Hlavní obsah

Kdo může za (ne)úspěch v práci? Vy!

Foto: Thinkstock

Žen ve vedoucích funkcích je pořád máloFoto: Thinkstock

Reklama

Málo žen ve vedoucích funkcích! Málo generálních ředitelek! Diskriminace! O tom, jak to má něžné pohlaví ve srovnání s muži při budování kariéry těžké, se mluví hodně často. Podle nejnovější studie je to prý jinak. Žádný „skleněný strop“, který nenápadně určuje, kam to ženy smí dotáhnout a jaké pozice jim jsou zapovězené, neexistuje. Ženám jen chybí ambice!

Článek

Podle nejnovější britské studie, kterou zveřejnil deník Daily Mail, mají ženy v oblasti práce, vedoucích funkcích a v budování snové kariéry, zcela stejné možnosti jako muži. Důvodem, proč jich je ve vedení významných společností i v politice méně, není diskriminace na základě pohlaví, ale fakt, že ženy mají mnohem menší ambice než jejich mužští kolegové.

Všechno je to v naší hlavě

Podle výzkumu expertů na management a vedení lidí si za své menší pracovní úspěchy mohou ženy samy. Největší překážkou v cestě k vysokým postům není prý to, že jsou ženy, ale fakt, že jim chybí ambice, sebedůvěra a následně i důvěra okolí k jejich schopnostem.

Z výzkumu vzešlo, že tři čtvrtiny žen, které zastávají významné a vysoké řídící funkce, sice věří tomu, že jistá diskriminační omezení pro ženy existují, ale jen jedna třetina z nich má pocit, že ony samy by byly těmito limity nějak omezeny při budování vlastní kariéry.

Studie naopak tvrdí, že nízký počet žen v manažerských funkcích je výsledkem jejich vlastního rozhodnutí. Že veškeré problémy jsou jen a jen v jejich hlavách.

Foto: Thinkstock

Ženám chybí především ambiceFoto: Thinkstock

Chce to ambice

Z hlasování tří tisíc členů britského Institutu pro vedení a řízení (Institute of Leadership and Management – ILM) vzešlo, že i ženy ve vedoucích funkcích mají menší ambice a důvěru ve svou práci než jejich mužské protějšky.

Vždyť jen 30 procent žen mladších třiceti let uvedlo, že předpokládají kariérní postup až na pozici vysokého manažera. Naopak mezi muži s takovým vývojem počítá 45 procent. Ženy jednoduše nevěří ve významný kariérní postup, a i když ho pak dosáhnou, nejsou si svou pozicí jisté. A z jejich nejistoty pak vyplývá i to, že jejich okolí jim mnohem méně důvěřuje. Jen polovina vysokých manažerek odpověděla, že nemají s důvěrou okolí žádný problém. I tady jsou na tom jejich mužští kolegové lépe. O vysoké důvěře okolí jich je přesvědčeno rovných sedmdesát procent. „Ženy mají tendence k tomu nevěřit samy sobě a také nevěřit ve svou práci, což vede k opatrnějšímu přístupu k pracovním příležitostem,“ vysvětluje Penny de Valk, výkonná ředitelka ILM.

Studie také zmiňuje kontroverzní zprávu, kterou minulý měsíc zveřejnila londýnská ekonomická škola. Podle ní většina žen po žádné kariéře vůbec netouží. Jejich cílem je naopak úspěšný manžel a rodina.

V podnikání jsme na tom lépe

Výzkum ale také ukázal, že ačkoli v získávání vysokých funkcí jsou na tom ženy hůř, v oblasti podnikání by se od nich mohli muži učit. Ve chvíli, kdy se jedná o založení vlastní firmy, jsou totiž zástupkyně něžného pohlaví mnohem jistější než pánové. O možnosti vlastního podnikání přemýšlí mnohem víc ženy než muži. Jedna ze čtyř žen pod třicet let dokonce uvedla, že nejpozději do deseti let plánuje založení vlastní firmy. U mužů takto odpověděl jeden z pěti.

Souhlasíte?

Reklama

Související témata:

Načítám