Článek
Jestliže chcete dát jídlu šmrnc, bylinky jsou vždy sázkou na jistotu. Podtrhnou chuť a v neposlední řadě dotáhnou pokrm k dokonalosti i po vizuální stránce. V případě použití bazalky určitě sáhněte vždy po té čerstvé, díky tomu z bylinky dostanete maximum, co nabízí. Pokud ji přece jen chcete skladovat, místo sušení ji zamrazte. Sice ztratí na vzhledu, lístky mrazením zhnědnou, ale uchová si více aroma než v sušené podobě. A jak s ní naložit dál? Zapečte ji třeba s treskou!
Treska s bazalkovou krustou
Na 4 porce budete potřebovat: 4 filety z tresky, 1 lžíci strouhanky, 1 lžíci namletých lískových oříšků, 1 lžíci nastrouhaného parmezánu, 2 lžíce nasekané bazalky, 1 lžíci nasekané petrželky, 1 lžičku nastrouhané citronové kůry, 500 g brambor, olivový olej, sůl, pepř
Postup: V misce promíchejte strouhanku, oříšky, parmezán, bylinky, strouhanou citronovou kůru, 1 až 2 lžíce oleje, sůl a pepř. Na plech vyložený pečicím papírem poskládejte filety z ryby a posypte je bylinkovou směsí. Brambory oloupejte, nakrájejte na kolečka nebo menší měsíčky, osolte a rozprostřete je na plech k rybám. Vše ještě zakapejte olejem a vložte do trouby. Pečte asi 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Tip: Podávejte se salátem z nakrájeného čínského zelí, který promícháte se zakysanou smetanou a dochutíte cukrem, citronovou šťávou, solí a pepřem.
Kdo by chtěl v těchto dnech trávit hodiny v kuchyni? Zkuste rychlovku v podobě čočkových placek nebo skvělý koláč z ricotty!
Jaké ryby v kuchyni nejčastěji připravujete vy?