Hlavní obsah

Vlhký, nebo suchý? Kašel je třeba léčit podle druhu

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Kašel umí pořádně vysilovat, znepříjemnit den a rušit spánek. Jak se ho co nejdřív zbavit? Nejdřív ze všeho musíte určit, o jaký druh kašle jde, abyste mohli zvolit správný lék!

Článek

Kašel je příznakem nachlazení, zápalu plic, virové infekce v dýchacích cestách, ale třeba i astmatu nebo alergie, může naznačovat i problémy se srdcem. Před tím, než začnete hledat vhodný lék, měli byste vědět, o jaký druh kašle jde.

Suchý kašel

Suchý kašel většinou nastupuje v prvních dnech nemoci, kdy infekce, obvykle virová, naruší dýchací cesty a způsobí otok a překrvení sliznice. Tím vyvolá pocit, že v krku překáží něco, co vás nutí kašlat. Suchý kašel je dráždivý až dávivý, velmi vysilující, záchvaty přicházejí během dne, ale budí vás i v noci.

Pokud se suchý kašel postupně mění na produktivní, tedy vlhký, při kterém se tvoří hleny, nebolí vás na plicích a nemáte horečku, pak je to ta lepší varianta a můžete očekávat, že postupně vymizí. Jestliže ale přetrvává a kašlání vás začne bolet, může být příznakem alergie, ale i astmatu. Jestliže necítíte zlepšení během týdne, je dobré jít k lékaři.

Na suchý kašel se užívají léky, které tlumí pocit cizího předmětu a následné podráždění. Jsou to antitusika a mohou být kodeinová a nekodeinová:

  • Kodeinová - působí centrálně, tedy snižují citlivost centra pro kašel. Jejich dlouhodobé podávání může vést i k závislosti, takže přesně dodržujte dávkování. Mezi kodeinové patří například Stopex, Robitussin, Mugotussol, MedDex, ale třeba i Vicks pastilky na suchý kašel.
  • Nekodeinová - závislost nevyvolávají, i když mohou také tlumit centrum pro kašel nebo působí periferně a snižují citlivost. Patří mezi ně například Sinecod, Tussin, Stoptussin nebo Ditustat.
Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Léky na kašel vybírejte výhradně podle toho, jak se projevuje, a vždy dodržujte doporučené dávkováníFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Kromě léků dostatečně pijte, lépe častěji a po malých dávkách. Hodí se také zvlhčovat vzduch v místnosti.

Vlhký kašel

Vlhký kašel je snahou organismu zbavit se hlenů, které vznikly kvůli infekci a nahromadily se v plicích. Po jejich vykašlání se vám na krátkou dobu uleví, stejně jako když jste v polosedu. Naopak vleže je nutkání či potřeba vykašlávat naléhavější.

Při vlhkém kašli je dobré užívat takové přípravky, které podpoří vykašlávání a ideálně i naředí hleny. Mezi takové patří Mucosolvan, Bromhexin, ACC, Ambrosan, Sinupret.

„Léky na podporu vykašlávání a na ředění hlenu neužívejte po páté hodině večer, protože by vás kašel mohl budit. Navečer vyzkoušejte třeba heřmánkový čaj, který má dezinfekční účinky, nebo odvar z podbělu a lípy srdčité. Osvědčený je i jitrocelový sirup nebo tymiánový čaj,“ radí PharmDr. Ivana Lánová, vedoucí lékárnice z Benu Mladá Boleslav. Čaje připravíte zhruba z vrchovaté polévkové lžíce byliny na 250 ml vroucí vody. Jitrocelový sirup je pohodlné koupit v lékárně a užívat dle návodu.

Tradiční je i užití výtažku z listu břečťanu, který dokáže současně roztáhnout průdušky, zmenšit nucení ke kašli, potlačit zánět sliznice, působit antibakteriálně, a ještě zvýšit produkci řídkého hlenu. Varujeme ale před domácí výrobou jakýchkoli přípravků z břečťanu, protože může být i jedovatý. Pro jistotu si vyberte v lékárně – extrakt z břečťanu najdete v Hedelixu, Helixiru a Prospanu.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Nedá vám kašel spát? Můžete vyzkoušet osvědčené bylinkyFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Mokrý produktivní kašel často provází nemoci bakteriálního původu, ale to neznamená, že byste na něj vždy měli dostat antibiotika. „Pokud se onemocnění nejeví od počátku jako závažné, je vhodné s podáním antibiotik počkat. První dny po infekci jsou nejdůležitější pro rozvoj přirozených imunitních protiinfekčních reakcí. Když je antibiotikum nasazeno příliš brzy, tlumí se vaše vlastní obranné mechanismy, které by často byly schopny infekci zvládnout samy,“ vysvětluje RNDr. Dana Hanuláková z laboratoře Synlab.

Na vlhký kašel nepoužívejte léky, které jsou určené pro suchý kašel, tedy antitusika. Ta potlačují kašlání, a hleny se tak mohou nahromadit a vytvořit zátku, tedy až znemožnit dýchání! Výjimkou v užívání antitusik na vlhký kašel je to, když vám je předepíše lékař. Pak se většinou užívají jen v noci, abyste se mohli klidně vyspat.

Kašel nepodceňujte!

Kašel se rozhodně nevyplácí podceňovat, protože kromě nachlazení může být příznakem i daleko závažnějších onemocnění. „Dráždivý kašel s dušností a bolestí na hrudníku, teplotou a slabostí je typický i pro zápal plic. A je třeba říct, že infekce dolních dýchacích cest patří mezi pět nejčastějších příčin úmrtí světové populace hned po kardiovaskulárních problémech. Prim pak má pneumokokový zápal plic,“ říká Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., specialista v oboru epidemiologie, prevence a kontroly infekčních nemocí.

Jak léčíte kašel vy? A víte, jaké jsou nejlepší babské rady na rýmu a nachlazení

Reklama

Související témata:

Načítám