Hlavní obsah

Jana Adámková slaví 50. narozeniny. Co dnes dělá nejen ona ale i další známé tváře z obrazovek?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Moderovaly zprávy i zábavu, v televizi bývaly skoro denně, vyhrávaly divácké ankety a pak z obrazovek zmizely. Některé opustily profesi úplně, jiné se stáhly spíše na druhou stranu kamery. Která moderátorka se stala šéfkou zpravodajství a která si dala mediální pauzu?

Článek

Dnes slaví 50. narozeniny Jana Adámková. Moderátorka, která nejdříve informovala o tom, jaké bude počasí, posléze utvořila sympatickou dvojici s Karlem Voříškem. Kam ale nakonec z obrazovky zmizela?

A co další dámy, na které jsme byli zvyklí ve zpravodajství nebo zábavních programech, a často byly k vidění i ve společenských časopisech, ať už kvůli drbům ze soukromí nebo třeba módní inspiraci?

Jana Adámková (50)

Vystudovala pedagogickou fakultu a v roce 1997 se stala moderátorkou na TV Nova. Nejdříve v relaci Počasí, posléze ve dvojici s Karlem Voříškem (58) uváděla Televizní noviny. Byla velmi oblíbená, opakovaně nominovaná na cenu Anno a dvakrát byla Rosničkou roku.

Z televize odešla na vlastní žádost v roce 2012, kvůli tehdy napjaté atmosféře ve zpravodajství. Začala se zabývat mediálním tréninkem a působí i jako pedagog na vysoké škole. Je autorkou řady vzdělávacích programů zaměřených na komunikaci, prezentování nebo public relations.

Foto: Profimedia.cz

Dnešní oslavenkyně se rozhodla využít pedagogického vzdělání a předávat zkušenostiFoto: Profimedia.cz

Kateřina Kaira Hrachovcová (47)

Herečka se do povědomí široké veřejnosti dostala díky seriálu Život na zámku (1995–1998). Hrála v televizi i v divadle, dabovala a uspěla i jako moderátorka. Tři roky s ní na konci tisíciletí diváci TV Nova snídali.

Posléze se ovšem z obrazovky stáhla. Pracovala na veterinární klinice dnes již bývalého manžela, stala se z ní osobní koučka. K tomu se občas v nějakém seriálu objevila (například Přístav, 2015–2017). V současnosti se věnuje tetování, ilustracím a navrhla i vlastní řadu klobouků.

Foto: Profimedia.cz

Miluje módu a je pyšná na své vysportované tělo, které ráda ukazuje třeba na svém InstagramuFoto: Profimedia.cz

Mirka Čejková (59)

Patřila k nejlepším moderátorkám a byla tváří večerních zpráv na vícero televizních stanicích. Populární dvojici tvořila s Pavlem Zunou (54). V roce 2010 z televize definitivně odešla a začala předávat své zkušenosti, učit projev, stala se koučkou.

Má za sebou mnohá soukromá dramata. Její dcera Petra je kvůli komplikovanému porodu mentálně postižená. S otcem svých dvou synů, golfistou Alexem Čejkou (51), zažila komplikovaný rozvod a tahanice o děti i majetek. Třetího exmanžela Marka Víta (49) Čejková obvinila z domácího násilí. V současné době jsou pro ni prý nejdůležitější děti, kromě své práce se věnuje i charitě.

Foto: Profimedia.cz

Chtěla pomáhat ostatním, až si uvědomila, že pomoc potřebuje ona samaFoto: Profimedia.cz

Jitka Obzinová (58)

Zkušená reportérka a moderátorka pracovala v zahraničních redakcích, moderovala diskusní pořady i večerní zprávy, vypracovala se na vedoucí redakce a šéfredaktorku zpravodajství.

Později se na veřejnost dostaly informace, že Obzinová chtěla po svých podřízených, aby manipulovali se zprávami, což oni sami považovali za neobjektivní a nevyvážené. V lednu se měla stát ředitelkou zpravodajství Českého rozhlasu, ale stovky zaměstnanců proti ní podepsaly petici a Obzinová post nezískala.

Foto: Profimedia.cz

Otevřený dopis proti Jitce Obzinové ve funkci ředitelky zpravodajství podepsalo víc než 600 zaměstnanců rozhlasuFoto: Profimedia.cz

Jolana Voldánová (53)

Chtěla být herečkou, což se nepodařilo, ale i tak se usměvavá moderátorka stala jednou z nejoblíbenějších tváří televizní obrazovky a dostala několik cen divácké popularity TýTý. Z České televize odešla v roce 2013, v době, kdy byla na vrcholu. Proč? Přestávala mít pocit, že to má přidanou hodnotu pro obě strany.

Dala si pauzu a pak se začaly objevovat nabídky na moderování, měla pořad v Českém rozhlase Je jaká je, pro zpravodajský web točila Kafe s Jolanou, které se dočkalo i knižní podoby. Aktuálně je moderátorkou na volné noze, v roce 2021 se například stala tváří Sčítání lidu.

Foto: Profimedia.cz

O tom, že chce odejít z Událostí, věděla jen hrstka lidí. Rozloučila se v přímém přenosuFoto: Profimedia.cz

Tereza Pergnerová (47)

Pořad Eso nebyl jejím prvním, ale rozhodně ji proslavil. A její Čágo bélo, šílenci zdomácnělo. Měla skvěle našlápnuto, ale kariéru přerušily problémy s drogami. Vyléčila se a dostala druhou šanci. Její citlivá moderace reality show Vyvolení (2005–2013) jí zajistila velký televizní comeback.

Posléze moderovala reality show Farma (2012) nebo pořad Mise nový domov (2016). Co dělá nyní? Založila před třemi lety nadační fond, který pomáhá rodinám v tíživé situaci.

Foto: Profimedia.cz

Na společenských akcích se často neobjevuje, miluje ale procházky, kterými si čistí hlavuFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám