Hlavní obsah

Dovolená snů: Kam vyrazit s dětmi a nezbláznit se

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajet někam s partnerem nebo kamarády není žádná věda. Problém přichází ve chvíli, kdy jedete na dovolenou s dětmi. Kam vyrazit, aby si tam každý našel něco svého, vy se z toho nezbláznili a ideálně u toho ještě obhájili titul Rodič roku?

Článek

Při plánování dovolené s nejmenšími promyslete tři věci: co zaujme potomky (a zároveň vás neunudí k smrti), kolik do ní chcete investovat a jak se tam dostanete. Vybrali jsme pro vás hned tři místa, která děti milují, a přitom mají dost co nabídnout i rodičům: pohádkovou Dubaj, kde můžete každý den vyrazit do jiného zábavního parku, rakouské Korutany pro milovníky outdooru i lehce bizarní Ostravu, která vás překvapí skvělou nabídkou technických atrakcí. Vybere si snad každý!

Za nekonečným pobavením: Dubaj plná zábavních parků

Máte pocit, že už jste s dětmi byli všude a i na permanentku do zoo se už chytá prach? Vyrazte na dovolenou, na kterou jen tak nezapomenou! Dubaj si většina z nás vybaví jako pohádkové město budoucnosti, ale kromě luxusních hotelů, nákupů a pláží zde najdete i neobyčejné množství zábavy pro malé i velké návštěvníky.

Foto: riyas.net, Shutterstock.com

Tohle je sen každého, komu se kdy do ruky dostala legendární stavebniceFoto: riyas.net, Shutterstock.com

Mají vaše děti rády adrenalin? Perfektně promakané atrakce s tematikou komiksů Marvel, dinosaurů nebo populárních kreslených postaviček najdou v největším krytém zábavním parku světa IMG Worlds of Adventure. Lego? Dubajský Legoland si v ničem nezadá se západními pobočkami a kromě klasických atrakcí nabízí i venkovní areál vodní zábavy.

Anebo je baví hollywoodské filmy? Atrakce v parku Motiongate jsou inspirované slavnými snímky a spolehlivě zabaví i dospělé – na své si přijdou fandové Shreka, Kung Fu Pandy či Šmoulů, ale i Krotitelů duchů nebo hororů.

Ať už vaše ratolesti milují jakoukoliv zábavu, Dubaj jim vyrazí dech. Upozornění na závěr: je docela dobře možné, že se po této adrenalinové jízdě vymění role toho, kdo by už šel domů, a toho, kdo žadoní o „ještě chvilkuuu“ na atrakcích.

Foto: Tomasz Ganclerz, Shutterstock.com

Brána do pohádek i filmů celého světa. Motiongate zabaví i odrostlejší fandyFoto: Tomasz Ganclerz, Shutterstock.com

Jak se tam dostat: Do Spojených arabských emirátů létají z Evropy lowcosty i luxusní aerolinie Emirates – s nimi dovolená začíná vlastně už na palubě: kromě výborného jídla a pití vám šestihodinový let parádně uteče i díky velkému výběru hudby a filmů, které se u nás mnohdy teprve promítají v kinech.

Foto: Philip Lange, Shutterstock.com

Dubaj nikdy nespí, takže se opravdu nemusíte bát, že by nastala díra v programuFoto: Philip Lange, Shutterstock.com

Pro malé neposedy: na kolo i do přírody do rakouských Korutan

Je u vás při výběru programu prioritou číslo jedna děti unavit, abyste si po večerech našli chvilku i na sebe? Vyrazte do jihorakouských Korutan. Kromě krásné přírody a čistého vzduchu vás tam čekají ideální podmínky pro cyklistiku i proslulá jezera s teplou vodou. Není proto problém nakombinovat cyklovýlety (podél vody i v přilehlých horách) s koupáním, vodními sporty i vysokohorskou turistikou.

Foto: nullplus, Shutterstock.com

Heslo dne: děti utahat a večer si ve dvou dopřát romantiku u jezeraFoto: nullplus, Shutterstock.com

Průzračná, tyrkysově modrá voda vám bude připomínat karibské pláže a co ušetříte za letenky, to můžete utratit třeba za vyhlášený místní špek, sýry a víno, výlet do čtyřpatrových lázní KärntenTherme, návštěvu klagenfurtského světa miniatur Minimundus nebo třeba za vstupné na lanovky. A tajný trik maminek, které to letos přes zimu trochu flákaly? Místní půjčovny elektrokol!

Foto: Oleksandr Osipov, Shutterstock.com

Většina korutanských jezer má vodu tak čistou, že je dokonce pitnáFoto: Oleksandr Osipov, Shutterstock.com

Jak se tam dostat: Do Korutan dojedete dobře autem, ale využít můžete i cestovky – často nabízejí zájezdy přímo pro rodiče s dětmi, takže vám odpadne starost nejen s cestou, ale i s plánováním akcí. Zájezdy s outdoorovým programem pro děti u nás vypravuje třeba CK Kudrna, Adventura nebo Fischer.

Foto: auphoto, Shutterstock.com

Od vody je jen kousek do přilehlých horFoto: auphoto, Shutterstock.com

Pro malé vědátory: technická Ostrava

Máte pocit, že vaše ratolest aspiruje minimálně na nobelovku za fyziku? Vezměte ji na trochu neobvyklý výlet do Ostravy. V Dolních Vítkovicích vás čeká nejen poutavá prohlídka monstrózního areálu bývalých železáren, ale i největší lákadlo pro dětské i dospělé nadšence: Svět techniky. Jedná se o obří a super interaktivní muzea, která minimálně na dva dny zabaví každého návštěvníka (otestováno i na jedincích bez zájmu o přírodní vědy).

Foto: Jiří Zerzoň

Až se ve škole dětí zeptají, kam jedou na prázdniny...Foto: Jiří Zerzoň

V létě můžete netradiční městskou dovolenou doplnit o návštěvu světa miniatur Miniuni, zoo nebo našeho největšího hornického muzea Landek Park. Pokochejte se vyhlídkou z radnice, zaplavte si na koupališti nebo si výlet prodlužte a vyrazte do panenské přírody Beskyd, které jsou hned za rohem.

Foto: Jaroslav Holaň

Bývalé železárny ve Vítkovicích jsou v červenci i místem konání festivalu Colours of OstravaFoto: Jaroslav Holaň

Jak se tam dostat: Do Ostravy je výborné spojení vlakem, s Českými drahami, RegioJetem i Leo Expressem pojedou navíc nejmenší děti úplně zdarma a ty do 15 let s 50% slevou. Díky dostupnému ubytování (i přímo v areálu Dolních Vítkovic) může být tuzemská dovolená příjemnou alternativou...

Foto: Petr Kopka, Shutterstock.com

A až budete mít světa techniky dost, vyrazte do Beskyd, jsou doslova za humny!Foto: Petr Kopka, Shutterstock.com

Jak myslíte, že by vypadala dokonalá (off-line) dovolená podle vašich dětí?

Reklama

Načítám