Hlavní obsah

Kočky nesmějí pít mléko!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Každý chce pro svého mazlíčka to nejlepšíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spí s námi v posteli, pořizujeme jim věci za tisíce korun, zachraňujeme je z útulků..., ale zároveň jim škodíme tím, čím je krmíme. Velmi často samozřejmě nevědomky.

Článek

Kočky jsou pověstné tím, že jen tak něco nesní, jsou často vybíravé a někteří majitelé o nich tvrdí, že jsou přímo mlsné. Není divu. Mají totiž až dvakrát více chuťových pohárků než psi. A ještě jeden rozdíl lze mezi těmito dvěma druhy najít - kočky jsou na rozdíl od psů - masožravci!

Čím jim nejvíce škodíme?

Maso a mléko - možná to mnohé překvapí, ale právě tyto dvě potraviny kočkám dokážou škodit. Dospělé kočky nedokážou mléko strávit a mají po něm průjem. Samozřejmě malá koťata mléko, zvlášť to mateřské, potřebují.

S masem je to jinak. Kočky jako masožravci ho dostávat musejí. Ovšem nesmíme jim podávat pravidelně syrové maso, a to ani tehdy, když jsme ho před tím na několik dnů zmrazili, abychom zničili všechny škodlivé látky. Pokud by náš domácí mazlíček jedl jen a pouze syrové maso, brzy by začal trpět řídnutím kostí.

Podobně se dopouštíme chyby, když z nouze nebo třeba kvůli příznivější ceně, předložíme kočkám psí konzervy. Jejich složení je jiné a látky v nich obsažené nemusejí být pro našeho mazlíčka právě vhodné.

Samozřejmě, pokud chceme svým miláčkům vyvářet, můžeme. Přesto bychom měli domácí stravu kombinovat s tou speciálně vyrobenou pro zvířata. „Je to důležité, protože takzvaná kompletní krmiva obsahují pro kočky tolik potřebné látky jako například taurin, vitamin A nebo kyselinu linolovou," uvádí MVDr. Aneta Novýsedláková, nutriční poradce společnosti Hill's.

A ačkoli se nám může zdát, že kočka málo pije, vodu musí mít neustále k dispozici. Platí to zvlášť tam, kde je kočka krmená hlavně suchými granulemi.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Kočka potřebuje speciální krmeníFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Když je něco jinak...

Stejně jako u lidí, i u koček platí, že jsou každá jiná. „Právě plemenu, stáří i prostředí, ve kterém kočka žije, musí být přizpůsobena její péče," říká Martin Šanda, dlouholetý chovatel koček a nabízí příklad: „Třeba po kastraci se stává kočka klidnější, mazlivější a tolerantnější. Právě kvůli menší aktivitě jí je ale potřeba podávat vhodné krmivo, aby netloustla a nepotkaly ji „civilizační choroby", jako je cukrovka, onemocnění srdce a podobně. Právě pro tato zvířata je určená light potrava, která má mimo jiné méně tuků.

Další velkou skupinou, která potřebuje „něco jinak", jsou kočky polodlouhosrsté a dlouhosrsté. Tím, jak se kočka myje a olizuje si srst, tvoří se jí v žaludku takzvané trichobezoáry - chlupové chuchvalce. Ty v nejhorším případě mohou i ucpat střevo. Proto kočky tak rády okusují trávu, šáchor a další zelené rostliny, které ale zpravidla hned vyzvrací, čímž se také zbaví nebezpečných chlupů. Druhou možností je koupit jim krmivo s označením Hairball Control, která pomáhá tomu, aby chlupy prošly trávicím traktem a nezanechaly tady žádnou paseku.

Specifickou skupinou jsou potom diety pro nemocné kočky. Ty však předepisuje a také je kupujeme přímo u veterinářů. Pokud ovšem budeme kočkám věnovat tu správnou péči, můžeme se takovým „problematickým" nákupům a nevšednímu shánění dobrot dlouho vyhnout.

Reklama

Související témata:

Načítám