Hlavní obsah

Češi milují turka, Finové kafe se sýrem aneb Jak se pije káva ve světě?

Foto: Tatyaby, Shutterstock.com

Foto: Tatyaby, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se, že po ropě je káva nejprodávanější komoditou na naší planetě. Není se čemu divit, na světě pomalu nenajdete zemi, kde by se káva nepila, a na mnoha místech patří mezi naprosté samozřejmosti.

Článek

Pravlastí kávovníku je africký kontinent – Etiopie. Odtud se káva dostala do Arábie a pak dále do Evropy. Za vonným kafíčkem se tedy můžete vydat daleko do světa. Co vás může na takových cestách překvapit, je způsob, jakým se v jednotlivých zemích tento lahodný nápoj pije. Ten se totiž leckdy výrazně liší.

Češi rádi turka i espresso

První kavárna na našem území byla otevřena roku 1702 v Brně, ovšem dlouhé roky byla káva výsadou bohatých. Kávovary byly pro mnohé rodiny cenově nedostupné, a tak pravděpodobně vznikla tradice „českého turka“, kdy mletou kávu zalijete vodou těsně před bodem varu. S přípravou pravé turecké kávy to ovšem nemá nic společného. Velice populární je u nás i káva instantní a hodně oblíbenou přísadou je u Čechů mléko. „Velkým trendem poslední doby jsou kávové nápoje s mlékem. Lidé chtějí s kávou více experimentovat a my jim to rádi umožníme. Moderní kávovary nabízejí celou řadu receptů s mlékem, ale i kvalitní espresso, které je základem všeho,“ doplňuje Kateřina Holíková, produktová manažerka značky Krups.

Foto: Archiv firmy

Velmi kompaktní plnoautomatické espresso Krups Arabica EA817810 se vejde do každé kuchyně, protože zabírá svou podstavou o něco málo více než papír A4. Vysokou kvalitu kávy zaručuje technologie Quattro Force, jejíž součástí je moderní kovový kónický mlýnek, spařovací jednotka zajišťující optimální teplotu kávy, dále precizní tempování pro dosažení výrazné intenzity a automatické čištění. Cena 10 490 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Automatický espresovač Saeco SM3061/10 PicoBaristos s vestavěnou karafou na mléko má keramický mlýnek, deset nastavení hrubosti mletí, pět nastavení intenzity kávy a nastavitelnou výšku trysky. Nabízí až jedenáct kávových specialit, snadné čištění a údržbu, indikátor vodního kamene či odnímatelnou spařovací jednotku. Cena 23 999 KčFoto: Archiv firmy

Nejlepší espresso jen v Itálii?

Bez espressa v nabídce se dnes neobejde žádný podnik od hospod až po luxusní restaurace, ale nejvíce se klasické espresso pojí s Itálií, kde stroje na jeho přípravu vznikly. Espresso se připravuje ze sedmi gramů pomleté kávy, která je protlačena vodou o tlaku devět barů a teplotě 90 až 95 stupňů. Nicméně, skvělé espresso si můžete připravit pomocí profesionálních přístrojů i doma, jen to bude něco stát. „Počítejte s tím, že minimální počáteční investice je asi patnáct tisíc, navíc musíte investovat čas do toho, abyste se naučili espresso správně připravit. Ale rozhodně to stojí za to, protože pak jste schopni doma připravit stejnou kávu jako v kavárně,“ říká baristka Petra Veselá.

Foto: Archiv firmy

Hlavní předností pákového espressa Catler ES 9010 jsou dva samostatné ohřívače vody na přípravu kávy a generaci páry, které umožňují současně pěnit mléko a extrahovat kávu. Vyjímatelná nádržka na vodu s integrovaným vodním filtrem má možnost plnění i ze shora, takže vše je velmi pohodlné. Cena 34 990 KčFoto: Archiv firmy

V Americe přidejte vodu, ve Finsku sýr

Chcete-li si připravit kávu podle amerických zvyků, dolijte do espressa horkou vodu. Tak se totiž správné Caffè Americano připravuje. Pod přezdívkou Americano však často narazíte i na klasickou překapávanou či filtrovanou kávu, která je ve Státech velmi populární. To je u nás věc známá a běžná.

Co vás však asi překvapí, může být příprava finské kávy. Finové jsou v pití kávy velkými přeborníky, jejich typický nápoj se nazývá Kaffeost a podává se sýrem! Speciální sýr juustoleipä se pokládá jak na dno hrnku, tak navrch. Ze dna jej pak můžete vylovit lžičkou.

Podle německých receptů si můžete připravit kávu s rumem a šlehačkou, známá vám bude i u nás hodně oblíbená vídeňská káva, tedy silné espresso s porcí šlehačky vystupující ze šálku.

Foto: Archiv firmy

Elegantní plnoautomatický přístroj Krups Evidence EA890810 vyrobí až 15 druhů nápojů, mezi kterými jsou například dopio, macchicato, včetně čaje. Trysku má nastavitelnou až do výšky 15,8 cm – vejde se pod ni bez problému i vyšší sklenice na caffè latte. Díky patentované technologii Thermoblock bude káva v optimální teplotě hotová během několika málo vteřin. Milovníci extra silné kávy si mohou do každého vybraného nápoje přidat stiskem tlačítka EXTRA SHOT porci espressa navíc. Cena 22 990 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Plnoautomatický kávovar De’Longhi Dinamica ECAM 350.55.B připraví hustou a krémovou mléčnou pěnu při ideální teplotě pro oblíbené cappuccino nebo latte macchiato. Kávovar má zabudovaný 13stupňový ocelový mlýnek kávy, zásobník má kapacitu 300 gramů a lze do něj použít i namletou kávu. Cena 22 990 KčFoto: Archiv firmy

Inspirujte se exotikou

Chcete-li se dotknout exotiky, zkuste thajskou kávu, nesmí v ní chybět hodně cukru a kondenzované mléko. O něco složitější pro vás bude příprava pravého etiopského nápoje: nad ohněm byste měli na pánvi upražit zelená zrna a potom je v hmoždíři rozdrtit na prášek. Ten nasypte do konvice, ve které se pomalu ohřívá voda. Když dojde k varu, rozlijte kávu do miniaturních šálků. Podle vietnamských tradic byste do kafíčka měli přidat žloutek, sladké kondenzované mléko a cukr, do marockého pro změnu nasypte sezamová semínka, černý pepř a muškátový oříšek.

Foto: Archiv firmy

Plně automatický kávovar Siemens TI305206RW garantuje maximální aroma díky stále ideální a konstantní teplotě spaření. Všechny kávové speciality včetně cappuccina získáte jediným stisknutím tlačítka. Nabízí i keramický mlýnek s dlouhou životností, výškově nastavitelnou výpusť pro vysoké skleničky a tlak 15 barů. Cena 19 730 KčFoto: Archiv firmy

Je libo pravá turecká káva?

Turci mají pořekadlo „Jeden šálek kávy znamená čtyřicet let úcty“ a jejich káva byla v roce 2013 dokonce zapsána do Reprezentativního seznamu nemateriálního kulturního dědictví lidstva UNESCO. Opravdovou tureckou kávu uvaříte z kávy umleté na prach v džezvě, kde ji musíte nechat třikrát vzkypět. Je to káva černá a silná. Můžete ji zjemnit kardamomem nebo skořicí, podávat byste ji měli v maličkých šálcích bez držátka naplněných napěněnou voňavou tekutinou pouze do dvou třetin.

Tak který recept vás zaujal?

Související témata:

Načítám