Hlavní obsah

Z jednoho pekáče a do půl hodiny: Voňavá ryba v bazalkové krustě

Foto: Marcel Rozhoň

Nechce se vám v těchto dnech trávit příliš času u plotny? Pokud jste milovníky pokrmů z jednoho hrnce či pekáčku, tenhle recept na zapečenou tresku se vám určitě šikne. Provoňte váš domov bazalkou!

Článek

Jestliže chcete dát jídlu šmrnc, bylinky jsou vždy sázkou na jistotu. Podtrhnou chuť a v neposlední řadě dotáhnou pokrm k dokonalosti i po vizuální stránce. V případě použití bazalky určitě sáhněte vždy po té čerstvé, díky tomu z bylinky dostanete maximum, co nabízí. Pokud ji přece jen chcete skladovat, místo sušení ji zamrazte. Sice ztratí na vzhledu, lístky mrazením zhnědnou, ale uchová si více aroma než v sušené podobě. A jak s ní naložit dál? Zapečte ji třeba s treskou!

Treska s bazalkovou krustou

Na 4 porce budete potřebovat: 4 filety z tresky, 1 lžíci strouhanky, 1 lžíci namletých lískových oříšků, 1 lžíci nastrouhaného parmezánu, 2 lžíce nasekané bazalky, 1 lžíci nasekané petrželky, 1 lžičku nastrouhané citronové kůry, 500 g brambor, olivový olej, sůl, pepř

Postup: V misce promíchejte strouhanku, oříšky, parmezán, bylinky, strouhanou citronovou kůru, 1 až 2 lžíce oleje, sůl a pepř. Na plech vyložený pečicím papírem poskládejte filety z ryby a posypte je bylinkovou směsí. Brambory oloupejte, nakrájejte na kolečka nebo menší měsíčky, osolte a rozprostřete je na plech k rybám. Vše ještě zakapejte olejem a vložte do trouby. Pečte asi 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Tip: Podávejte se salátem z nakrájeného čínského zelí, který promícháte se zakysanou smetanou a dochutíte cukrem, citronovou šťávou, solí a pepřem.

Kdo by chtěl v těchto dnech trávit hodiny v kuchyni? Zkuste rychlovku v podobě čočkových placek nebo skvělý koláč z ricotty!

Jaké ryby v kuchyni nejčastěji připravujete vy?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama