Hlavní obsah

Kamarádství mezi mužem a ženou neexistuje?!

Foto: Thinkstock

Máte opravdového kamaráda?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kamarád taky rád! Je to jen oblíbená filmová hláška, nebo na tom něco opravdu je? Vážně nemůže mezi mužem a ženou fungovat zcela obyčejné, žádnou erotikou a sexuální touhou ovlivněné přátelství? Zeptali jsme se na to odborníků, a známe odpověď!

Článek

Dobré přátelství vzniká a následně funguje především na základě společných zájmů, životních postojů a názorů či podobném smyslu pro humor. Jenže skutečně dobré přátelství je také základem kvalitního partnerského vztahu, a v tom je právě ten kámen úrazu. „Já osobně tvrdím, že pokud mám spokojený partnerský život a můj protějšek mi je dobrým přítelem, nemám intenzivní přátelství s dalším mužem. Pokud ano, není ve vztahu něco v pořádku,“ říká poněkud radikálně kouč partnerských vztahů Lenka Černá.

I ona ale tvrdí, že čistě platonické a sexuálním pnutím nijak zatížené kamarádství mezi heterosexuálním mužem a ženou zcela vyloučené není…

Foto: Isifa

Kamarád, nebo budoucí přítel?Foto: Isifa

Přitažlivost je překážka

Ale je to asi tak vzácný úkaz jako pád obřího meteoritu přímo na Českou republiku. Takové kamarádství má totiž jednu zásadní podmínku! Daný pár se nesmí nijak fyzicky přitahovat. „Těchto případů skutečně mnoho není a většinou nastávají dvě varianty. Přátelství se vyvine v lásku, nebo se ti dva přestanou přátelit,“ popisuje Lenka Černá z portálu Mujvztah.cz.

To, že přátelství mezi mužem a ženou možné je, tvrdí naopak dvatřicetiletá Kristýna, která má už léta velmi dobrého kamaráda. „Funguje to ale jen díky tomu, že máme jasno a řekli jsme si to i nahlas. Přátelství nám je milejší a o sex nestojíme. A taky je fakt, že mě nikdy nepřitahoval a že ani on není žádný velký holkař," říká Kristýna.

Tip redakce:Že ani kamarádství mezi ženami není jednoduchá věc se dočtete v článku Kamarádství s krasavicí? Utrpení!.

Foto: Thinkstock

Přitahuje vás kamarád, ale nejste si jistá jeho reakcí?Foto: Thinkstock

Když to funguje jen napůl

Naprosto nejčastější je ale stav, kdy jeden z páru k tomu druhému cítí něco víc, ale jeho city nejsou nijak opětovány. Tohle ustát je velmi těžké, a to pro oba. „Ten jeden totiž bude vždycky přemýšlet nad tím, jak druhého získat. A tomu druhému to zase nebude příjemné, obzvlášť pokud bude žít v nějakém vztahu. Je zde tedy obrovské riziko, že se s druhým přestanu cítit dobře, anebo mi to udělá zmatek v hlavě,“ popisuje Lenka Černá. Ve výsledku se kamarádství přemění ve vztah plný problémů.

Ten, co chce víc než jen přátelství, se v podstatě stále trápí. Naopak ten, co je objektem zájmu, je stavěn do role bezcity. Navíc mu přílišný zájem „kamaráda“ může být po čase nepříjemný.

Hodně žen si ale myslí, že právě pokud jsou zadané a ve vztahu spokojené, kamarádství s mužem jim může dobře fungovat. Nehledají totiž vážně nic jiného než přátelství. Ale pozor, vašemu partnerovi se takové kamarádství nemusí vůbec líbit. Co si budeme povídat, muži jsou trochu majetničtí a vážně jim může vadit, že jejich žena chodí na kávu s jiným mužem.

Když se to tak nějak „zvrtne“

Pokud pak mezi kamarády nějaká ta fyzická přitažlivost funguje, je tu ještě jedno nebezpečí. Neplánovaný a nechtěný úlet! Alkohol, smutek a kamarádovo utěšování, to všechno může vést k tomu, že spolu nejlepší kamarádi skončí v posteli. „Intimní zkušenost ovšem každý vztah nějak zasáhne, takže dle mého názoru tahle jedna epizoda bude s největší pravděpodobností znamenat konec přátelství,“ říká Lenka Černá.

Ale pokud si za to ti dva skutečně stojí, nechtějí o sebe navzájem přijít, mohou i takový úlet nějak ustát. Ovšem nejspíš už to nikdy nebude stejné kamarádství jako předtím. „Mohou to překonat a dál se přátelit. Ale nemusí to být přátelství tak intenzivní a silné,“ dodává Lenka Černá.

Tip redakce:Gayové jsou prý skvělí kamarádi. Je ale vše, co se o nich říká, pravda? Zjistěte to v článku 5 nepravd o homosexuálech.

Dá se tedy říci, že pořekadlo „kamarád taky rád“ skoro na sto procent platí. Ale výjimky existují...

Co si o tom myslíte? Může spolu muž a žena kamarádit, aby alespoň jeden z nich nemyslel na sex? Máte takového kamaráda?

Reklama

Související témata:

Načítám