Hlavní obsah

Osudy slavných pěveckých dvojic: Roxette nebo Eva a Vašek

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Měli talent, charisma a chuť prorazit. Ale minimálně na začátku kariéry věřili, že ve dvou se to lépe táhne. Které pěvecké dvojice slavily či slaví velké úspěchy? Proč skončil Těžkej Pokondr a jak se z dvojice Eva a Vašek stala Eva Adams?

Článek

Být sólista znamená, že je veškerá zodpovědnost za odvedený výkon na vás, ale zároveň je veškerý aplaus určen jen a jen vám.  Vícečlenné hudební skupiny se dělí o pozornost a role mívají rozdělené. Hudebníci bývají rovnocennými partnery, i když často mají hlavního frontmana.

Pěvecké dvojice jsou něco mezi. Musí mezi nimi fungovat dokonalá chemie, protože na pódiu se nikdo neschová třeba za bicí, oba členové dua jsou vidět i slyšet stejně. A jsou na sebe obvykle napojení tak, že když jde o dvojici smíšenou, stanou se párem i v soukromí.

Které hudební dvojice patří nebo patřily k nejpopulárnějším?

Těžkej Pokondr

Roman Ondráček (54) a Miloš Pokorný (56) bývali nerozlučnou dvojicí – 26 let spolu moderovali v rádiích. Zpočátku odmítali do mikrofonu začít i zpívat, ale nakonec je americký trend, kdy moderátoři v rozhlase přezpívávali známé písně, přesvědčil. Zkusili to se Sunshine reggae a vznikla populární píseň Saša jede.

Ondřej Hejma (70), jeden z dvorních textařů této dvojice, pro ně vymyslel název Těžkej Pokondr. Pokondr vznikl spojením příjmení a Těžkej, protože měli na svědomí pár „těžších“ vtipů. Přestože mají na kontě ke stovce písní a skoro dvě desítky úspěšných alb, vždycky zdůrazňovali, že jsou hlavně moderátoři.

V roce 2019 se ale jejich cesty rozešly. Mimo jiné měli rozdílný názor na kauzu kolem kontroverzního singlu Schízy, která je inspirována příběhem českého premiéra a jeho utajovaného syna a kterou rádia odmítala vysílat. Nyní Miloš Pokorný moderuje sám na Expres FM a Roman Ondráček koncertuje jako Lehkej Pokondr v doprovodu hudebního uskupení Rakeťáci.

Foto: Profimedia.cz

V přátelském objetí už Miloše Pokorného (vlevo) a Romana Ondráčka neuvidíte, ale jejich cover verze známých písní zdomácnělyFoto: Profimedia.cz

Eva a Vašek

Když jim fanoušci po koncertech nosili květiny, převažovaly bílé orchideje. Tak se totiž jmenuje největší hit této u nás i v zahraničí oblíbené pěvecké dvojice. Eva a Vašek jsou manželé Ševčíkovi. Poprvé vystoupili v únoru 1989.

Vydali desítky alb, populární byli nejen u nás, ale i v Chorvatsku, Španělsku či Norsku. Mívali 150 vystoupení za rok a byl pro ně důležitý blízký vztah s fanoušky, někteří s nimi jezdili i na dovolené.

V současné době se zpívání věnuje jen Eva Ševčíková, pod pseudonymem Eva Adams, její manžel odešel do pěveckého důchodu a řídí vydavatelství Surf, které se zaměřuje na lidovou hudbu s prvky folku a country.

Foto: Profimedia.cz

Na jejich adresu se vtipkuje, pravda ovšem je, že málokteré duo bylo tak komerčně úspěšnéFoto: Profimedia.cz

Martha a Tena

Zpěvačky Martha (74) & Tena (72) Elefteriadu mají řecký původ a v české popmusic působily na konci 60. let mezi všemi těmi bigbeatovými kapelami jako exotické zjevení. Do Československa se dostaly v roce 1950, když rodina uprchla z Řecka kvůli občanské válce.

Maminka ale zemřela a dívky vyrůstaly v dětském domově pro řecké děti. Každá jsou jiná a liší se i jejich životní osudy. Martha vystudovala dálkově psychologii, měla několik vztahů – chodila například s Jiřím Hrzánem (†41) nebo Vladimírem Kratinou (68), a zůstala bezdětná. Tena překonala rakovinu, má dvojčata a radost jí dělá vnučka Valentinka. Její syn je populární rapper Ektor (35).

Foto: Profimedia.cz

Tena (vlevo) a Martha říkají, že nejlépe se člověk pohádá s rodinou, ale jejich spory prý už dávno nemají jižanské grádyFoto: Profimedia.cz

Roxette

Švédi zpívající anglicky. Typické pro ně byly chytlavé melodie, zajímavý hlas zpěvačky a rozčepýřené krátké vlasy. Blonďatá Marie Fredriksson (†61) a černovlasý Per Gessle (62) sklízeli úspěchy po celém světě, vyprodávali haly a odhaduje se, že prodali přes 75 milionů nahrávek.

Jejich prvním superhitem byla písnička The Look, během chvíle znal Roxette celý svět. Ač každý vystupovali i sólo, nikdy se jako duo nerozpadli. Skupina Roxette skončila až smrtí zpěvačky, která v roce 2019 definitivně prohrála zdlouhavý boj s rakovinou.

Foto: Profimedia.cz

Uměli to rozjet, a i když měli kvůli Mariině rekonvalescenci téměř desetiletou pauzu, od roku 2009 zase aktivně koncertovali i vydávali novinkyFoto: Profimedia.cz

Sonny a Cher

Potkali se v roce 1962 a nejdřív byli kamarádi. Cher bylo 16 a pomáhala o 11 let staršímu a ženatému Sonnymu s doprovodnými vokály. Jenže z kamarádství se stala láska, Sonny se rozvedl a v jejích 18 letech se vzali. Na sólovou dráhu byla moc velká trémistka, tak vzniklo duo Sonny a Cher. Hned jejich první píseň I Got You Babe se stala hitem.

Dařilo se jim v práci i doma – měli vlastní televizní show a narodila se jim dcera Chastity (51). Ta se nechala v roce 2009 přeoperovat na muže a jmenuje se Chaz Bono.

Dvojice se rozešla v roce 1975. Cher se stala úspěšnou sólovou zpěvačkou a herečkou, Sonny vstoupil do politiky. Zemřel po nehodě na lyžích v roce 1998 a Cher na pohřbu řekla, že byl nejpozoruhodnější člověk, kterého kdy potkala.

Foto: Profimedia.cz

Sonny v Cher viděl obrovský potenciál, a protože ji samotnou svazovala tréma, začal zpívat s níFoto: Profimedia.cz

Wham!

Jaký song nesmí každoročně chybět ve výběru top vánočních písní? Určitě Last Christmas! George Michael (†53) a Andrew Ridgeley (58), kteří ji v roce 1984 nazpívali, se poznali na střední škole a v letech 1982–1986 prodali jako duo Wham! na 30 milionů nahrávek.

Oslovili hlavně mládež, byli jako oni, nespokojení teenageři. A byli vůbec první popovou skupinou ze Západu, která vyjela na turné po Číně. Když se v roce 1986 duo rozešlo, bylo to velmi přátelské. George Michael se vydal na sólovou dráhu, jeho bývalý parťák na slávu nenavázal, ale občas si spolu ještě zazpívali.

Foto: Profimedia.cz

Dokázali se rozejít v klidu a občas si spolu zavzpomínali na úspěšnou Wham! éruFoto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:
Eva a Vašek

Načítám