Hlavní obsah

Koberec jako trendy dekorace

Foto: habitat-cz.cz

Kusový koberec se zelenkavým vzoremFoto: habitat-cz.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezbytnou součástí interiérů jsou kusové koberce, které z našich domácností - za podpory kvalitních podlah - již téměř vytlačily koberce celoplošné.

Článek

Přízeň nás všech si získávají kusové koberce hned z několika důvodů: pod jídelním stolem, konferenčním stolkem, u lůžka či kdekoli jinde zpříjemňují našim chodidlům styk s poměrně studenými tvrdými podlahami, působí tedy jako izolant. Zároveň však představují zajímavou dekoraci. Prostornější místnosti kusové koberce zase opticky rozdělí na menší části.

A preferujeme je oproti těm celoplošným i díky snadné údržbě - nepomůže-li vysavač, v nejhorším případě je můžeme sbalit a odvézt do nejbližší čistírny.

Co se dnes „nosí"?

Moderní dekory kusových koberců se vyznačují vysokou designovou hodnotou, neboť jejich autory jsou často výtvarníci. Ti využívají rozmanité geometrické vzory, ale nezřídka se inspirují i uměním různých kultur - například afrických a indiánských kmenů, letos zvláště mexických. Módní jsou však i kusové koberce jednobarevné, vyráběné v bohatém spektru barev. Přitom zářivé pastelové barvy na trůně vystřídaly přírodní odstíny, jako je béžová, hnědá, tlumená oranžová. Velice módní je však rovněž temně fialová. V současnosti jsou zvláště „in" koberce s výrazným plastickým vzorem či kombinované s třpytivým vláknem.

Ve tvarech nám tvůrci a móda ponechávají naprostou demokracii. Můžeme volit jak obdélníkový, tak kulatý, elipsovitý či zcela nepravidelný tvar.

K současným trendům však patří i nahrazování koberců zvířecími kůžemi, v přírodním provedení nebo s potiskem.

Foto: Habitat-cz.cz

Pastelové barvy na trůně vystřídaly přírodní odstíny.Foto: Habitat-cz.cz

Materiály a kvalita

Z materiálů je trendy především vlna, v některých případech kombinovaná například s viskózou, hedvábím nebo již zmíněným lurexovým vláknem. Tedy podobné kombinace jako v našich šatnících.

Rozhodneme-li se investovat do vlněného koberce, je třeba počítat s tím, že oproti tomu syntetickému má mnohem nižší odolnost. Z toho důvodu se největší procento kusových koberců se vyrábí právě ze směsi vlny a syntetického materiálu, nejčastěji nylonu. Přestože vlna je velmi příjemná na dotek, v tomto směru se jí vyrovnají například koberce s dlouhým syntetickým vlasem, které se používají zvláště u lůžek.

Kvalita koberce však není dána pouze samotným materiálem, ale i výrobní technologií. Při srovnání strojově a ručně tkaných koberců vítězně vycházejí - možná překvapivě - ty první. Vyznačující se totiž větší pevností. Jsou však výjimky, jakou představují například ručně vázané perské koberce vyráběné ze stoprocentní novozélandské a tibetské vlny. Větší životnost mají rovněž většinou koberce smyčkové než řezané.

Vzhledem k tomu, že máme opravdu z čeho vybírat, je možné pořídit každé místnosti koberec, který jí bude slušet a bude zde plnit svoji funkci. Ale na jednu věc bychom neměli zapomenout, a to zvláště u koberců menších rozměrů - pořídit jim protiskluzovou podložku.

Doplněk často rozhoduje

Diktát módy na podlahách našich domovů bychom však měli přijímat s rezervou. Kusové koberce v podstatě představují doplněk konkrétní místnosti, na jejímž vzhledu se nemalou měrou podílejí. V jejich moci je přidat jí na kráse, útulnosti, ale také všechno pokazit. Při výběru kusového koberce je třeba brát zřetel na barevnost stěn, závěsů a čalounění, a pamatovat, že jednolitosti interiéru neprospívá kombinace více než tří základních barev a jeden výrazný dekor.

Reklama

Související témata:

Načítám