Hlavní obsah

Klasická, nebo úzká pračka: 5 důvodů, proč je ta menší lepší

Foto: bauknecht

Klasická, nebo úzká pračka: poradíme, jakou si koupitFoto: bauknecht

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od majitelů nejen panelákových koupelen je často slyšet: „Nic jiného udělat nešlo, máme malou koupelnu, tak jsme museli koupit úzkou pračku…" Ovšem není důvod smutnit. Úzká pračka je stejně dobrá jako ta větší, a pro někoho dokonce možná i lepší. Přečtěte si proč.

Článek

Vejde se dovnitř málo věcí, takže se musí prát častěji, a to se prodraží. Také nejsou tak dobré jako ty velké… to jsou nejčastější mýty, které provázejí úzké neboli takzvané slim pračky. Jen pro upřesnění: zatímco klasická pračka má zpravidla rozměr 60 x 60 a výšku 80 centimetrů, ty úzké zaberou do hloubky jen 40 až 45 centimetrů. A které jsou tedy lepší?

1. Kapacita: záleží na velikosti rodiny

Když se před asi dvaceti lety objevily první úzké pračky, byla jejich kapacita dva až tři kilogramy. Jenže ty současné vyperou pět až šest kilo, tedy stejně jako kdysi velké. Pokud vám tedy vždy vyhovovala pětikilová náplň, je zbytečné kupovat širší pračku. Protože se počítá váha suchého prádla, „slimka“ bez problémuvypere desatery džíny, minimálně pětadvacet triček nebo košil nebo dokonce padesát kousků spodního prádla!

Foto: candy

Pračky s hloubkou 40 cm už dávno nejsou určené pouze do malých koupelenFoto: candy

Jak lze kouzlit s množstvím prádla, si přečtěte v článku Tohle vám o pračce a praní nikdo neřekne.

2. Velký buben je výhodou

Velký buben je bezesporu pro praní výhodou, a nejen proto, že se dovnitř vejde více věcí, ale také snadněji perete ložní prádlo, záclony, přehozy nebo zimní bundy. Ale ani s tím už není u úzkých praček problém. „Například slim pračka s kapacitou sedm kilogramů má buben o objemu čtyřicet sedm litrů, takže se nijak nesnižuje jejich výkon,“ říká Eva Kučmášová ze společnosti Whirlpool. Jen pro porovnání, u „velkých“ typů to bývá od 54 do 80 litrů, opět záleží na jejich kapacitě, která může být až čtrnáct kilogramů.

Foto: fagor

Slim pračky si sice uchovávají malé vnější rozměry, buben uvnitř se ale zvětšuje a vejde se do něj pět i více kilo prádlaFoto: fagor

3. Nejste ochuzeni o žádný program

Že mají klasické přístroje řadu programů, které si poradí jak s tím nejšpinavějším, tak s jemným prádlem? „To stejné mají i úzké pračky, mají třeba funkce odloženého startu či snadné žehlení, kdy je vaše oblečení po vyprání minimálně zmačkané. Dále také speciální programy na hedvábí, vlnu, džíny, boty, ruční praní nebo program rapid, který vše zvládne za pouhých čtrnáct minut,“ vyjmenovává Stanislav Vyjdák z firmy Electrolux.

Foto: electrolux

Počet programů na velikosti přístroje nezávisíFoto: electrolux

Tip redakce: Věděli jste, že některé pračky perou i ve studené vodě?

4. Perou úsporně a prádlo si zváží

Mrzí vás, že zmizely z trhu pračky s kapacitou jen dvě kila, protože pro jedno- či dvoučlennou domácnost byly ideální? Rozhodně se nemusíte bát, že byste v těch „pětikilových“ prali zbytečně draze. „To, že máte pětikilovou kapacitu pračky, neznamená, že spotřebič bude prát, a tedy použije vodu a energii na pět kilo, i když do něj dáte jen dvě košile. I úzká pračka si díky vyspělým technologiím zjistí, kolik prádla v ní skutečně je,“ konstatuje Eva Kučmášová.

Dvě kila pak vyperou takzvané kompaktní pračky, které se nově objevují na trhu. Mají nejen malou hloubku 40 centimetrů, ale i menší výšku, která se pohybuje mezi 67 až 69 centimetry. Proto se vejdou třeba i pod umyvadlo.

Foto: indesit

Zdá se vám kapacita pět kilo u malých praček moc? I tyto typy jsou vybavené funkcí, která přizpůsobuje množství spotřebované vody a energie množství věcí v bubnuFoto: indesit

5. Jak je na tom cena?

I když se tvrdilo, že úzké pračky kvůli složitější výrobě jsou dražší, v současnosti to není pravda. Zatímco nejlevější úzkou pračku ve třídě A+ seženete už za 4500 korun, ta velká je o tisícikorunu dražší.

Foto: whirlpool

Pro úzké pračky mluví i cena, která bývá zpravidla nižší než u těch velkýchFoto: whirlpool

Kdy je klasika lepší?

Máte pocit po přečtení předchozích bodů, že úzké pračky jsou tak dokonalé, že zcela nahradí klasické? Nikoli. Stále zůstávají případy, kdy budou ty velké (zatím) nenahraditelné. Do této kategorie patří nejen velké rodiny, kde není problém nasbírat deset kilo stejného prádla. Ale i domácnosti s alergiky, kde se pravidelně perou polštáře a deky, pro něž jsou velké bubny a velké plnicí otvory výhodou. A také všichni ti, kdo chtějí buď pračku kombinovanou se sušičkou, nebo tyto přístroje postavit nad sebe. Slim sušička ještě neexistuje, a tak musíte volit přístroje klasických rozměrů.

Foto: aeg

Pokud chcete na pračku postavit sušičku, na slimku zapomeňte. Úzké sušičky se ještě nevyrábějíFoto: aeg

A jak velkou pračku máte doma vy?

Reklama

Související témata:

Načítám