Hlavní obsah

Kouzla s mletou kávou? Využijete ji na zahradě, v kosmetice i v kuchyni!

Foto: Grekov's; Shutterstock.com

Foto: Grekov's; Shutterstock.com

Reklama

Kávu milují lidé po celém světě. Dokáže člověka nabudit, ale šálek kávy je zároveň ztělesněním klidu a pohody. Kávu má doma snad každý, ale spousta lidí netuší, k čemu všemu se může hodit.

Článek

Káva, jak známo, obsahuje kofein, což je látka, která prokazatelně zrychluje metabolismus a umí nabudit unavené tělo. Tím ale její schopnosti nejsou zdaleka vyčerpány. Káva se může stát základem doma vyrobené kosmetiky, harmonizuje čich, prospívá rostlinám a také vám může pomoct v domácnosti při úklidu. Využít můžete jak zrnka celá, tak i namletá, a dokonce zužitkujete i sedlinu neboli lógr. Káva je zkrátka královnou domovů!

Spravte si čich

Kávu byste neměli skladovat v lednici, protože snadno chytá aroma kolem uložených potravin. Nikdo asi nechce pít kávu, která bude cítit po bramborách nebo guláši od včerejška. Tuto její vlastnost, tedy schopnost pohlcovat pachy, ale můžete dobře využít. Pokud vaše lednička lehce zapáchá, nasypte na misku buď hrstku umleté kávy, nebo několik zrníček. Poslouží jako osvěžovač.

Pokud si chcete jít vybrat do parfumerie novou vůni a víte, že váš nos zvládne jen pár flakónků, a pak už mu voní všechno stejně, vezměte si s sebou na nákup pár zrnek kávy. Mezi jednotlivými vůněmi k nim přičichávejte, a váš čich bude daleko bystřejší.

Foto: Iakov Filimonov; Shutterstock.com

Foto: Iakov Filimonov; Shutterstock.com

Káva zachrání hrnce i nábytek

Došel vám doma písek na nádobí zrovna ve chvíli, kdy jste připálili jídlo i s hrncem? Nevadí, kávu doma určitě máte. Zasypte, zakápněte jarem, vydrhněte a nikdo nic nepozná.

Pokud máte doma tmavý nábytek a objevili jste na něm nepěkné škrábance, vytvořte z 2–3 lžic mleté kávy a trochy vody hustou kaši. Tou škrábance můžete vyplnit.

Kávu miluje i vaše zahrada

Kromě kofeinu obsahuje káva také množství minerálů, které mohou obohatit nejen člověka, ale také jeho zahradu. Fosfor, měď, draslík, hořčík, a zejména dusík jsou pro každého zahrádkáře požehnáním.

Kávovou sedlinu už nevyhazujte, ale raději si ji doma skladujte a sušte. Můžete ji pak rozsypat kolem rostlin na záhonu nebo si vyrobte kávové hnojivo – lógr máčejte den ve vodě, slejte a vodou pak zalévejte rostliny. Jde to i zředěnou kávou, ale to je trochu škoda, když vám sedlina udělá v podstatě stejnou službu.

Foto: bokan; Shutterstock.com

Foto: bokan; Shutterstock.com

Pokud se vám ze sedliny nechce vytvářet hnojivo, nevyhazujte ji do koše, nýbrž na kompost. Dusík obsažený v kávě ho pěkně obohatí. Pokud pijete kávu překapávanou, nemusíte provádět žádné složité operace. Vyhoďte kávu na kompost i s filtrem, papír se brzy rozloží.

Pokud máte problém se škůdci, posypejte okraje záhonků sedlinou. Minimálně slimáci a mravenci by se jim měli chvíli vyhýbat, aroma kávy je spolehlivě odpuzuje.

Co funguje na zahradě, to zabere i u vás doma v květináči. I pokojové rostliny můžete zalévat kávovým hnojivem, a až budete příště přesazovat, nasypejte rostlinám na do květináče trošku lógru, lépe porostou.

S kávou nejen svěží, ale i krásná!

Pokud máte matné vlasy a chcete jim dodat lesku, opláchněte je po umytí kávou. Pro intenzivní povzbuzující kůru smíchejte kávu s kondicionérem a nechte působit jako masku. Raději ale v případě, že máte tmavé vlasy.

Abrazivní účinky kávy nevyužijete jen na hrnce, ale můžete i na vlastní kůži, a to doslova. Na pokožku těla si naneste mletou kávu, kterou jste předtím spařili horkou vodou. Krouživými pohyby tělo jemně masírujte a pak opláchněte. Vaše kůže bude vypjatá a díky kofeinu prokrvená. Na obličej si vyrobte peeling z pleťového krému a lžíce nahrubo mleté kávy. Opět jemně krouživými pohyby promasírujte a opláchněte.

Reklama

Načítám