Hlavní obsah

Kam v létě na dovolenou po Česku podle znamení

Foto: Freedy, Shutterstock.com

Foto: Freedy, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní dovolenou bude nejspíš většina lidí trávit v naší republice, ale to ničemu nevadí. I tady je spousta zajímavých míst, která stojí za to vidět! Kam vyrazit po českých luzích a hájích podle vašeho znamení či znamení vašich spolucestujících?

Článek

Letní dovolená může být předmětem mnoha sporů, protože každý od ní očekává něco trochu jiného. Jeden se chce celý den slunit a ani se nehnout, jiný by prošmejdil každou zapadlou uličku vybraného města nebo čas využil pro sport.

Znamení, ve kterém se člověk narodil, napoví, jaká dovolená se nejlépe blíží jeho představám, aby si ji užil i tady u nás v České republice. Nasbírejte pár užitečných tipů!

Beran (21. 3. – 20. 4.)

Berani jsou opravdu velmi aktivní a sportovně založení lidé, takže povalování doma na zahradě nebo někde u rybníka je nenaplní. Naopak, potřebují aktivní odpočinek a nějaké ty podněty. Hodí se tak pro ně dovolená plná dobrodružství a sportu. Zvolit můžou třeba cyklotrasu Ohře s přenocováním ve stanech. A nebo pobyt ve Špindlerově Mlýně, kde se vyžijí v lanovém parku až po jízdu na raftech.

Býk (21. 4. – 21. 5.)

Pro Býky znamená dovolená hlavně odpočinek a rozmazlování těla i duše. Rádi si užijí pohodlíčko v nějakém luxusu, který si normálně nedopřávají, na dovolenou by se tak měli vydat do některého z vícehvězdičkových hotelů. Ideálními prázdninami pro ně bude pobyt třeba v některém z lázeňských wellness center, jako je Infinit Maximus v Brně, a nebo v luxusním hotelu. U nás mezi ty nejlépe hodnocené patří třeba Cosmopolitan Hotel či Alcron Hotel v Praze či Grandezza Hotel v Brně.

Foto: Gergely Zsolnai, Shutterstock.com

Býci jsou ve svém volnu velcí požitkáři a chtějí se rozmazlovatFoto: Gergely Zsolnai, Shutterstock.com

Blíženci (22. 5. – 21. 6.)

Hlavním charakterovým rysem Blíženců je touha zkoumat a poznávat nové věci. Užijí si tak třeba nějaký roadtrip a cestování z místa na místo – tak se o prázdninách nebudou nudit. Rádi navíc objevují kulturu a také se na cestách chtějí něco naučit. Naše republika se dá během dovolené objet klidně celá dokola, nebo je možné zaměřit se na jeden konkrétní region. Nevšedním zážitkem je třeba výlet přes Hořice a Jičín do Dětenic, kde mají kromě zámku i středověkou krčmu. To Blížence jistě pobaví.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

Raci si na dovolené užívají nejvíc to, že jsou spolu se svými nejbližšími. Ideální dovolenou tak pro ně může představovat jen pobyt na rodinné chatě nebo srubu někde v horách, v klidu a daleko od civilizace. Chat a chalup k pronájmu je po České republice dostatek, stačí jen zvolit míru luxusu a samoty – nabízí se třeba Chata Pod Studničnou v Krkonoších nebo Martinova bouda na Benecku.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

Pro Lvy je o dovolené důležité dobít baterky a trochu se rozmazlit, potřebují trochu sluníčka a tepla a také nějakou zábavu. Tak budou šťastni. Aby si volno užili, stačí, když budou mít s sebou tu správnou partu lidí – pak už je vlastně jedno, co se bude dít. Bavit je bude třeba dovolená na vodě, ať už budou sjíždět Otavu nebo Lužnici, ale i něco na opačném konci spektra – například luxusní pobyt s přáteli někde v blízkosti aquaparku, například v Liberci. A když jim nebude přát počasí, mohou si v tamním centru Babylon dopřát i spoustu jiné zábavy.

Foto: Inc, Shutterstock.com

Lvi si rádi sjedou i nějakou řeku, důležitá je pro ně společnost lidíFoto: Inc, Shutterstock.com

Panna (23. 8. – 22. 9.)

Panny chtějí poznávat novou kulturu – baví je výlety do malebných měst, která si prohlédnou nejlépe samy. Organizované skupinky s průvodcem v čele, to není jejich styl, rády si totiž všechno vymyslí a zanesou do vlastního itineráře. Nejsou to dobrodruzi, ale s turistickým průvodcem a s mapou v ruce naplánují kdeco. Letos o prázdninách by je tak mohl zaujmout třeba Český Krumlov, kde ubylo zahraničních turistů, některé z lázeňských měst nebo třeba Telč či hlavní město Praha.

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

Váhy o dovolené vyhledávají především krásu a odpočinek, a nepohrdnou ani gurmánskými zážitky, které si umí opravdu vychutnat. Okouzlí je jak krásná města, jako je třeba Kutná Hora či Český Krumlov, tak i krásy přírodní – levandulové farmy ve Starovičkách či Bezděkově u Úsova, Průhonický park se zámkem nebo Květná zahrada v Kroměříži. A nebo je možné to vzít z druhé strany a potěšit hlavně jejich mlsné jazýčky a vyrazit za skvělým vínem i jídlem do oblasti kolem Pálavy a k Mikulovu.

Štír (24. 10. – 22. 11.)

Štíři jsou velmi citliví na energie sálající z míst kolem nich a lokality s výraznými vibracemi nebo tajuplnou pověstí vyloženě vyhledávají. Dobíjejí si tak baterky a spíše než „obyčejný“ luxusní hotel je nadchne rozpadající se chatka, když má nějaký příběh. Získají si je tak magické křivolaké uličky Starého města v Praze, Petrovy kameny v Jeseníkách, nedostavěný chrám v Panenském Týnci nebo Boží kámen u Strakonic. Stejně tak je ale uspokojí i procházka starým lesem nebo výlet do neprobádané jeskyně. Hlavně ať k nim místo promlouvá.

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Výlety do přírody jsou oblíbenou dovolenkovou činností více znameníFoto: goodluz, Shutterstock.com

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Podobně jako Berani si i Střelci užijí hlavně akční dovolenou, která jim umožní vybít si něco z přebytečné energie. Zážitky a adrenalin, to je jejich, navíc by se rádi obklopili houfem stejně naladěných jedinců. Nadchne je tak třeba dovolená na Lipně, kde je čeká spousta sportovních aktivit, lidí, ale i přírody, kterou budou s chutí zkoumat. Stejně tak si rádi dají do těla v Českém ráji nebo Adršpachu, kde skalní město přímo láká za dobrodružstvím.

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

Konzervativní Kozorozi často jezdí celý život na jedno a to samé místo, neradi mění své zažité zvyklosti. Kromě toho pojímají dovolenou poměrně klasicky – je fajn si týden odpočinout, nic nedělat, jen se válet na písku a číst si. Ideálně kus od lidí, davům turistů se rádi vyhnou. Přesto si užijí dovolenou třeba i u Mácháče nebo v některém ze zatopených lomů: Kristýna v Hrádku nad Nisou, Michal u Sokolova nebo Milada kousek od Ústí nad Labem.

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Vodnáře ze všech znamení asi nejvíc trápí, že se nemůžou vydat za exotikou, protože hrozně neradi navštěvují místa, která už znají. Důležité je tedy naplánovat jim prázdniny někde, kde ještě nikdy nebyli, nejlépe s náloží zábavných a adrenalinových aktivit. Ideální jsou k tomu nejrůznější horská města a centra, ať už je to Harrachov se svými cyklistickými trasami, golfem i bobovou dráhou, Železná Ruda a šumavské okolí nebo Žďárské vrchy, kde se Vodnáři mohou vrhnout na lezení po skalách. Však oni si to oblíbí i tady!

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

Romantické Ryby jsou snílci s hlavou v oblacích, a právě proto je pro ně jako dělaná dovolená, na které si prohlédnou nějaké ty české hrady a zámky, a budou se moct zasnít, jaké by to asi bylo v nich žít. Hluboká, Karlštejn, Červená Lhota, Konopiště, Lednice i Hradec nad Moravicí, opravdu je z čeho vybírat. Druhou možností je vyrazit někam k vodě, protože Ryby a voda, to k sobě prostě patří. Sjet se letos dá kdejaká řeka, přenocovat lze u Slapské přehrady nebo na Orlíku, a když nic z toho nevyjde, koupaliště to také zachrání!

Reklama

Načítám