Hlavní obsah

Kamarádit, nebo ignorovat? Jak vyjít s ex vašeho partnera?

Foto: adriaticfoto, Shutterstock.com

Foto: adriaticfoto, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Její jméno znáte dříve než jméno jeho babičky, stejně tak i to, jak vypadá. Ženy jsou prostě od přírody zvědavé a zajímá je, kdo byl před nimi. Co když je ale partner se svojí ex stále v kontaktu, ať už pracovním, či přátelským? Máte se s ní také kamarádi, anebo dělat, že tato osoba neexistuje?

Článek

Bývalé přítelkyně jsou zvláštní živočišný druh. V podstatě všechny ženy mezi ně patří a zároveň s nimi neustále vedou lítý boj. Zatímco některé mají tu kliku, že ex svého partnera nikdy nepotkají, jiné se musí smířit s tím, že ani po rozchodu mu ze života nezmizí. Existuje pro to spousta důvodů, od pracovních závazků po ty přátelské – vzájemná přitažlivost v tom nemusí hrát vůbec žádnou roli. Pokud mají spolu děti, pak je to kapitola sama o sobě. A vztahy by tu měly být co nejpřívětivější.

Jenže to ještě neznamená, že můžete být úplně klidná, když se kolem vašeho partnera motá jeho bývalá. Semínko pochybností se někam hluboko do slabin zaseje občas snad každé ženě. Jak s tím naložit? Tiše (nebo i hlasitě, že jo) ji nesnášet, brát ji jako nutné zlo a kousat si doma nehty, kdykoliv budete vědět, že jsou někde spolu, anebo zakopat válečnou sekeru a raději se spřátelit?

Utřiďte si myšlenky 

Oboje samozřejmě závisí na mnoha okolnostech. Jestliže jsou od sebe už delší dobu a rozchod ani jednomu z nich nezlomil srdce tak, že by si to dodnes pamatoval, pak přátelení půjde o trochu lépe. „V případě, že vám nevadí se stýkat a bavit s bývalou partnerkou, není důvod, proč to nevyzkoušet. Pokud má váš partner a jeho bývalá přítelkyně ujasněné priority a ví každý ke komu patří, tak to nemusí vyvolávat v nikom pocity žárlivosti a rivality,“ říká psychoterapeutka Šárka Vávrová.

Jestliže ale cítíte podivné napětí, jakmile se octnete někde ve třech, nebo jestli vám připadá, že se ta žena k vašemu muži chová, jako kdyby se nikdy nerozešli, či je vám nesympatická, nikdo po vás nemůže chtít, aby z vás byly kamarádky. „Vzbuzuje-li ve vás pocit žárlivosti a cítíte, že to není ještě úplně minulost, je lepší se kontaktu vyhnout,“ varuje na druhou stranu Šárka Vávrová. Vždycky je ale dobré partnerovi vysvětlit, proč jste zaujala takové východisko.

A tohle jsou tři důvody, proč se s ex partnerkou přátelit

1. Ukážete, že jste nad věcí

Pokud budete k jeho bývalé přítelkyni milá, dáte svému partnerovi najevo, že mu věříte a váš vztah je v pořádku. A že za tím, že se se svojí ex stále vídá, hned nevidíte to nejhorší. Faktem, že přijmete bývalou vašeho partnera, dokážete, že jste nad věcí.

Foto: bokan, Shutterstock.com

Možná zjistíte, že jeho bývalá není tak hrozná, jak jste si původně myslela Foto: bokan, Shutterstock.com

2. Váš partner vám poděkuje

Nikdo netvrdí, že spolu hned musíte chodit na kávu, ale když budete s jeho bývalou vycházet, ulehčíte to i partnerovi. Určitě se bude cítit mnohem komfortněji, když bude vědět, že vám z očí nebudou sršet plameny pekelné, jen co ji uvidíte, a uvolní to celkově atmosféru mezi vámi.

3. Ženy drží pospolu

Ať se vám to líbí, nebo ne, člověk si hledá vždycky partnery podle určitého vzorce. Proto je pravděpodobné, že i vy budete mít s jeho bývalou partnerkou společného něco, co by vás mohlo sblížit. A jestli alespoň trochu cítíte, že by to mezi vámi mohlo fungovat, pak se tomu zbytečně nebraňte. Třeba k sobě najdete cestu a zjistíte, že vás spojuje mnohem více než jeden muž.

3 důvody, proč ex partnerku nadále nemít ráda

1. Ignoruje vaši přítomnost

Do každého nového vztahu je třeba vstupovat bez předsudků. Pokud jste měla snahu se s jeho ex spřátelit, ale z její strany se vám dostává pouze chladné reakce, nedělejte ze sebe blbce a nevnucujte se. Ostatně – nějaký důvod, proč se s ní váš partner rozešel, být musí. A tohle může být jeden z nich.

2. Leze vám do zelí

Zatímco váš partner sice za jejich vztahem nevidí nic jiného než přátelskou nebo pracovní rovinu, ona používá rafinované ženské zbraně, kterými ho nenápadně svádí. A jejichž lstivost pozná jen a pouze žena. V tuhle chvíli můžete nasadit ten nejďábelštější pohled a nikdo vám nemůže říct ani slovo, že se nesnažíte tužit vzájemné vztahy.

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Jakmile si v její přítomnosti připadáte jako páté kolo u vozu, raději se jí vyhýbejte Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

3. Nedělá vám to dobře 

Předstírat, že vám je v její přítomnosti příjemně, nikomu nepomůže a vy se budete trápit. Bývalá vašeho partnera může být sebelepší, ale pokud s ní z jakéhokoliv důvodu nechcete trávit čas, pak to prostě dělat nemusíte. Pořád je to bývalá vašeho partnera, a tak vám nikdo nemůže mít za zlé, že s ní netoužíte mít nic společného.

Přátelíte se s bývalou vaše partnera? 

Reklama

Načítám