Hlavní obsah

Když lásku ničí peníze

Foto: shutterstock.com

Pro někoho je partner zdrojem příjmůFoto: shutterstock.com

Reklama

Jsou peníze ve vztahu důležité? Ano i ne! Jsou situace, kdy finance do vztahu zasáhnou velmi významně. My ale máme na každou lék. Přečtěte si naše rady a nedovolte, aby vás peníze připravily o partnera!

Článek

Vášeň, nebo peníze? Záleží na věku!

O tom, jak moc jsou pro nás finance ve vztahu důležité, rozhoduje v první řadě náš věk, což potvrzuje i psychoterapeutka Mgr. Johana Kroupová. „Peníze hrají ve vztahu (až na výjimky) důležitou roli. Záleží ovšem na tom, jestli je to vztah zamilovaných dvacetiletých nebo už třicátníků, kteří se chystají založit rodinu.“ Ve dvaceti se většina z nás prostě zamiluje a peníze neřeší. V době, kdy začneme plánovat budoucnost, je ale logické, že úloha peněz se stane významnější. Vyjma pověstných „zlatokopek“ je tedy naprosto normální, že se ženám líbí muži, kteří dokážou rodinu zajistit.

Jakou roli ve vztahu hrají peníze, jsme se vás ptali v ulicích Prahy. A je vidět, že je to téma ostré, vaše názory se velmi liší. Anketa zde:

{stream-video}

Jaké situace v souvislosti s penězi mohou vést k problémům? „Partnerce může např. začít vadit, že se její protějšek nesnaží vydělávat víc (pokud může), nebo že zbytečně utrácí... Chlap, který nedokáže zajistit rodinu, logicky není pro ženu tak přitažlivý jako ten, který to dokáže. „Může to být ale i opačně, kdy si partner začne uvědomovat, že je jeho přítelkyně finančně příliš náročná a tlačí na něj,“ vysvětluje psychoterapeutka. Pak často vztah kvůli financím skončí.

1. Vydělávám víc než on!

Příklad: Romana je úspěšná žena. Na její výplatní pásce jsou úctyhodné cifry, které by jí leckdo záviděl. Milan, její přítel, nevydělává špatné peníze, ale zdaleka to není tolik. Navenek se vlastně vůbec nic neděje (nemají dluhy, nejsou si nevěrní...). Romana si svého muže váží, ale Milan začíná být nespokojený. Cítí se méněcenný vedle partnerky, která se o sebe umí postarat. Role žen a mužů jsou totiž neustále porovnávány, přestože už dnes nepřekvapuje, když žena vydělává víc. Někdy dokonce muž žárlí, a to nejen na ni, ale i na ostatní muže, kteří si vydělají více peněz a považují je za potenciální ohrožovatele vztahu. Upadají do deprese, která může vyústit ve stížnosti. Teprve v tu chvíli je vztah ohrožen, protože Romanu brzy přestane bavit manželovo remcání a nespokojenost. Pakliže vztah ukončí, nebude to z důvodu, že Milan vydělával méně, ale proto, že si věčně stěžoval.

Co s tím: Řešením je přesunout na partnera povinnosti, stejně důležité, jako je finanční zajištění rodiny. Milan by tedy měl pomoci s vedením domácnosti tak, aby oba byli spokojení. Romana by měla Milana povzbuzovat a držet ho psychicky. Oba by se měli vyhnout jakýmkoli stížnostem týkajících se peněz.

Foto: archiv TV Prima

Je zahrnována pozornostmi, přesto je samaFoto: archiv TV Prima

2. Chci milionáře!

Ženy, které touží po muži, který by je zabezpečil, nejsou zavrženíhodné. V podstatě to myslí dobře. Jen si často neuvědomují zásadní věc, a to že vysoké výdělky znamenají větší úsilí. Spotřebují spoustu času, a tak i když mají nakonec, co chtějí, připadají si samy. Mohou se cítit nedoceněné, a při tom odvedou kus práce, postarají se o děti, vedou řádně domácnost. Pocit samoty však převládá a vztah se blíží k zániku. Na vině jsou nereálné představy a sny, které ve skutečnosti dopadnou úplně jinak.

Do podobné situace se dostala i Jana, představitelka seriálu Přešlapy, která se seznámila s Robertem. Imponuje jí nejen proto, že je velmi bohatý, ale také přirozený a přímý. Jak dopadne jejich vztah a jak se zachová Petr, bývalý partner Jany, se můžete podívat ve středu 17. března od 20.00 na Primě.

Co s tím: Aby takový vztah fungoval, je potřeba, aby si oba uvědomili přítomnost a důležitost toho druhého. Vy jako žena nemůžete očekávat, že váš úspěšný partner bude odpoledne doma a bude se věnovat nejen vám, ale i dětem. On by si ale měl vážit toho, co doma děláte, a měl by si pro vás najít čas, i přes svou vytíženost. Tím, že vám dá balík peněz, abyste se zabavila, to nevyřeší. Někdy je méně více. Pokud zjistíte, že vyjdete i s menším obnosem, ale svého muže chcete mít u sebe, poohlédněte se po něm raději v jiných vodách. Pokud navíc pocházíte z jiné společenské vrstvy, mohou se k těmto problémům přidat ještě i dalšínapř. že pravděpodobně nikdy nezapadnete mezi lidi, kteří smýšlí úplně jinak než vy a budou vás považovat za ženu, která si svého partnera vyhlídla právě kvůli tučnému kontu.

3. Vztah k penězům a utrácení

Peníze vám ale můžou pěkně zavařit, i když jich máte dostatek a vztahové role jsou v pořádku. Jde o to, jak to s nimi a jejich utrácením oba máte. Jestliže jednomu z vás připadají peníze důležitější než tomu druhému, může nastat problém. Při utrácení je to stejné. Eva se stará o finance a účty. Záleží jí na tom, aby vše bylo zaplaceno řádně a včas. Marek, vzhledem k tomu, že se o peníze nestará a domnívá se, že jich je dost, klidně si koupí hodinky, protože po nich touží. Logicky dojde ke střetu, který jednorázově může být jednoduše vyřešen, ale z dlouhodobého hlediska to může být pro Evu problém, obzvlášť když se situace opakuje.

Co s tím: Nejjednodušší je sednout si s partnerem a vše rozebrat. Řešením může být i speciální účet, kam se posílají peníze nutné na zaplacení složenek na domácnost. Pak může o svých zbylých financích Marek pohodlně a bez obav rozhodovat, zda si za ně koupí to či ono a Evě by to nemělo vadit. I ona by však měla mít své vlastní finance, kterými by pokryla své osobní náklady.

Foto: shutterstock.com

I v utrácení by měla být shodaFoto: shutterstock.com

4. Mateřská dovolená – kámen úrazu!

Nejvíce mohou peníze ohrozit i spokojený vztah v období mateřské. Největší chybu, kterou můžete udělat, je sjednocení účtů. Je jedno, jestli jste vydělávala před tím více či méně než partner. Všechno se teď mění.

Co s tím: Účty spojte pouze částečně. Ženy často ruší osobní konto s odůvodněním, že teď ho nebudou potřebovat. To není pravda. Peníze na domácnost by měly být na jednom účtu. Každý by měl opět mít nějaké finance jen pro sebe a svou potřebu. Na pravidlech se dohodněte rozhodně předem, ne až když situace nastane. Pokud vaše finance ohrožuje další strašák, a to dluhy, neváhejte se obrátit na finančního poradce. Bude to určitě lepší a levnější varianta, než náklady za rozvod a potíže s ním.

5. Dluhy zahýbají každým vztahem

Patrik si vzal před lety s Kateřinou hypotéku. Tehdy na to měli a investice do bydlení byla v pořádku. Na zařízení nového bytu však potřebovali další peníze. Chtěli všechno hned, a tak se zadlužili ještě víc. Pak ale přišla krize a najednou, i když oba vydělávají slušné peníze, žijí od výplaty k výplatě. Oba pracují na 110 procent. Dalo se to vydržet pár prvních let. Po určité době jsou ale oba vyčerpaní, unavení, touží po normálním životě a nemají čas ani sami pro sebe. Je jasné, že tohle se vztahem zahýbe od základu. I když ani jeden z partnerů nepovažoval peníze ve vztahu za nepřiměřeně důležité, teď je to téma číslo jedna, kvůli kterému vedou dnes a denně spory.

Co s tím: Než se zadlužíte, zvažte, zda pořizované věci opravdu potřebujete. Kritická je opět doba mateřské, kdy má žena tendenci kupovat pro dítě spoustu věcí. Anebo když se splácí jen z jednoho platu. Pokud už jste se v podobné situaci ocitly, chybou je, když si stěžujete, rozebíráte to a vzájemně si to s partnerem vyčítáte.Ani jeden z vás by neměl mít navrch. Jedete v tom oba stejně a jedině spolupráce může vést z problému ven. Pokuste se najít společnou řeč a konstruktivní řešení v podobě přivýdělku, omezení některých výdajů a zkuste začít šetřit. Pokud řešení nepřichází, sejděte se s finančním poradcem. Mluvit o těchto problémech lze, ale pouze pokud chcete hledat řešení, ne si jen ulevit a přehodit vinu na druhého.

Jak říká psycholožka Johana Kroupová, přestože se najdou lidé, kteří vystačí s málem a nechtějí podlehnout konzumní společnosti, i v jejich vztahu se řeší, jak se uživit a jak zajistí své děti. Je to naprosto normální, a soužití to neohrozí, pokud se to nepřehání a peníze nejsou ve vztahu cílem.

Zažily jste, že vás peníze připravily o vztah? Překonaly jste doma finanční krizi? Napište nám o tom do diskuse nebo na info@prozeny.cz. Na vaše řešení se moc těšíme!

Reklama

Související témata:

Načítám