Hlavní obsah

Jste těhotná? Nemusíte jíst za dva ani polykat hrsti prášků

Foto: Olesia Bilkei, Shutterstock.com

Foto: Olesia Bilkei, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měli byste v těhotenství jíst za dva, nakoupit vitaminové přípravky, nebo se naopak chovat jako před tím? Zjišťovali jsme, jak se na to dívají odborníci.

Článek

„Těhotným ženám svědčí úplně stejná zdravá strava, jaká svědčí všem, i netěhotným. Jen pokud se vyskytnou nějaké zdravotní potíže, pak je potřeba je spolu s lékařem vyhodnotit, a pokud je to žádoucí, pak také cíleně upravit,“ říká specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková.

Znamená to tedy, že se nemusíte snažit jíst za dva, ani okamžitě naběhnout do lékárny a začít polykat vitaminy a minerály, byť by na nich bylo psáno, že jsou pro těhotné. Naopak by těhotné měly dát přednost co nejkvalitnější a ideálně zdravé stravě, v přiměřeném množství – a s jejím případným doplňováním počkat až na chvíli, kdy to lékař bude považovat za vhodné. 

Kyselina listová v těhotenství

Co ale nepodceňujte, je kyselina listová. Světová zdravotnická organizace doporučuje zvýšit před plánovaným těhotenstvím i během něj příjem kyseliny listové, která je klíčová pro zdravý vývoj dítěte hlavně v prvním trimestru. „Doporučujeme ji všem maminkám pro prevenci vrozených vývojových poruch – a to ve formě doplňků stravy kombinovaných s vyváženou stravou. Je to důležité hlavně v případě žen, které často potrácely,“ říká primář porodnice Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze-Podolí MUDr. Hynek Heřman.

Denní příjem kyseliny listové by měl být mezi 600 až 1000 mikrogramy. „Můžete ji užívat buď v přípravcích z lékárny, nebo také v běžně dostupné zelenině, jako je špenát, rajčata, zelí nebo kořenová zelenina. Obsahují ji i ořechy, ovoce, lesní plody či snídaňové cereálie. Bohužel se ale ničí vařením a delším skladováním, takže je vhodná kombinace doplňků stravy a čerstvé zeleniny,“ doporučuje doc. MUDr. Ladislav Slováček, Ph.D. praktický lékař z Hradce Králové.

Kdy doplňovat vitaminy?

Je nutné začít v těhotenství  jíst víc vitaminů a minerálů? „Při zdravém a vyváženém jídelníčku to není většinou třeba. Dokonce ani v případě vegetariánské nebo nízkosacharidové stravy. Jen byste měli o specifikách své výživy informovat lékaře a domluvit si vhodné sledování – například u veganek a vegetariánek to jsou krevní hodnoty vitaminu B12, železa a – kyseliny listové,“ upozorňuje Margit Slimáková.

Právě na základě vyšetření a zjištění deficitu některých látek je vhodné začít s jejich kompenzací. Třeba při nevolnostech a zvracení v prvním trimestru, kdy se vám nechce moc do jídla, si lze dopřát multivitaminy pro těhotné. „Při předčasných stazích se například doporučuje hořčík s vitaminem B6, ale místo tabletky si můžete dát přírodní alternativu, tedy banán s hořkou čokoládou,“ radí Margit Slimáková. Hořčík můžete dodat i v celozrnných produktech, slunečnicových semínkách nebo ořeších.

Foto: Dmitry Lobanov, Shutterstock.com

Hořčík a draslík v pilulkách dokáže nahradit čerstvý banán Foto: Dmitry Lobanov, Shutterstock.com

Opatrně na vápník, železo a vitamin A! 

Některé látky, o kterých si přečtete, jak jsou v těhotenství příznivé, můžou v nadbytečném množství škodit. Platí to třeba o vápníku, který sice podpoří zdravý růst kostí, zubů, svalů nebo nervů a ve druhém trimestru vás zbaví křečí, ale pokud je ho moc, může vám způsobit močové kameny.

Podobně je to s železem. Jeho nadbytek může zapříčinit nejen nižší porodní váhu dítěte, ale také zvýšit riziko, že onemocníte těhotenskou cukrovkou.

Zrádný je také vitamin A, který má sice řadu pozitivních účinků, ale pokud je ho moc, může být až toxický a může negativně ovlivnit vývoj dítěte. I proto se těhotným nedoporučuje konzumovat moc potravin, které ho obsahují – jde například o játra a pokrmy z nich.

Přípravky pro těhotné

A jaké přípravky najdete na trhu? Ještě jednou radíme si prostudovat jejich složení a užívání konzultovat s odborníkem, který zná váš zdravotní stav i jídelníček a na základě toho vám doporučí buď konzumaci přírodních zdrojů vitaminů či minerálů, nebo poradí právě vhodné přípravky.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): GS Mamavit, zajistí přísun všech důležitých vitaminů s vápníkem, jódem, železem a dalšími důležitými stopovými prvky. Vitamin A ve formě bezpečného beta-karotenu, v e-shopu Benu 110 tablet za 359 Kč. Naturvita Kyselina listová super, obsahuje i thiamin, riboflavin, niacin, kyselinu pantothenovou, pyridoxin a kobalamin, v e-shopu Lékárna 60 tablet za 52 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Active Folic Generica, obsahuje aktivní formu kyseliny listové Quatrefolic–folátu nejnovější generace, který se na rozdíl od syntetické formy kyseliny listové už nemusí v organismu dále proměňovat, ale je okamžitě k dispozici, v e-shopu Pilulka 30 tablet za 135 Kč. Femibion 1 s vitaminem D3 a jódem, pro imunitu budoucích maminek a jejich kosti a zuby, se složkami prospěšnými pro dítě, v e-shopu Dr. Max 30 tablet za 265 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Solgar Prenatal – Multivitamín pro těhotné a kojící ženy, veganský, bez lepku, přidaného cukru, éček, vyvážené složení pro matku a dítě, v e-shopu Grizly 120 tablet za 529 Kč. Terranova Health Multivitamin pro těhotné a kojící ženy, Komplex, bez lepku, veganské, obsahují kromě širokého spektra vitaminů také množství minerálních látek a výtažky z dýňových semen, červené řepy nebo špenátu, v e-shopu Biooo 50 kapslí za 389 KčFoto: Archiv firem

O těhotenství se říká mnoho. Co z toho je ale pravda? I na to najdete odpovědi v článku Zakázaný sex aneb Největší mýty o těhotenství.

Reklama

Související témata:

Načítám