Hlavní obsah

Retrocelebrity, které udávaly trendy. Hlasatelky jako módní ikony své doby, podívejte se na ty nejznámější

Foto: ČTK / Tachezy Jan, Profimedia.cz

Foto: ČTK / Tachezy Jan, Profimedia.cz

Reklama

Aktualizováno

Česká televize letos slaví hned několik výročí. Třicet let od zahájení ranního vysílání Studia 6, dvacet let od Toulavé kamery, ale hlavně sedmdesát let od vůbec prvního vysílání. To si dnes pamatuje asi málokdo. Ale programové hlasatelky a hlasatele, kteří k televizi neodmyslitelně 52 lety patřili, si vybaví každý z nás. Kdo patřil mezi nejoblíbenější?

Článek

Měli příjemný hlas a hezky se na ně koukalo. Provázeli programem a byli zároveň i ozdobou. A časem se z nich staly televizní hvězdy. Hlasatelé vítězili v anketě TýTý, udávali módní trendy, dostávali od diváků dárky, a dokonce i žádosti o ruku. Když na konci roku 2005 tato profese v televizi skončila, bylo to zvláštní. Najednou se nám po nich stýskalo, považovali jsme je za „členy rodiny“. Které tváře patřily k Československé (a později České) televizi?

Jarmila Šusterová (†85)

Diváky provázela vysíláním vůbec jako první televizní hlasatelka, před nástupem slavných kolegyň zvučných jmen. Už jako osmiletá začínala v rozhlasovém vysílání. Později nastoupila do dětské redakce Československé televize. Když vyhlásili konkurz na programové hlasatelky, přihlásila se. Vzali ji na tříměsíční zkušební dobu. Nakonec se z obrazovky na diváky usmívala celých 15 let, než ji stihl trest za to, že v roce 1968 byla televizní tváří uvolňování ve společnosti. Šusterovou s nástupem normalizace stihl podobný osud jako kolegyni Kamilu Moučkovou. Zakázali jí vstup na obrazovku, televizi však zůstala věrná jako administrativní pracovnice až do odchodu do důchodu v 80. letech. Do vysílání se po roce 1989 vracela už jen příležitostně.

Foto: Tachezy Jan, ČTK

1Foto: Tachezy Jan, ČTK

Kamila Moučková (†92)

Její cesta do televize vedla přes divadlo a rozhlas. Byla historicky první hlasatelkou Televizních novin, ale její kariéra skončila po deseti letech v roce 1968, kdy se zapojila do protiokupačního vysílání. 21. srpna ji z televizního studia vyvedli sovětští vojáci a posléze dostala oficiální stopku a živila se jako kantýnská nebo lepička pytlíků a angažovala se v disentu. Po revoluci se do médií vrátila, v televizi moderovala Objektiv, spolupracovala s Rádiem Svobodná Evropa a v roce 2012 dostala Cenu Arnošta Lustiga, která je udělována mimo jiné za statečnost a lidskost. Své vzpomínky vydala knižně. V roce 2019 vyšla kniha Hlavou proti zdi. Jde o rozhovor Kamily Moučkové a Světlany Witowské (50).

Foto: Profimedia.cz

Hlasatelky mají jednu věc společnou: dokážou zastavit čas. Tady bylo Kamile Moučkové 90!Foto: Profimedia.cz

Stanislava Lekešová (†63)

V roce 2019, dva dny po Štědrém dnu, se v médiích objevila smutná zpráva, že oblíbená Stáňa Lekešová podlehla rakovině. Usměvavou moderátorku měli všichni rádi. A přitom kariéru v televizi vůbec neplánovala – vystudovala práva. Na obrazovce se objevovala v letech 1985 až 1999 a ráda na to vzpomínala. V rozhlase pak uváděla Dámský klub a patřila k tvářím televizního pořadu Sama doma.

Foto: Profimedia.cz

Neustále se smála a nestála o lítost, proto mnoho lidí nevědělo, jak moc je Stanislava Lekešová nemocná.Foto: Profimedia.cz

Saskia Burešová (76)

Nezaměnitelná rudá hříva, to je poznávací znamení nestárnoucí Saskie Burešové. Na hlasatelský post se dostala díky převelení z jiného televizního oddělení, aby nepracovala s manželem na jednom pracovišti. Byla to ona, kdo v roce 1992 v přímém přenosu oznamoval rozdělení Československa. Od roku 1993 uvádí zajímavá výročí týdne v pořadu Kalendárium, který bez přehánění stojí a padá na její noblese.

Foto: Profimedia.cz

Divačky se Saskie Burešové ptaly na tajemství její krásy tak často, až si udělala kurzy a založila kosmetický salon. V podnikání se jí bohužel nedařilo…Foto: Profimedia.cz

Marie Retková (66)

Ač patřila k nejvyšším a jako jedna z mála nosila krátké vlasy, pletli si ji diváci s kolegyní Marií Tomsovou – stejné křestní jméno a rok, kdy do televize nastoupily, udělaly své. Marie Retková milovala hudbu a zpěv, ale díky náhodě se dozvěděla o konkurzu na hlasatelky a zkusila štěstí. Televizní pořady uváděla až do konce roku 2005 a podle ní byli hlasatelé lidským prvkem vysílání. Poté moderovala magazín pro seniory Barvy života a Čétéčko. Překonala vážnou nemoc, stále se vášnivě věnuje sportu a můžete se s ní setkávat v rozhlasovém pořadu Noční Mikrofórum.

Foto: Profimedia.cz

Po nemoci přehodnotila životní postoj a je mnohem víc v klidu. Co si ale nenechá ujít nikdy? Středeční večerní basket!Foto: Profimedia.cz

Hana Heřmánková (60)

Ač patřila k nejoblíbenějším, na ulici ji fanoušci nezastavovali – do televize totiž chodila výrazně nalíčená, zatímco v soukromí make-up nepoužívala. Hlasatelkou se stala v osmnácti a byla jí deset let – milovala adrenalin spojený s živým vysíláním. Stejně jako ostatní kolegyně pracovala i v rádiu a patřila do týmu moderátorek pořadu Sama doma. S manželem Karlem Heřmánkem (75) založili Divadlo Bez zábradlí.

Foto: Profimedia.cz

Hanina sestra Dana Vávrová (†41), která se snad všem Čechům zapsala do srdcí už jako malá Leontýnka v Ať žijí duchové! (1977), podlehla rakovině. Hana Heřmánková je patronkou projektu Kopretina, který upozorňuje na důležitost prevence v boji proti rakovině děložního čípku.Foto: Profimedia.cz

Marie Tomsová (70)

Vystudovala výtvarné umění a český jazyk, přivydělávala si jako modelka a občas dělala „křoví“ v zábavných pořadech. V roce 1977 na narozeniny svého tatínka měla první službu jako hlasatelka. Uměla diváky i naštvat – v kontroverzní televizní hře Taneční zábava (1991) hrála hlavní roli ve fiktivním přepadení hlasatelky, kdy ji před kamerami ohrožoval muž s pistolí. Na první pohled ovšem nebylo jasné, že jde o inscenaci a ne reálný útok, a šokovaní diváci jí proto následně vyčítali, že je „zradila“, když je tak vystrašila. V televizi moderovala Prima jízdu a v rádiu Dámský klub a objevila se i ve filmech. Momentálně má svůj pořad v Českém rozhlase Pardubice. Angažovala se v projektu pro prevenci dětských úrazů a před lety s manželem na dálku adoptovali holčičku z Ugandy.

Foto: Profimedia.cz

Potkat Marii Tomsovou nenalíčenou je prý téměř nemožné. Její babička říkala, že nikdy neví, kde potká Alaina Delona (87). Foto: Profimedia.cz

Alexander Hemala (70)

Nesmíme zapomenout ani na muže. Když se řekne hlasatel, většina si vybaví Alexandra Hemalu, nejdéle sloužícího spíkra veřejnoprávní televize, kterému na začátku kariéry profesorka z DAMU řekla, že mluví jako prase. Po 32 letech „služby“ to byl on, kdo zamykal na silvestra 2005 hlasatelnu. Se svou školní láskou má tři děti a i na volné noze má prý pořád dost práce. Jeho moderování má prostě úroveň.

Foto: Profimedia.cz

A jak se ukázalo v pořadu StarDance v roce 2010, Alexander Hemala vládne nejen hlasem, ale i tělem.Foto: Profimedia.cz

Jiří Ptáčník (74)

Když šel skoro ve třiceti zkusit štěstí na konkurz na hlasatele, nečekal prý, že si z jeho podmanivého hlasu někdo sedne na zadek. Ale zaujal. A protože byl Jiří Ptáčník komediant, bavila ho nejen televize, ale užíval si i divadlo, rozhlas, dabing a také se stal známým hlasatelem pod obraz (= namlouval voiceovery).

Foto: Profimedia.cz

Na prknech, co znamenají svět, se Jiří Ptáčník potkal s Janou Brejchovou (83), Květou Fialovou (†88) i Naďou Konvalinkovou (72).Foto: Profimedia.cz

Jak vzpomínáte na éru hlasatelek a hlasatelů? Připomeňte si televizní večery od 70. let do současnosti.

Reklama

Načítám