Hlavní obsah

Kávová zrnka v roli voňavých dekorací. Zvládnete je také!

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud šálek nápoje omamné vůně patří k vaším denním rituálům, třeba vás osloví nápady, jak zrnka přenést do interiéru. Vytvořte z nich dekoraci nebo praktickou pomůcku do koupelny. Tady je káva na čtyři způsoby.

Článek

V době, kdy světu vládnou kávovary, které po zmáčknutí knoflíku udělají všechno za vás, už skoro neuvidíte ten hnědý poklad v jeho původním tvaru. Zrnka kávy. Ze zelených bobulí sesbíraných v tropech se v pražírnách stává ceněná komodita obchodovaná po celém světě.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

My jsme kávě přisoudili netradiční roli dekorace. Chtěli jsme využít hned dvě její přednosti – typický tvar a také vůni. Barva a přírodní nádech jsou jakýmsi bonusem, který oceníte jak v klasicky laděném interiéru, tak v supermoderním.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Pro tuto ryze dekorativní verzi budete potřebovat buď malé malířské plátno (my jsme použili 15x9 cm), nebo tenkou sololitovou desku. Nejprve ji natřete mírně třpytivou barvou, která bude s kávou ladit. Vhodný je například zlatavý podklad, exotický nádech ale obrázku dodá i juta nebo podobně hrubá látka. Jen si dávejte pozor na možné bublinky a nerovnosti podkladu.

Po zaschnutí barvy tužkou předkreslete tvar hrníčku i podšálku. Nezapomeňte nechat prostor na okraje. Na nakreslený obrázek štětcem naneste univerzální kancelářské lepidlo v dostatečné vrstvě a vyskládejte jej zrnky kávy. Nakonec olemujte celý obrázek. Je to trochu piplačka, ovšem výsledek vás potěší.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Když zrnka nasypete do větší dózy, vytvoří příjemnou masu, která je relativně pevná a poddajná zároveň. Využijte toho k odložení kosmetických propriet. Nejrůznější štětce, kartáč na vlasy nebo tuby s krémem jednoduše zapíchněte do kávového základu a je to!

Pro tento účel se hodí káva, kterou jste včas nespotřebovali, takže nejenom vyčichla, ale mohla i zhořknout. Nevyhazujte ji. V koupelně najde své místo. Stejně dobře poslouží pro odložení vinařských potřeb: do dózy lehce umístíte vývrtku, teploměr i ozdobnou zátku.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Ze starého cédéčka nový podtácek! Stačí jednu stranu nabarvit nahnědo (nejlépe akrylovými barvami), nanést lepidlo a posypat zrnky kávy. Nakonec je trochu urovnejte, aby se nepřekrývaly, a velké mezery zaplňte úlomky. Přestříkání malířským fixativem zajistí jak mírný lesk, tak především odolnost, takže se zrnka nebudou oddělovat.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Nechte se unést vůní kávy kdykoli zapálíte svíčku. Jakmile totiž zrnka použijete jako výplň svícnu, roztavený vosk v misce mírně rozehřeje i kávu, a ta se krásně rozvoní. Budete tak mít dva v jednom.

Jako základ se nejlépe hodí skleněné dózy, v nichž je obsah dobře vidět. Pokud jste si ale koupili nové stylové hrníčky a ty staré zahálejí, určitě je využijte.

Zajímavá inspirace, co myslíte? Pokud přece jen zůstanete u popíjení lahodného moku, možná oceníte pár fíglů, které vám pomohou k ještě lepší kávě.

Až budete z kávovaru vysypávat zbytky, vzpomeňte si na pár tipů co s mletou kávou.

Reklama

Načítám