Hlavní obsah

Když to koncem nekončí aneb Nejlepší potitulkové scény

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Patříte k lidem, kteří se v kině po poslední scéně okamžitě zvedají a hrnou se k východu, aby se dostali ven jako první? Tak pozor, abyste na to nedoplatili! Některé filmy totiž mají ještě potitulkové scény. Ty mohou mít zásadní vliv na vyznění celého příběhu. Následující výčet vás přesvědčí, že se vyplatí zůstávat až do titulků.

Článek

Scény, které v některých snímcích následují až po závěrečných titulcích, dokážou pořádně zamotat dějovou linku i divákovi hlavu. Ukáže se v nich například, že padouch považovaný za mrtvého přežil. Tvůrci si tak často nechávají otevřená vrátka pro další pokračování. Nebo chtějí diváky před odchodem jen pořádně rozesmát. Vybrali jsme pro vás výčet těch nejlepších pokusů.

Volný den Ferrise Buellera (1986) 

Film „Volný den Ferrise Buellera“ o životě teenagerů v osmdesátých letech sklízel po svém uvedení úspěchy. Šlo o jeden z prvních snímků, v němž v hlavní roli zazářil herec Matthew Broderick (56).

Tvůrci scénáře si z diváků na konci pěkně vystřelili. Po titulcích se totiž na plátně znovu objevil Broderick jen proto, aby přítomné informoval, že je načase vyrazit domů, protože film skončil, a nic dalšího už nebude.

Foto: Profimedia.cz

Pro Brodericka šlo o jednu z prvních výraznějších rolíFoto: Profimedia.cz

Deadpool (2016) 

Přesně o třicet let později na tuto komedii odkázali ve filmu „Deadpool“. Ten pojednává o člověku, který v pokročilém stadiu rakoviny podstoupil experimentální léčbu. Nemoci se sice zbavil, ale zůstal trvale znetvořený, a navíc se u něj objevila schopnost sám sebe uzdravovat.

Na úplném konci se Deadpool zjevuje před diváky ve stejném pruhovaném županu jako Broderick a opakuje stejnou výzvu k opuštění promítacího sálu. A potitulkovou tečku má i pokračování „Deadpool 2“ (2018), údajně jednu z nejlepších v historii kinematografie. Tak se o tom přesvědčte sami!

Foto: Profimedia.cz

V masce Deadpoola se skrývá herec Ryan Reynolds (42)Foto: Profimedia.cz

Pyramida hrůzy (1985) 

Mezi filmovou klasiku se řadí potitulková scéna filmu „Pyramida hrůzy“. V něm můžete vidět slavného detektiva Sherlocka Holmese spolu s věrným přítelem Johnem Watsonem, jak už během svých studentských let začínají vyšetřovat smrt obchodníka.

Z Holmesova profesora a přítele se postupně vyklube úhlavní nepřítel. Závěr naznačuje jeho smrt utonutím, jenže během závěrečných titulků se ukazuje, že to nebyl úplný konec. Profesor přežil a přijal jméno Moriarty a Holmesovi ještě pořádně znepříjemní život.

Foto: Profimedia.cz

Sherlocka si zahrál Nicholas Rowe (52) a Watsona herec Alan Cox (48)Foto: Profimedia.cz

Rychle a zběsile 5 (2011) 

U tvůrců série „Rychle a zběsile“ si divák nikdy nemůže být jistý, jestli některá z postav skutečně zemřela, nebo ne. Ve čtvrtém díle (2009) bylo řečeno, že Letty v podání Michelle Rodriguez (40) někdo zavraždil. V potitulkové scéně z pátého dílu (2011) se ovšem ukazuje, že to není pravda. V šestém díle (2016) se Letty vrací v plné parádě, ale se ztracenou pamětí.

Foto: Profimedia.cz

Herečka Michelle Rodriguez alias Letty zemřela ve filmu jen zdánlivěFoto: Profimedia.cz

22 Jump Street (2014) 

Akční komedie „22 Jump Street“ pojednává o tajné misi dvou policejních důstojníků, kterou absolvují v prostředí vysoké školy. Hlavních rolí se ujala poněkud nesourodá dvojice Channing Tatum (38) a Jonah Hill (34), což samo o sobě zaručuje, že se budete královsky bavit. Ani zde nechybí scéna během závěrečných titulků, která otevřela cestu k dalšímu pokračování. To se ale zatím v kinech neobjevilo.

Foto: Profimedia.cz

Jonah Hill (vlevo) a Channing Tatum v roli policistůFoto: Profimedia.cz

Waynův svět (1992) 

Bláznivá hudební komedie „Waynův svět“ z devadesátých let je pro vás tím pravým, pokud máte rádi trochu svérázný, nekonvenční a absurdní humor. A pokud vás nerozesměje, tak alespoň roztančí. Dva ztřeštění kamarádi v ní totiž začnou z garáže vysílat vlastní hudební pořad. Je jasné, že ani zakončení filmu, v němž hlavní dvojice sedí na gauči a neví, kdy odejít, nebude tak úplně normální. Počkejte si na něj.

Foto: Profimedia.cz

Dvou hlavních rolí se ujali Mike Myers (55, vlevo) a Dana Carvey (63)Foto: Profimedia.cz

Iron Man 2 (2010) 

U „marvelovek“, tedy filmů natočených podle komiksových předloh, celé kino čeká, až doběhnou závěrečné titulky. Vždy je totiž připravena nějaká třešnička na dortu. V případě „Iron Mana 2“ to byla předzvěst, že tvůrci přivedou na filmovém plátně k životu dalšího hrdinu. A svůj příslib splnili, v roce 2011 spatřil světlo světa snímek „Thor“ o osudech korunního prince Asgardu, pohledného siláka v podání herce Chrise Hemswortha (35).

Foto: Profimedia.cz

Fešák Robert Downey Jr. (53) jako železný mužFoto: Profimedia.cz

Hudbu složil, slova napsal (2007) 

Přestože film s Hughem Grantem (58) a Drew Barrymore (43) v hlavních rolích je především romantika od začátku do konce, v závěru se dost pobavíte. Jména herců a tvůrců jsou totiž promítána v průběhu kýčového klipu k písni „Pop! Goes my heart“ („Bum! Mám srdce vejpůl“), který má evokovat módu i hudbu osmdesátek.

Foto: Profimedia.cz

Barrymore a Grantovi to spolu slušeloFoto: Profimedia.cz

A co vy? Zůstáváte v kině na svých místech až do úplného konce? 

Reklama

Související témata:

Načítám