Hlavní obsah

Kdy se odehrává nejvíce nevěry? Po poledni!

Foto: thinkstock

Studie odhalila, že lidé jsou nejnevěrnější až po poledniFoto: thinkstock

Reklama

Kdy jsou lidé nejnevěrnější? Když je jejich partner mimo město? Odpověď by se hodila, ovšem tak to není! Vědci tvrdí, že nikomu se nedá věřit s úderem poledne! Proč se potom už jenom lže a podvádí?

Článek

Citová prázdnota, nepochopení, odcizení… To všechno může být důvodem k nevěře. Ale kdo by čekal, že k cizoložství stačí pouhý vliv času? Nikdo!

Nedávný výzkum zveřejněný v časopise Psychological Science poukazuje na to, že muži i ženy se ráno a v dopoledních hodinách snaží chovat čestně a eticky, což ovšem opadne, jakmile hodiny odbijí poledne! Od této chvíle se schopnost sebeovládání rapidně snižuje! A prý to platí ve všech sférách lidského chování od hazardu a chatování na internetu až po reálné podvádění v posteli! Sci-fi? Ne, realita!

Jednoduchý test

Vědci z Harvard University a University of Utah David Eccles School ukázali 274 vysokoškolákům na monitoru počítače dva obrázky, z nichž měli dotyční určit, kde vidí víc teček. Na pravé, či levé straně? Za každou odpověď měli respondenti slíbenou finanční odměnu, ovšem byli upozorněni na to, že pokud uvidí víc teček na straně levé, znamená to pro ně víc bodů, které se přemění na peníze – levá strana byla desetinásobně hodnocena než strana pravá. Už tušíte, co tímto krokem vědci zamýšleli?

Foto: thinkstock

Přišly jste mu na milenku? A kdy se s ní scházel...?Foto: thinkstock

Morální únava. Fenomén?

Účastníci testu v době od 8.00 do pravého poledne neměli tendenci podvádět a zpravidla uváděli správné odpovědi, i když byli finančně motivovaní. Vědci to nazvali „efekt ranní morálky“, který by se dal nazvat i jako „střízlivá mysl“. Ta ale netrvá věčně. V době od 12.00 do 18.00 případy podvádění rapidně vzrostly!

Účastníci uváděli, že víc bodů je na straně levé, i když to tak očividně nebylo, což byl jasný případ podvádění. A kdyby šlo jenom o přivýdělek nebo „hloupé tečky“! Pravda je mnohem horší! Následné doprovodné kolo studie v on-line verzi ukázalo, že lidé v odpoledních hodinách nepoctivě jednali s přiděleným virtuálním partnerem, kterému v konverzaci lhali o běžných věcech, třeba jako v tom, co právě dělají. Rozdíl v chování dopoledne a odpoledne se tak maximálně prokázal. Taky se ptáte, proč jsou lidé náchylnější ke lhaní po odbití poledne?

Nevěra jako zkrat

„Měřili jsme sebekontrolu a únavu, a zjistili tak, že obojí přispívá ke lhaní, krádežím, podvodům i nevěrám," vysvětluje Maryam Kouchaki, spoluautorka studie a dodává: „Naše zjištění naznačují, že pouhá denní doba může vést k systematickému selhání dobrých lidí, kteří obyčejně jednají morálně."

Foto: thinkstock

Dopoledne jsou prý lidé pravdomluvnější a věrnější. Souhlasíte?Foto: thinkstock

Uf, pravděpodobně tedy odpoledne lžou on, jeho matka, vaše matka i vaše dítě. I zmínění vědci podotýkají, že odpolední doba není přívětivá, co se týče komunikace s přáteli, kolegy, nadřízenými, učiteli či příbuznými.

„Organizace by měly být ostražitější vůči chování zákazníků nebo zaměstnanců v odpoledních hodinách. Náš výzkum naznačuje, jak je něco tak zdánlivě všedního, jako denní doba, důležité," vysvětlují vědci. Tak hlavně jestli je to všechno opravdu dopoledne lepší…?

Ráno se lépe odolává

Dopoledne je ve znamení opakovaných rozhodování a sebeovládání, odpoledne už je lidský organismus vyčerpaný, do toho nedostatek klidu… A selhání je na světě. Pozdější rozhovory s účastníky výzkumu dokonce ukázaly, že dotazovaní lhali a klamali bez pocitu viny a úzkosti, což výzkumníci označili za efekt zvaný „morální uvolnění“. Co to znamená pro vás? Že s výslechy ohledně neznámé vůně na košili vaší lásky začněte ještě před snídaní. Bude to tak jistější…

A co vy, myslíte, že na něm nevěru poznáte?

Reklama

Načítám