Hlavní obsah

Zázračné potraviny na posílení imunity? Máte je doma!

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Necítíte se v poslední době dobře, jste unavení, vrací se vám rýma a bojujete s nachlazením? Jsou to známky oslabení imunity. Čím ji posílit? Možná bude stačit podívat se do špajzu!

Článek

Než dorazí pravidelná chřipková sezona a naplno začne pravé sychravé počasí, měli byste svou imunitu maximálně posílit. Můžete vyrazit do lékárny a koupit spoustu potravinových doplňků a vitaminů, ale můžete to vyzkoušet i jinak. Existují totiž „zázračné“ potraviny, které vám s tím pomohou. A není to žádná exotika, kterou byste pracně sháněli. Naopak, jsou to úplně obyčejné věci, které máte v ledničce a ve špajzu.

Jogurt a kefír

Jestli to myslíte s posílením obranyschopnosti vážně, měli byste si dopřát pravidelnou porci jogurtu, kefíru, kysaného mléka nebo kysaného zelí. Jsou v nich bakterie mléčného kvašení, probiotika, které podporují správnou činnost střev. O tlustém střevě se dokonce mluví jako o orgánu imunity – střevní mikroflóra brání přemnožení patogenů a jejich průniku do těla. „Je důležité vědět, že si tyto bakterie tělo neumí vyrobit, a proto musejí být pravidelnou složkou potravy,“ upozorňuje hepatoložka MUDr. Edita Kadlubiaková.

Foto: Liliya Kandrashevich, Shutterstock.com

Imunitu lze skvěle posilovat pravidelnou konzumací jogurtů nebo kefíruFoto: Liliya Kandrashevich, Shutterstock.com

Kyselo je lék

Výrazně posilovat imunitní systém dokážou i betaglukany. Jedná se o typ sacharidů s antioxidačními vlastnostmi. „Prokazatelně patří mezi nejúčinnější přírodní prostředky na podporu imunity, které máme k dispozici, je to ověřeno mnoha vědeckými studiemi,“ uvádí imunolog Václav Větvička. Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin je dávka potřebná pro pozitivní účinek stanovena na tři gramy denně. „Betaglukany mohou pomoci při infekcích a nachlazeních, poruchách krvetvorby a chrání před škodlivým zářením. Jsou využívány i jako podpora při léčbě onkologických onemocnění. Mohou urychlit hojení ran a snižovat cholesterol,“ doplňuje Václav Větvička.

Bohatým zdrojem betaglukanů jsou houby, kvasinky a obilniny, hlavně ječmen nebo oves. V ječmeni jsou v celém zrnu, v ostatním obilí jich je nejvíc v obalech zrn, takže ideálním zdrojem jsou otruby: obsahují 4–10 procent betaglukanů. Hledáte-li přímo blahodárnou kombinaci, dopřejte si houbového kubu (ječné kroupy + houby), krkonošské kyselo (kvásek + houby), kváskový chleba (kvásek + otruby). Podobně vítaná je například i polévka s drožďovými knedlíčky či ovesná kaše.

Foto: Arkadiusz Fajer, Shutterstock.com

Proč může být i obyčejná polévka lékem? V případě kysela to je díky obsahu betaglukanůFoto: Arkadiusz Fajer, Shutterstock.com

Sklenice šťávy nebo smoothie

Zdravá obranyschopnost je dlouhodobý úkol. „Na imunitu neexistuje pilulka, tu je zapotřebí budovat den za dnem hlavně správnou stravou. Některé složky potravin dovedou imunitní systém stimulovat, jsou to například vitaminy a minerály,“ říká nutriční specialista Pavel Suchánek.

Doporučuje alespoň pět porcí po zhruba 100–120 g zeleniny a ovoce denně: „Pestrost je důležitá – a v tom směru vítám oblibu stoprocentních ovocných džusů, pyré a smoothie, které poslouží jako jedna ze zmíněných porcí.“ Posílit imunitu lze tedy například pitím čerstvých šťáv, klidně i ze zmrazené úrody, v zimním období to spraví zeleninová polévka, vařená či dušená zelenina, domácí kompot. Tepelná úprava sice množství živin sníží, ale pořád stojí za to je jíst.

Foto: saschanti17, Shutterstock.com

Pět porcí ovoce a zeleniny denně zaručí dostatečný přísun vitaminů a minerálůFoto: saschanti17, Shutterstock.com

Rybičková pomazánka

Před nachlazením, chřipkou nebo angínou vás pomůže chránit i dostatečná hladina vitaminu D. Zvyšuje účinnost makrofágů, tedy buněk imunitní soustavy. Někteří odborníci proto doporučují, abyste při opakujících se infekcích nebo nemocech požádali o testy na jeho hladinu a v případě potřeby se soustřeďte na jeho doplnění. Najdete ho v mléce, houbách nebo jogurtu. Nejspolehlivějším zdrojem jsou ale tučné ryby: losos, tuňák, sardinky, makrela, mečoun, sleď. V porci lososa nebo tuňákové pomazánky je něco kolem 25 mg vitaminu D, přičemž doporučovaná denní dávka je 100 mg. I proto se mluví o tom, že byste měli týdně sníst pár rybích pokrmů – nemusíte si porce nijak odvažovat, spíš se naučte ryby konzumovat pravidelně.

Jak posilujete před zimním obdobím svou imunitu vy?

Reklama

Související témata:

Načítám