Hlavní obsah

Dovolená skončila? Těchto 6 kroků vám pomůže nezbláznit se po návratu!

Foto: Ann Haritonenko, Shutterstock.com

Foto: Ann Haritonenko, Shutterstock.com

Reklama

Konec dovolené, zpátky do reality. Po řadě dnů v ráji máte naskočit do každodennosti. Vstávat v půl sedmé, trávit hodiny v kanceláři, pravidelně uklízet a přestat se od rána do večera živit zmrzlinou a džbány vína. Jak tuhle změnu co nejrychleji vstřebat?

Článek

Nejste v tom rozhodně sami. Američtí psychologové mají pro nepříjemný stav mysli, který často následuje po návratu z dovolené, dokonce zvláštní termín „post-vacation blues“, česky „podovolenková deprese“.

Během rekreace se mozek velmi rychle přenastaví do jiného, volnějšího módu, kdy dáváte neomezený průchod krátkodobým pokušením a nezabýváte se dlouhodobými plány a vysokými ambicemi. To je jedině dobře! O tom žádná. Takové prázdniny vskutku perfektně vyčistí hlavu. Jejich pozitivní dopady ale pocítíte až poté, co překonáte ten děsivý bod, tedy první chvíle, hodiny, či dokonce dny po návratu. Aklimatizace po dovolené je často velmi obtížná věc. Víte, jak ji zvládnete snáze, než je obvyklé?

Začněte ještě před odjezdem

Hodně lidí má tendenci přepnout si hlavu do módu „dovolená“ už několik dní před odjezdem. Sami před sebou si to většinou omlouvají tak, že se musejí připravovat a balit, a nemají tedy čas na běžnou rutinu ani povinnosti. Vždycky ale myslete na to, že právě tímto se vaše aklimatizace po návratu jenom zhorší! Naštěstí existují možnosti, jak si situaci ulehčit.

V práci všechno nezbytné dotáhněte – nikdy si nenechávejte resty, které byste měli (už se zpožděním!) rychle honit, až se vrátíte. To je nesmírně stresující. V ideálním případě si naopak před odjezdem ještě více mákněte, pokud to jde, ať máte první den po návratu čas na rozkoukání.

Do poslední chvíle cvičte a jezte zdravě. Je vcelku jasné, že na dovolené budete hřešit – asi se vám nebude chtít každý den trénovat ani přepočítávat kalorie. Proto je velmi přínosné udržet se ve správném režimu, jak nejdéle to jde.

Doma všechno ukliďte – návrat je těžký sám o sobě, natožpak do domu, kde si rovnou můžete dát půldenní gruntovací maraton. Všechno si proto vyblýskejte, vyperte a urovnejte dřív, než vyrazíte.

Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Balení i vybalování patří k málo oblíbeným cestovatelským činnostem, ale bohužel se bez alespoň minimálních zavazadel neobejdeteFoto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Bezprostředně po návratu

Dali jste na naše předchozí rady? Pak na vás doma příliš práce nečeká. Jenže stejně musíte vybalovat, prát a podobně. Zde můžeme poradit jediné: udělejte to hned, jak to bude možné.

Zaprvé si odbudete to nejotravnější, zadruhé to bude po několika dnech první naléhavá povinnost, kterou splníte. Už jen takový detail vás malinko posune směrem k běžnému režimu.

Další krok je sympatický: udělejte si hezký den/večer. Pusťte si dobrý film, dejte si k obědu/večeři něco chutného, ale zároveň už i zdravého, zajděte si na příjemnou procházku… Zkrátka ještě chvilku se věnujte tomu, co vás baví a těší, avšak v domácím prostředí. Paradoxně ale nesmíte zapomenout ani na odpočinek – před prvním dnem v práci si dopřejte dlouhý spánek. Tohle všechno vaší aklimatizaci skutečně velmi pomůže.

Plánujte další dobrodružství

Nevnímejte návrat z dovolené jako konec všeho hezkého. Poznali jste krásná místa, dovezli jste si spoustu zážitků, ale je čas jít dál. Berte to jako začátek plánování dalších výletů a cestovatelských dobrodružství. Pusťte se do hledání nové destinace co nejdříve!

Kam byste se v dohledné době rádi podívali? :-)

Reklama

Související témata:

Načítám