

Výlet pod hladinu: Živá voda Modrá

Chodíte-li s rodinou rádi do zoo, nesmíte minout vodní svět Živá voda v Modré nedaleko Uherského Hradiště. Čekají tu na vás dvě podzemní patra, ve kterých nahlédnete do světa pod vodní hladinou. Třešničkou na dortu je prosklený tunel, ve kterém můžete pozorovat proplouvající sumce, jesetery nebo štiky. Výlet doporučujeme spojit s návštěvou nedalekého poutního místa Velehrad nebo Archeoskanzenu Modrá.

V říjnu mají otevřeno denně od 9 do 17, od listopadu denně mimo pondělí 10 až 16. Vstupné 90 Kč, děti 60 Kč.

Foto: zivavodamodra.cz

Podvodní tunel děti nadchne, uchváceni ale budou i dospělíFoto: zivavodamodra.cz

Za vzděláním: Vodní dům Hulice

Jaký význam má voda pro člověka a pro přírodu? Na to se pokouší odpovědět rozsáhlá expozice Vodního domu v Hulicích nedaleko Trhového Štěpánova u vodní nádrže Švihov. Nečekejte ale nudné muzeum, dospělé i malé návštěvníky nadchne interaktivní expozice, experimenty a zapojení všech smyslů. Pomocí mikroskopů si prohlédnete vodní mikroorganismy, seznámíte se s obyvateli vodních hloubek i zarostlých mokřadů, zjistíte, že i lidské tělo je tvořeno z podstatné části právě vodou. Pokud nejsou mrazy, v atriu si děti vyhrají s různými vodními mlýnky, čerpadly a pumpami a poznají, jak voda putuje krajinou.

Otevřeno denně mimo pondělí od 9 do 16. Vstupné 100 Kč, děti 55 Kč.

Foto: vodni-dum.cz

Poučení a zábava mohou jít ruku v ruce, Vodní dům je toho příklademFoto: vodni-dum.cz

Za křišťálově čistou vodou: Bozkovské dolomitové jeskyně

Málokde najdete tak čistou vodu jako v jeskyních. V Česku jich máte na výběr hned několik, zavítat můžete například do Bozkovské dolomitové jeskyně nedaleko Semil. Tam vás na závěr prohlídky, během které můžete obdivovat krápníkovou výzdobu a kamenné útvary, čeká Jezerní dóm. Jezero o rozloze 14 x 24 metrů má průzračně čistou vodu a v jeho hladině se zrcadlí kamenné stropy.

Otevřeno v říjnu pondělí 9 až 15, úterý až neděle 8 až 16, od listopadu pouze všední dny 9 až 15. Vstupné 150 Kč, děti 90 Kč.

Foto: Profimedia.cz

Průzračnou vodou je krásně vidět až na dno, místy hluboké až dva metryFoto: Profimedia.cz

Za tajemnem: ostrovní kostel sv. Linharta

Kostel svatého Linharta v Mušově by se nelišil od mnoha jiných venkovských kostelů, kdyby nebyl v roce 1980 Mušov jednou z obcí, která zmizela pod hladinou Novomlýnských nádrží. Až na kostel. Ostrůvek s věží uprostřed Věstonické nádrže působí na nekonečné vodní hladině jako fata morgana. Kdysi se k němu dalo přebrodit cestičkou skrz vodu, ta ale byla zrušena z důvodu ochrany zdejší ptačí rezervace. Na rekonstrukci kostela a zpřístupnění této unikátní památky se aktuálně pořádá sbírka, plánují se i organizované návštěvy na pramici. Chátrající stavbu opředenou smutnou historií můžete zatím obdivovat ze břehu nebo hráze nádrže.

Foto: Kletr, Shutterstock.com

Na ostrově hnízdí vzácný rybák, orel mořský nebo různé druhy divokých husFoto: Kletr, Shutterstock.com

Za technikou: přečerpávací elektrárna Dalešice

Zajímá-li vás voda jako zdroj energie, navštivte některou z vodních elektráren. Exkurze nabízí například vodní elektrárna Orlík nebo přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně. Další z přečerpávacích elektráren, která se otevírá návštěvníkům, jsou Dalešice nedaleko Dukovan. Zdejší elektrárna se může pochlubit nejvyšší sypanou hrází v Evropě, měří úctyhodných 102 metrů.

Otevřeno každý den od 9:00 do 16:00 hod, prohlídky na objednání, vstup je zdarma.

Foto: Profimedia.cz

Na přehradě natočil režisér Jiří Menzel (†82) svůj film Kdo hledá zlaté dno (1974) s Janem Hrušínským (66) v hlavní roli Foto: Profimedia.cz

Pro otužilce: balneopark Jeseník

V Priessnitzových léčebných lázních v Jeseníku se vodou léčí. Její ozdravné účinky mohou otestovat nejen pacienti lázní, ale i běžní návštěvníci. Balneopark nabízí několik zastavení vybudovaných v duchu odkazu zakladatele moderní vodoléčby Vincenze Priessnitze. Můžete se brouzdat potůčkem, vyzkoušet léčivé střiky i přírodní sprchu. Vodoléčba pomáhá posilovat imunitu, zahání psychické napětí, zlepšuje funkci srdce a cév a povzbuzuje krevní oběh.

Volně přístupné.

Foto: priessnitz.cz

Projdete se i po masážním chodníčku z oblázkůFoto: priessnitz.cz

Gastrovýlet: výlov rybníka

Od září do listopadu je na českých rybnících živo, konají se totiž výlovy. Na některých místech zvou rybáři i na doprovodný program a k ochutnání rybích pokrmů připravených na místě. O víkendu 16. a 17. října můžete navštívit zřejmě nejznámější výlov na Moravě, výlov Hradeckého rybníka u Tovačova. Akce včetně doprovodného programu startuje v 8:30 na hrázi. S rybáři můžete strávit i sváteční 28. říjen, výlov s doprovodným programem plánují u rybníka Bezdrev v jihočeské Zlivi nebo u Bohdanečského rybníka v Lázních Bohdaneč.

Foto: nase-voda.cz

Kvůli výlovu rybníka se vyplatí přivstat, rybáři začánají časně ráno a rozhodně je na co koukatFoto: nase-voda.cz

Reklama

Načítám