Hlavní obsah

Kartou, nebo hotově: Co a kde je pro vás na dovolené lepší?

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystáte se na dovolenou k moři a už teď přemýšlíte, zda si vyměníte peníze, abyste měli hotovost nebo budete platit kartou? Poradíme vám, kam si hotové peníze určitě vzít a kde si vystačíte s platební kartou.

Článek

Děsí vás představa, že budete v cizině, v neznámém prostředí, vybírat peníze z bankomatu, nebo se bojíte zneužití karty při placení? Máte strach z toho, že byste o ni přišli, nebo by vám banka pak strhla velké poplatky? Některé obavy jsou na místě, ale mnoho z nich neobstojí.

Placení kartou

Rozhodně se nemusíte bát, pokud jedete na tradiční turistická místa, kde se to cizinci jen hemží. Tam nebude problém ani vybrat si z bankomatu. Ovšem měli byste si počínat vždy s rozmyslem.

Pokud chcete využívat kartu i v méně obvyklých zemích, měli byste to předem hlásit bance. „Transakce provedené najednou někde v Asii, Jižní Americe nebo Africe může banka považovat za podezřelé a bude se snažit před jejich povolením získat váš telefonický souhlas. A pokud jste právě mimo signál, tak může být problém. Proto je lepší se domluvit s bankéřem předem,“ říká Petra Kopecká, tisková mluvčí Raiffeisenbank. Před odjezdem je prima nastavit si denní či týdenní limit pro případ zneužití karty. Je také dobré se ujistit, že jí během vaší dovolené neskončí platnost.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Placení kartou je ve většině turistických destinací samozřejmostí a nemusíte se ho bátFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Použitím karty v zahraničí můžete také ušetřit, hlavně při placení v restauraci nebo obchodě – banka vám dá lepší kurz než místní obchodníci. Ptejte se ale, jestli nevybírají za placení kartou nějaké poplatky. Poplatek za výběr z bankomatů v cizině se běžně pohybuje kolem 80 až 100 Kč, k tomu 0,5 % z vybrané částky. Abyste na poplatcích ušetřili, je lepší vybrat jednou větší, než víckrát menší částku.

Na cesty je dobré si vzít více platebních karet, ideálně dvě: Visa a MasterCard. Budete mít v záloze jistotu, pokud o tu první přijdete. Ztrátu či odcizení karty musíte ihned hlásit bance a zablokovat ji. „Kartou lze platit jak v restauracích, tak i ubytovací či další služby. Podobné transakce jsou pak snadno dohledatelné a pojištěné, pokud by například došlo na reklamaci,“ říká Miloš Minčič, výkonný manažer útvaru Karty a mobilní platby z ČSOB. To je také výhoda karty oproti hotovosti – lze ji pojistit a všechny ztráty z jejího případného zneužití dostanete zpátky.

Foto: Dusan Petkovic, Shutterstock.com

Hotové peníze se vyplatí mít s sebou na drobné nákupyFoto: Dusan Petkovic, Shutterstock.com

Kdy se vyplatí mít hotovost

Hotovost byste měli mít v peněžence na drobnější nákupy, parkování, mýtné, spropitné a podobně. Hodí se ze začátku, než objevíte bankomat.

Hotovost se mnohým víc líbí pro pocit lepší kontroly nad útratou a zbylou částkou.

Kam s kartou a kde mít raději hotovost?

Máme pro vás přehled oblíbených destinací pro letní dovolené a k nim jsme přidali i pár praktických rad stran karet či hotovosti:

  • Chorvatsko - nejčastěji akceptované jsou Visa, MasterCard a Diners. Velké obchody a hotely karty berou skoro vždy, v penzionech a při ubytování v soukromí naopak skoro nikdy. Kartou nezaplatíte ani v nemocnici nebo u lékaře, pokud byste potřebovali ošetření.
  • Itálie - tady je lepší mít hotovost, menší obchody, taxikáři či průvodci karty neberou a menší částky je zvykem hradit v hotovosti. Za platbu v hotovosti můžete dostat slevu i v některých hotelích.
  • Řecko - nejrozšířenější jsou zde karty Visa a MasterCard, kterými se dá běžně platit v hotelích.
  • Maďarsko - běžně akceptovány jsou karty Visa i MasterCard, pozor na výběr z bankomatů nezávislých operátorů, účtují si vysoké manipulační poplatky a mohou mít nevýhodný kurz. Proto je lepší volit bankomat větších bank.
  • Turecko - akceptují Visa a MasterCard. Hotovost musíte mít do taxíku, MHD, ale i k pokladně u většiny památek. Pozor – pokud jste platili kartou třeba hotel nebo půjčení auta už z domova, musíte se tou samou prokázat i na místě, jinak máte problém.
  • Francie - menší obchody většinou chtějí hotovost, pokud není částka vyšší než 15–20 euro. Nejčastěji přijímaná je Visa a MasterCard.
  • Španělsko - nebývá problém s placením kartou, zvlášť ve městech a turistických oblastech, ale obchodník může požadovat kromě PINu ještě průkaz potvrzující totožnost nakupujícího.
  • Egypt - bankomatů je dost, hotovost si připravte na zaplacení výletů s některou z místních cestovních agentur. Ty se platbě kartou brání kvůli vysokým manipulačním poplatkům.
  • Thajsko - za výběr z bankomatu kromě poplatku své bance zaplatíte ještě poplatek Thajské národní bance, asi 100 Kč. Hotely, restaurace a velké obchody berou karty, na zbytek je potřeba hotovost.
  • Kuba - vedou platby v hotovosti. Kartou lze platit a vybírat jen ve velkých hotelech s poplatkem 3 % z částky. Hotovost si můžete vybrat i ve směnárnách Cadeca nebo bankách, akceptují Visa a MasterCard.

Jak platíte na dovolené vy? Napište nám!

Reklama

Načítám