Hlavní obsah

Když uděláte těchto 5 drobností, zlepšíte si zdraví i vzhled

Foto: Pangea8, Shutterstock.com

Foto: Pangea8, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedostatek čerstvého vzduchu neblaze působí na pleť i mozek. Skryté cukry zase ovlivňují vaši náladu i fyzickou kondici. A dokonce i způsob, jakým splachujete záchod, se může nemile podepsat na vašem zdraví. Nástrahy jsou zkrátka všude! Změňte pár drobností a zlepšete si nejen imunitu, ale i vzhled!

Článek

Věděli jste, že i tak obyčejné věci, jako je polštář nebo otevřená okna, ovlivňují nejen vaši náladu, ale i to, jak vypadáte? Každý den přicházíte do kontaktu se spoustou zdánlivých drobností, které však mají z dlouhodobého hlediska dopad nejen na to, jak se cítíte, ale i na váš vzhled.

Polštář kazí vizáž 

Kvalita spánku a spací pozice hrají významnou roli v tom, jak vypadáte. Pokud spíte s obličejem zabořeným do polštáře, máte sevřené cévy a oběhový systém je zablokovaný. To způsobuje, že se z těla nedostávají škodlivé látky a přebytečné tekutiny, což může například za výraznější kruhy pod očima nebo otoky obličeje. Ideální je naučit se spát na zádech. Zkuste si dát pod hlavu víc polštářů, abyste měli hlavu výš a tím pádem se vám v tváři nezadržovala nadbytečná voda.

Foto: Zoom Team, Shutterstock.com

I způsob, jakým spíte, ovlivňuje váš zevnějšekFoto: Zoom Team, Shutterstock.com

Klimatizace ničí obranyschopnost i pleť

Možnost snížit teplotu o pár stupňů je v tropických vedrech víc než příjemná. I s klimatizací ale buďte opatrní. Časté střídání teplot nebo velké teplotní rozdíly lidské tělo těžko zvládá. Pokud je teplota venku vyšší o více než 5 stupňů, tělo není schopné tak rychlé termoregulace.

„Velké teplotní rozdíly a častý přechod mezi teplotami může negativně ovlivnit obranyschopnost člověka. Výsledkem je častější onemocnění dýchacích cest, opakované angíny, zhoršený stav alergie a kašel. Kromě toho má nesprávné používání klimatizace negativní vliv na vzhled a zdraví pleti, vlasů a dokonce i svalů. Mezi časté příznaky patří zatuhlá šíje a zatuhlé krční svaly,“ říká MUDr. Irena Sobotková, praktická lékařka z Lékařského domu Praha 7.

Cukr – metla lidstva

To, že cukr ovlivňuje zdraví i vzhled, je vcelku jednoznačné. Nadměrná konzumace cukru rozvíjí závažné civilizační choroby, jako je cukrovka, infarkt nebo mozková mrtvice. Cukr je také živnou půdou pro tvorbu rakovinných buněk. Z přemíry cukrů hrozí ale i ekzémy, mykózy, průjmy nebo naopak zácpy a v neposlední řadě problémy s pletí.

„Pokud nejste kamarádi s pohybem, tak je více než žádoucí držet přísun cukru na uzdě. V praktickém životě to znamená, vzdát se slazení cukrem úplně, nekupovat slazené nápoje ani mléčné výrobky, medu nebo sirupů  – javorového, datlového a tak dále – si dávat maximálně lžičku denně a sladkou chuť uspokojit formou ovoce obsahujícího prospěšné vitaminy. Ani s tím byste to ale neměli přehánět – dejte si maximálně 1–2 kusy denně,“ radí Bc. Pavlína Dostalíková z Institutu zdravého životního stylu NutriCenrum Praha.

Foto: NaughtyNut, Shutterstock.com

Velké množství skrytých cukrů je ve sladkých chemicky dochucovaných nápojíchFoto: NaughtyNut, Shutterstock.com

Pozor na poklop!

Dokonce i něco takového, jako je spláchnutí záchodu, může ovlivnit vaše zdraví. Přijde vám to jako nesmysl? Je to vlastně úplně logické: při spláchnutí se voda mísí s odpadem a do vzduchu se tak dostává spousta bakterií, které se dokážou rozptýlit až do téměř pěti metrů. Jestliže máte toaletu v koupelně, zaděláváte si tak na problém. Bacily se snadno dostanou na umyvadlo nebo zubní kartáček. Pokud někdo z rodiny trpí střevními problémy, měli byste být na pozoru o to víc. Stačí přitom docela málo – před spláchnutím vždy zavřete poklop záchodu.

Čerstvý vzduch nad zlato

Jednou z nejjednodušších cest, jak svému tělu prospět, je trávit víc času na čerstvém vzduchu. Dýchání čerstvého vzduchu okysličuje mozek, který pak lépe funguje: snáz budete zvládat stresové situace, bude vám to lépe myslet a ještě posílíte imunitní systém. Dýchání je přirozenou cestou regenerace organismu. Vyměňte auto či městskou dopravu za kolo nebo jděte do práce po svých (ve městě stačí i vystoupit o dvě zastávky dříve), najděte si čas na procházku s dětmi nebo choďte se psem dál než kolem domu.

Zkuste to i v práci – otevřete okna a několikrát denně větrejte. Uvidíte, že se vám hned bude pracovat lépe!

A co děláte pro pevné zdraví a krásu vy?

Načítám