Hlavní obsah

Proč by cholerici neměli pít kafe aneb Komu, kdy a v jakém množství káva škodí?

Foto: Raisa Kanareva, Shutterstock.com

Foto: Raisa Kanareva, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káva patří k nejoblíbenějším nápojům a možná ani vy si bez ní nedokážete představit ráno, pokec s kamarádkou, nebo dokonce potřebujete hned několik šálků, abyste přežili den. Voňavá vzpruha může být dobrý pomocník, ale zlý pán, pokud se do její moci dostáváte až moc.

Článek

Káva umí rychle povzbudit, zahnat bolest hlavy a únavu, zlepšuje koncentraci, pomůže s trávením těžkého jídla i navozením pohody, zlepšuje také sportovní výkon. Díky obsahu antioxidantů dokonce prospívá zdraví a má anti-aging efekt. Ovšem i zde platí, že všeho moc škodí: káva nemusí být jen prospěšná – obzvlášť pije-li se v neúměrném množství nebo s nevhodnou diagnózou.

Najděte zdravou míru

Jaký vliv na vás káva bude mít, neurčuje ani tak množství vypitých šálků, jako spíše dávka kofeinu, kterou díky nim do těla dostanete. Určit, kolik kávy je „už moc“, nelze – je to individuální. Za hraniční je považována dávka 400 mg kofeinu denně, což jsou asi čtyři šálky espressa.

Kdo to s kávou nesmí přehánět

Trápí vás vysoký krevní tlak či tachykardie (rychlé bušení srdce)? Pak si kávičku dopřávejte jen ve střídmých porcích. Kofein totiž může přispívat k rozvoji a komplikaci kardiovaskulárních onemocnění, být nežádoucím stimulantem a způsobovat křeče či arytmii. Dále zvyšuje hladinu aminokyseliny homocysteinu, která ve vyšších dávkách ohrožuje žaludek, cévy a srdce a může hrát roli i při vzniku Parkinsonovy nebo Alzheimerovy choroby. Riziko roste, jestliže navíc kouříte, jíte přemíru masa a nemáte dostatek vitaminů (zejména B2, B6, B12 a kyseliny listové). Kofein také dráždí trávicí trakt a zvyšuje tvorbu žaludečních kyselin.

Cholerikům raději bez kofeinu

Máte prudkou povahu? I vy s povzbuzujícím nápojem šetřete – káva by mohla podpořit výbušnost, agresivitu a nervozitu. „Cholerici by se měli vyhýbat stimulantům, jako je třeba právě kofein, ale i některé druhy bylinek,“ varuje Ing. Monika Bartolomějová, hlavní nutriční specialistka Světa zdraví.

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Chvíle s voňavou kávou patří k nejmilejším částem dne každého kafařeFoto: ESB Professional, Shutterstock.com

Hrozí akné i inkontinence

Kofein v těle zůstává až deset hodin. Že jste to s povzbuzujícím nápojem přehnali, poznáte dle bušení srdce, třasu rukou, cukání svalstva a zrudlých tváří. Dostavit se může nervozita, podrážděnost i hyperaktivita. Typické jsou poruchy spánku až nespavost a zvýšené nutkání na močení, někdy hraničící až s inkontinencí. Při dlouhodobé nadkonzumaci se může zhoršit akné.

Hodně kávy vás okrádá o důležité látky

Kofein zvyšuje produkci moči. Čím více kávy tedy vypijete, tím více se tělo odvodňuje a může ztrácet důležité vitaminy a minerály. Látky obsažené v kávě navíc zasahují do metabolismu: blokují vstřebávání železa a urychlují vylučování vápníku. V kombinaci s pitím alkoholu nebo zvýšeným stresem se pak připravujete především o hořčík.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Pijete-li více kávy, než je zdrávo, zbavujete se cenných látek. Možná vám pomohou doplňky stravyFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Ženské ledviny v ohrožení

Pijete-li nadměrné množství kávy, nebo po ní chodíte více na toaletu, nezapomínejte doplňovat tekutiny – předejdete tak bolesti hlavy, vysušování sliznic nebo zápachu z úst. Dopřáváte-li si dlouhodobě více než čtyři šálky denně, můžete ohrožovat ledviny. „Každá desátá žena v České republice trpí některým z onemocnění ledvin. Existuje mnoho rizikových faktorů, na které jsou ženy mnohem citlivější než muži, a jejich ledviny jsou pak mnohem ohroženější,“ říká primářka pražského dialyzačního střediska Fresenius NephroCare MUDr. Petra Ronová. Jestliže nedokážete kafíčka omezit, zkuste to vyvážit: zredukujte alkohol, perlivé nápoje a sladké limonády, které ledviny rovněž zatěžují.

Vsaďte na kvalitu

Podstatná je i kvalita kávy. Méně jakostní vás může ohrožovat pesticidy z půdy i plísněmi ze špatného skladování – mohou vyvolat trávicí obtíže, alergie nebo astma. Z tohoto pohledu je horší i bezkofeinová káva, která bývá déle pražena a může u ní spíše docházet ke vzniku karcinogenního akrylamidu.

Pozor také na to, kdy si kafe dáváte. Pozdě odpoledne a večer může komplikovat zdravý spánek. Vhodné je ráno, ale nikoli nalačno – zejména v obligátní kombinaci s cigaretou přetěžuje žaludek. Naučte se kávu pít čistou – v kombinaci s mlékem a cukrem intenzivněji zatěžuje trávicí a vylučovací soustavu. Zkuste ji naopak před sportem, nabudí k větším výkonům, pomáhá lépe spalovat tuky a mírní bolest svalů po zvýšené námaze.

Jak moc pijete kávu vy?

Načítám