Hlavní obsah

Kam o Velikonocích? Vyrazte za tradicemi i designem

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Velikonoce, svátky jara, jsou před vámi! Jestli ještě nevíte, kam vyrazit nasát jejich atmosféru, máme pro vás pár tipů. Stejně tak, pokud tyto svátky nejsou vaším šálkem kávy.

Článek

Konečně to správné jarní počasí! A na kdy jindy by mělo vyjít než na Velikonoce, které většině pracujících slibují čtyři dny volna? Můžete se těšit na svátky plné sluníčka a teplot, za které by se nemuselo stydět ani časné léto. V pátek má být na většině území polojasno až jasno a denní teploty 18 až 22 stupňů. Celý víkend, včetně pondělí, by mělo být počasí stejné, jen místy se může objevit zvýšená oblačnost a občasné přeháňky. Teploty by však neměly klesnout pod 15 stupňů. Více o počasí zde.

Velikonoční dostihy

V pondělí odpoledne už budete mít po pomlázce, a pokud se vám nebude chtít sedět doma, udělejte si výlet do Prahy-Velké Chuchle. Od půl druhé se zde totiž konají dostihy Memoriál profesora Václava Michala. Ty slibují také velice bohatý doprovodný program, kde si na své přijdou i vaše ratolesti. Pořadatelé zde připravili dětské dílničky, kde si děti mohou namalovat kraslice, ozdobit perníčky anebo zhlédnout představení loutkového divadla. Ti nejmenší se mohou také svézt na ponících. Pro děti do patnácti let je vstup zdarma, dospělí zaplatí 150 korun.

Foto: Profimedia.cz

V pondělí odpoledne můžete vyrazit na dostihy, kde je také připraven program pro děti Foto: Profimedia.cz

Design v hlavním městě

Pokud vás velikonoční svátky až tak moc neberou, a naopak je vašemu srdci blízký design, potom je Prague Design Week akce přímo pro vás! Až do neděle totiž můžete v Praze na náměstí Republiky 7 navštívit nejen výstavy, ale také nejrůznější workshopy či přednášky. Na výstavě na vás čekají díla šedesáti designérů nejen tuzemských, ale i zahraničních. Samozřejmě nebude chybět ani design shop, abyste si mohli něco pěkného odnést. Třeba aby vás beránek nepokakal.

Foto: Profimedia.cz

Jestli si chcete odpočinout od Velikonoc, vyrazte na Design Week Foto: Profimedia.cz

Velikonoce ze starých dob

Atmosféru Velikonoc ale můžete perfektně nasát třeba v některém ze skanzenů. Pokud chcete jít na jistotu, vyrazte do Hornického muzea Příbram na Březových Horách, kde se koná akce Velikonoce v hornickém domku. Seznámíte se zde s tím, jak se svátky jara slavily v hornické rodině na začátku 20. století. Připraven je i doprovodný program v podobě rukodělných dílniček. Krásný skanzen je také na Veselém kopci, kde se do velikonoční atmosféry budete moci ponořit v dobových roubenkách.

Foto: Profimedia.cz

V mnoha skanzenech v České republice jsou přichystány velikonoční akce Foto: Profimedia.cz

Svátky na hradech a zámcích

Velikonoční tradice na vás ale nečekají pouze ve skanzenech, nýbrž i na početných trzích a jarmarcích, které jsou často spojeny s doprovodným programem. Najdete je ale nejen na náměstích ve městech, ale také na hradech a zámcích. Například na Křivoklátu  vás čeká jarmark se spoustou velikonočních výrobků, na hradě Kašperk zase velikonoční prohlídky. Na zámku Hrádek u Nechranic se seznámíte nejen s velikonočními zvyky, ale pustí vás i do zámecké kuchyně, kde na vás čeká originální bílý punč. Na hradě Sovinec zase spojili velikonoční oslavy se šermířskými slavnostmi. Stačí si tedy jen vybrat!

Foto: Profimedia.cz

Na Křivoklátu na vás čeká jarmark s velikonočními výrobky Foto: Profimedia.cz

Hledání vajíček

O vile Tugendhat je slyšet na každém kroku, ale co taková vila Stiassni? Také leží v Brně a pochází z konce dvacátých let dvacátého století. Architektem je Ernst Wiesner. Rodina Stiassni zde ale nebydlela dlouho – pouhých devět let po nastěhování musela uprchnout, aby se zachránila před hrůzami nastupujícího nacismu. Po druhé světové válce vila sloužila jako hotel, nicméně krásné prvorepublikové exteriéry zůstaly dodnes. Zachovala se i tříhektarová zahrada, do které v pondělí 22. dubna budou ukryty stovky vajíček čekajících na malé koledníky, až je najdou během akce s názvem Velikonoce u paní Hermíny. A když už tam budete, nenechte si ujít ani komentovanou prohlídku vily, kterou si raději zarezervujte předem.

Foto: Anrephoto, Shutterstock.com

Hledat vajíčka se můžete vydat do rozlehlých zahrad vily StiassniFoto: Anrephoto, Shutterstock.com

Ukryjte se s Václavem Koptou

Jestli patříte k těm, kteří se na Velikonoční pondělí raději zamknou doma na sedm západů a dělají, že tam vůbec nejsou, máme pro vás tip na knížku. Ta vám ukrátí dlouhou chvíli, přivede na jiné myšlenky a navíc pobaví. Na konci března totiž vyšla sbírka povídek Prodloužená jízda, kterou napsal Václav Kopta. Jde o příběhy nejen z jeho dětství a dospívání, ale také z dětství jeho dětí. Jestli je vám blízký humor Václava Kopty, kterého znáte možná spíše jako herce, muzikanta či moderátora, potom se vám kniha bude určitě líbit. Nic náročného od ní nečekejte, zato pobavení ano.

Foto: Nakladatelství motto

Václav Kopta v knize popisuje příběhy nejen ze svého dětstvíFoto: Nakladatelství motto

Anebo si můžete vyrobit dekoraci či upéct něco dobrého. Všechny tipy najdete v rubrice Velikonoce. Nezapomeňte přitom sledovat počasí, aby vás nevypekl nějaký nečekaný aprílový deštík.

Reklama

Načítám