Hlavní obsah

Káva dnes slaví! 5 důvodů, proč jsme rádi, že ji máme

Foto: Budimir Jevtic, Shutterstock.com

Foto: Budimir Jevtic, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Také milujete kávu? Káva paří mezi nejoblíbenější nápoje již mnoho staletí a její věhlas je takový, že má i svůj mezinárodní den! Ten připadá na 1. říjen. A víte, proč na ni nedá dopustit tolik lidí? Podívejte se na pět důvodů, proč jsme rádi, že ji máme...

Článek

Káva je nápoj, který znají snad všechny národy světa. Proč si ji lidé tolik oblíbili? Těchto pět důvodů je asi stěžejních.

1. Je prostě výborná

V jednoduchosti je síla, a tak mezi prvními stojí argument, že prostě chutná. Ano. Chuť je u potravin zpravidla tím nejzásadnějším, proč si je vybíráme. Káva má navíc tu výhodu, že díky mnoha druhům, a především díky mnoha způsobům přípravy, si svou oblíbenou formu najde každý. Přestože mnozí baristé tvrdí, že mléko a cukr kávu kazí, právě díky těmto dvěma ingrediencím má káva mnoho podob.

2. Sbližuje venku i doma

Výzkum agentury STEM/MARK ukázal, že více než 80 procent Čechů a Slováků považuje pití kávy za společenský rituál a že přibližně 70 procent lidí má kávu silně spojenou s domovem. Není se čemu divit, skvělá káva už dávno není výsadkem restaurací, kvalitní dobrou kávu si snadno můžete připravit i doma.

„Dnešní presovače vám dokážou připravit výbornou kávu během několika vteřin pouze stiskem jednoho tlačítka. Důležitou vlastností je možnost nastavení jemnosti mletí, množství kávy a v neposlední řadě i teploty. Kvalitní kávovary vám připraví hned první kávu o správné teplotě, a tak se nemusíte bát, že se při jejím servírování opaříte nebo že bude málo teplá, a tedy kyselejší,“ vysvětluje Kateřina Holíková, produktová manažerka značky Krups. Pokud si navíc vyberete přístroje se snadným čištěním a intuitivním ovládáním, budete mít skvělý nápoj bez práce a bez nervů.

3. Dodává sílu

Káva je známa svým povzbuzujícím účinkem. Proto patří její pití k častým ranním rituálům. Pomáhá překonat únavu a nastartuje organismus. Povzbuzující účinek kávy vrcholí asi za jednu až dvě hodiny poté, co přejde do krve. Kofein v kávě blokuje specifické receptory adenosinu v nervových tkáních, čímž se udržuje stav aktivity, zlepšuje bdělost, pozornost, logické myšlení, tělesná i duševní výkonnost i celková paměť.

Pokud pijete kávu kvůli uvedeným účinkům, je jedno, zda si dáte espresso, rozpustnou či zalévanou kávu, stejně jako nezáleží na tom, zda ji pijete s mlékem či nikoli.

Foto: eldar nurkovic, Shutterstock.com

Káva povzbudí. Také ji milujete (nejen) po ránu?Foto: eldar nurkovic, Shutterstock.com

4. Chrání organismus

Pro kávu hovoří i velké množství antioxidantů, které obsahuje, tedy látek, které chrání buňky lidského těla proti volným radikálům, brání předčasnému stárnutí buněk a posilují odolnost nervového a imunitního systému.

„Káva má významně větší celkové antioxidační účinky než kakao a zelený čaj, přičemž až 70 procent antioxidantů, které denně přijmete, pochází právě z kávy,“ dodává gastroenterolog, nutriční specialista Thomayerovy nemocnice v Praze a garant Institutu kávy docent Pavel Kohout. Káva také zmírňuje negativní účinky alkoholu a její pravidelná konzumace snižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu. Díky antibakteriálně působícím látkám působí i proti zubnímu kazu.

5. Dělá nás šťastnějšími

Káva je také nositelem dobré nálady, a to není zrovna málo. Při pití kávy tělo produkuje hormonální látky serotonin, dopamin a noradrenalin, jež mají vliv na náladu a pocity štěstí. Káva navíc napomáhá hubnutí, a to je u mnohých také důvodem k radosti. Působením kofeinu se do krve uvolňují tukové zásoby, které tělo začne používat jako primární zdroj energie. Vědci z Australského sportovního institutu navíc zjistili, že po požití kofeinu začínají svaly odčerpávat energii místo ze zásob přímo z tuků.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Elegantní plně automatický kávovar Krups Evidence EA8901 umí připravit 15 druhů kávových nápojů jedním dotykem včetně krémové mléčné pěny pro perfektní cappuccino. Přístroj má snadné ovládání i automatické čištění. Cena 15 990 Kč. Saeco INCANTO HD8917/09 má tichý provoz a dlouhotrvající výkon. Připraví 4 druhy kávových nápojů. Do paměti si můžete snadno přizpůsobit a uložit velikost, intenzitu a teplotu jednotlivých nápojů. Cena 15 990 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Plně automatický kávovar Siemens TI305206RW má uvnitř kávovaru inteligentní ohřívač, který garantuje maximální aroma díky stále ideální a konstantní teplotě spaření. Všechny kávové speciality připravíte jediným stisknutím tlačítka. Cena 19 730 Kč. Bosch VeroCafe LattePro má vysoce kvalitní mlýnek z keramiky, inteligentní ohřevný systém, funkční napěňovač mléka s automatickým pěněním přímo v šálku, snadné ovládání a automatické čištění po každém procesu přípravy. Cena 19 490 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Automatický espressovač Philips HD8829/09 s karafou na mléko vám připraví lahodné cappuccino jedním dotykem. Z čerstvých kávových zrn připraví také lahodné espresso, klasickou kávu a kávové nápoje s mlékem. Cena 13 499 Kč. Kompaktní presovač Krups Essential EA810B připraví kávu s absolutní lehkostí a v bezkonkurenční kvalitě. Snadné ovládání a možnost personifikovaného nastavení hrubosti mletí, velikosti, a dokonce i teploty nápoje vám umožní vychutnat si každý šálek kávy. Cena 6999 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Automatické espresso Sencor SES 7010NP s LED panelem a dotykovými tlačítky vám připraví vždy dokonalou kávu. Tlak čerpadla má 19 barů, nechybí mlýnek z nerezové oceli a 5 stupňů nastavení mletí kávy. Cena 8499 Kč. Automatický kávovar BEKO CEG7425 má integrovaný šlehač mléka, možnost volby intenzity kávy i nastavení velikosti šálku. Připravíte jím různé druhy kávových nápojů a použít můžete mletou i zrnkovou kávu. Cena 11 990 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Automatické espresso Gaggia Naviglio DeLuxe je domácí kávovar pro přípravu espressa a jeho mléčných variací. Technologie Gaggia Adapting System provede předspaření a garantuje nejkvalitnější požitek z vaší kávy. Cena 13 999 Kč. Kávovar Nivona CafeRomatica NICR 660 disponuje funkcí Aroma Balance System, která zajistí optimální vyluhování rozpustného podílu z mleté kávy. Díky funkci Bluetooth můžete přístroj ovládat pomocí chytrého telefonu nebo tabletu. Cena 17 999 KčFoto: Archiv firem

A máte vy jiný důvod, proč kávu tak milujete?

Reklama

Související témata:

Načítám