Hlavní obsah

Kloub je důmyslný vynález

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kloub je důmyslný vynález, který nás provází celý život a kterého si všimneme, až když začne bolet.

Článek

Kdybychom si dali tu práci a počítali pohyby, které vykonají naše klouby za den, došli bychom k neuvěřitelným číslům. Počet pohybů každého kloubu je v desítkách tisíc, kolenní kloub kolem čtyřiceti tisíc, klouby mezi krčními obratli kolem šedesáti tisíc při běžné denní rutině.

A to už je dobrý důvod, proč se o ně dobře starat tak, aby zátěž vydržely co nejdéle a v dobré kondici.

Flexe, extenze, abdukce, rotace...

Kloub je spojení dvou konců kostí, které chrání pevné, pružné a odolné pouzdro, chrupavka. Základními kameny chrupavky jsou buňky nazývané chondrocyty. Ty mají za úkol produkovat všechny látky, které v kloubu jsou, v potřebné kvalitě a množství. Mezibuněčná velmi hustá kapalina je tvořená složitými látkami, například chondroitinsulfáty a kyselinou hyaluronovou. To vše je uchyceno ve složité síťovině, které dávají tvar kolagenní vlákna, více než tři čtvrtiny je kolagenu typu II. Aby mohl kolagen vzniknout, musí u toho být kyselina askorbová – vitamin C.

V dětském věku máme chrupavku protkánu cévami, takže při poškození se uzdravuje stejně jako ostatní tkáně. Počínaje pubertou cévy z kloubní chrupavky zcela ustoupí a pak je chrupavka odkázána na výživu z kloubního mazu.

Kloubní chrupavka je pružná a její struktura jí umožňuje pracovat jako houba – při stlačení je synoviální kapalina vypuzena z chrupavky do vnitřního prostoru a při uvolnění je „nasávána“ kapalina „čerstvá“.

Kdyby se při pohybu chrupavky třely o sebe, nevydržely by nám dlouho, proto je v kloubním prostoru vysoce účinný lubrikant, kyselina hyaluronová. S jakou lehkostí se kloub pohybuje si můžeme představit, když o sebe budeme třít kostičky ledu.

Látková přeměna uvnitř chrupavky probíhá při nízké hladině kyslíku a je tedy velmi pomalá, ale náhrada a výměna buněk je i přesto plynulá. Stejně pomalé jsou i procesy uzdravování při poškození chrupavky a její hojení a obnova pak trvá více měsíců.

Celistvá a neporušená chrupavka je plně dlouhodobě soběstačná ve své obnově. Pokud dojde z různých příčin k jejímu úbytku, schopnost regenerace klesá. Faktorů ovlivňujících kondici chrupavky je celá řada, úrazy počínaje, dále nadváhou, nedostatečným či nadměrným zatížením, a genetickými dispozicemi konče. Jak stárneme, zcela přirozeně dochází k průběžnému opotřebování, ve vyšším věku může ve větší či menší míře docházet i k degenerativním změnám.

Jak se ke svým kloubům chováme, je důležité

Klouby nejsou uzpůsobeny k nečinnosti, neprospívá jim, když dlouho sedíme, ani nadměrná, jednostranná námaha. Trpí i nárazovým zatížením, kdy sedavé zaměstnání a nečinnost ve všední dny jsou vystřídány víkendovou sportovní zátěží, při které často dojde k nepřiměřenému přetížení ve zcela nelogické snaze tělo donutit k výkonům, které by podalo při pravidelném sportu. Velkou zátěží je špatná životospráva a zejména je to nadváha, od které si naše klouby neodpočinou.

Správná výživa je pro klouby klíčová

Ale bez zdravého životního stylu se neobejdeme. Co je nejdůležitější, co můžeme ovlivnit my sami a začít hned? Přiměřeně se hýbat a kvalitně se stravovat, přiměřeně vážit. Na trhu je řada doplňků stravy, v různých formách, ze kterých si může každý vybrat. Tobolky, nápoje v prášku i sirupy. Ale nemůžeme si říci – jednou pro sebe něco udělám – dnes si zacvičím, sním něco zdravého, vezmu si tabletku a mám napořád vystaráno. Bohužel, takhle to nefunguje. Pečujme o sebe pravidelně, prospěje to nejen našim kloubům, našemu tělu, ale i naší mysli.

Náš tip:

Tekutý přípravek Hyalgel s kyselinou hyaluronovou, chondroitin sulfátem, kolagenem II typu a vitaminem C. Jednoduché dávkování, jednoduché užívání. Originální český výrobek.

Související témata:

Načítám