Hlavní obsah

Nejen k pití! K čemu všemu se dá použít káva?

Foto: Julia Sudnitskaya, Shutterstock.com

Foto: Julia Sudnitskaya, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také si rádi pochutnáte na šálku dobré kávy? Ale jde to i jinak. Káva se dá použít i pro lepší pleť, krásnější vlasy a pomůže dokonce i na zahradě.

Článek

Káva vám zlepší náladu, nakopne do nového dne, ale pomoct může i jinými způsoby. Věděli jste třeba, že je skvělým pomocníkem v boji proti celulitidě? Co všechno tedy umí?

Namletá pro krásnější pleť

Skvělý čisticí prostředek na pleť získáte přidáním namleté kávy do masážního oleje. Směs jemně vmasírujte do pokožky – vyhněte se okolí očí. Nechte působit pár minut a pak pečlivě smyjte. Káva působí jako peeling: odstraňuje černé tečky a rozjasňuje pleť.

Foto: Elizaveta Galitckaia, Shutterstock.com

Peeling z mleté kávy a oleje, případně vody, se skvěle hodí na obličej i těloFoto: Elizaveta Galitckaia, Shutterstock.com

Pro hebké tělo

Podobně si můžete podomácku udělat také přírodní peeling celého těla. Pleť budete mít okamžitě příjemně hebkou. Kofein rozzáří vaši pokožku a namletá zrnka pomůžou odstranit odumřelé kožní buňky. Zrna obsahují silné antioxidační látky, čímž pleti dodají mladistvý vzhled. Můžete použít také na hrubé paty při pedikúře.

Foto: Monthira, Shutterstock.com

Kávové aroma přebije nepříjemné pachy Foto: Monthira, Shutterstock.com

S lógrem ve vlasech

Kávová sedlina se dá využít na ještě více způsobů. Na vlasy pomůže zábal z lógru. Stačí si ho vetřít (případně i hotovou kávu) do vlasů, a nechat působit asi 20 minut. Poté si vlasy umyjte. Měli byste je mít mnohem zářivější a krásně lesklé.

Využijete ho v domácnosti

Pár lžic lógru na houbičce vyčistí nádobí od mastnoty a špíny, a ještě krásně provoní byt. Sedlina dokonce vylepší i poškrábaný tmavě dřevěný nábytek. Naneste ji vatovou tyčinkou do rýh ve dřevě, nechte zaschnout a přeleštěte.

A pokud přidáte hrnek rozpustné kávy do pračky s černým prádlem, nebude vám oblečení šisovat a blednout.

Foto: Nor Gal, Shutterstock.com

Zrenovujte si nábytek pomocí kávového lógruFoto: Nor Gal, Shutterstock.com

Obarví vajíčka i pohnojí

Lógr můžete použít také jako přírodní barvivo, kupříkladu na velikonoční vajíčka, papír nebo látku. Stačí smíchat sedlinu s vodou, ponořit do ní to, co chcete obarvit, po vyndání jen očistit od částeček a nechat uschnout. Objekt tím získá přírodně béžový odstín.

Kávovou sedlinu lze ale využít také jako výživa pro rostliny. Ochráníte je tím před slimáky, hlemýždi, brouky a jinými škůdci, a ještě vám lépe porostou. Pozor ale na zbytky cukru nebo umělých sladidel.

Foto: Monthira, Shutterstock.com

Květinám dělá kávová sedlina dobřeFoto: Monthira, Shutterstock.com

Proti blechám i hmyzu

Kávová sedlina je účinná také jako repelent bez chemie. Až vás bude večer na terase zase hmyz obtěžovat, dejte na stůl misku s lógrem, nebo ho po trošce nasypejte do okolí. Káva komárům a můrám zapáchá, takže se budou místu vyhýbat.

To samé platí pro blechy. Pokud jimi tedy váš domácí mazlíček trpí, vykoupejte ho a do psího šamponu přidejte zbytky kávy. Váš pes se přestane drbat i bez použití chemie.

Pomůže vám vybrat parfém

Na rozdíl od hmyzu, lidem káva většinou voní. Její využití v tomto směru je široké: pachů v lednici i na toaletě se zbavíte pomocí nádobky s lógrem. Vyrobit si můžete i vlastní kávovou aromatickou svíčku nebo třeba domácí mýdlo. Když půjdete vybírat nový parfém, vezměte si s sebou trochu kávy a mezi jednotlivými voňavkami si vždy čichněte – káva neutralizuje pachy a vy si díky tomu uchováte bystrý čich.

Také používáte kávu i na něco jiného, než jen k pití?

Načítám