Hlavní obsah

Kojí 5 let v kuse a čelí za to výhrůžkám

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kromě krátké pauzy kojí pět let v kuse. Američanka Melissa Ostroth (34) je totiž zastánkyní toho, aby si děti samy rozhodly, kdy se chtějí mateřského mléka vzdát. Její první dcerka to udělala před třetími narozeninami, její dvouletá sestřička si ale kojení užívá nadále. Melissa proto čelí tvrdé kritice, někteří jí dokonce vyhrožují smrtí.

Článek

Ještě než měla vlastní děti, věděla Melissa, že je nikdy násilně neodstaví. Je zastánkyní přirozeného odstavení, kdy si dítě samo určí, kdy už nemá o mateřské mléko zájem. A tak kojí dvojnásobná maminka a laktační poradkyně v podstatě už pět let v kuse.

Dvě děti a pět let kojení

Dnes téměř pětiletá Emilia začala odmítat mateřské mléko, když Melissa čekala její dnes dvouletou sestřičku Wrenly. „Byla jsem asi ve dvacátém týdnu a jí prostě přestalo chutnat těhotenstvím změněná chuť mléka,“ vysvětluje Melissa.

Než se narodila druhá holčička, dala si tedy od kojení pauzu, ale od narození Wrenly opět kojí jako divá. „Wrenly kojím pokaždé, když projeví zájem. Je to tak šestkrát až desetkrát za den,“ popisuje Melissa s tím, že hodlá pokračovat tak dlouho, dokud bude její dcerka chtít (tahle žena například vydržela kojit 9 let!).

Foto: Profimedia.cz

První dceru kojila tři roky, druhou zatím dvaFoto: Profimedia.cz

Kojit je přirozené

Svou cestu a další laktační rady sdílí Melissa na sociálních sítích. Snaží se podpořit ostatní matky, které chtějí svá batolata kojit, ale stydí se (celebrity, kterým nevadí kojit na veřejnosti). „Dnešní společnost má tendence kojení sexualizovat. Jakmile kojíte dítě starší jednoho roku, jste pro řadu lidí divné, zvrhlé, neschopné přetrhnout pupeční šňůru. Lidé si prostě myslí, že kojíte jen pro své potěšení a pohodlí,“ popisuje Melissa, která se sama často setkává s velmi nevybíravou internetovou kritikou.

Mnozí ji obviňují ze zneužívání dětí, vyhrožují jí smrtí, případně jí „radí“, aby se radši zabila, než takhle svým dětem ničila život. „Tohle je ale přirozené. Člověk byl stvořen a uzpůsoben k dlouhodobému kojení. Mateřské mléko je například zdrojem imunoglobulinu, který dítě potřebuje pro vývoj imunitního systému. A ten se vyvíjí až pět let,“ vysvětluje Melissa.

Jak kvalitní je mateřské mléko?

Mylný je podle ní i názor, že s věkem dítěte klesá kvalita mateřského mléka. „To není vůbec pravda. Mateřské mléko dokáže pokrýt 29 procent energetických potřeb dítěte, 43 procent jeho bílkovinných potřeb, 36 procent potřeb vápníku, 75 procent potřeb vitaminu A a třeba 60 procent potřeb vitaminu C.

Mléko podle ní není jen jídlo, ale také přírodní uklidňující prostředek, způsob, kterým dítě může bojovat proti nejrůznějším úzkostem, strachům a neklidu. S mateřským mlékem děti prý lépe usínají a jejich spánek je kvalitnější. „A samozřejmě důležité je i láskyplné pouto, které se při něm vytváří mezi matkou a dítětem,“ dodává Melissa.

Foto: Profimedia.cz

Kojit batole je podle Melissy dost nepohodlnéFoto: Profimedia.cz

Budu kojit, dokud bude dcera chtít

Žádný internetový troll na světě ji proto nepřiměje k tomu, aby svou dcerku od prsu násilně odstavila. Žádné výhrůžky či nadávky ji k tomu nedonutí. A to i když kojit takhle velké děti prý vůbec není snadné. „Je úsměvné, jak si lidé myslí, že to dělám kvůli svému pohodlí. Jenže kojit batole je úplně něco jiného než kojit miminko. Dítě je větší, silnější, hlasitější, mnohem hůř se soustředí, snadno ho něco rozptýlí. Dcera je ve věku, kdy už musíte stanovovat hranice, což je u kojení těžké. Takže kojení je sice kratší, ale o to drsnější,“ popisuje Melissa.

Bez ohledu na kritiku je přesvědčená, že pro své děti tím dělá to nejlepší. „Nestydím se za to, ba naopak. A chci i ostatním matkám, které kojí starší děti, dokázat, že není, zač se stydět, že je to přirozené a správné,“ stojí si za svým Melissa.

Foto: Profimedia.cz

„Chci ostatním matkám ukázat, že kojit i starší děti je správné,“ říká MelissaFoto: Profimedia.cz

Na internetu se často rozhoří válka matek. O co se nejčastěji hádají? 

Související témata:

Načítám