Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Tchyně chce, abych přestala kojit!

Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchyně je v některých rodinách obávané slovo. A paní Lenka (32) také zřejmě nemá tchyni snů. Manželova matka ji poslední dobou nabádá, ať už přestane kojit. Přitom synovi je teprve deset měsíců. Co poradí náš chlap?

Článek

Paní Lenka by ráda věděla, jak se postavit tchyni, aby jí nemluvila do kojení. Proto na adresu jaktovidichlap@firma.seznam.cz napsala tento dopis:

Dobrý den, pane Hausmanne,

poraďte mi, prosím, co mám dělat s tchyní. Mám desetiměsíčního syna, kterého ještě kojím. Ale moje tchyně, kdykoli je u nás, tak mi říká, ať už nekojím, že už je to dlouho a že už to nepotřebuje. A že by už chtěla svého vnoučka častěji hlídat a kdesi cosi o tom, že dřív se tak dlouho nekojilo... Mně je to hodně nepříjemné, nemám ten její tlak ráda. Chci si o kojení svého syna rozhodnout sama. Chci mu nechat čas, dokud to bude možné a půjde to. Zatím jsem to tak nějak přecházela, ale začínám cítit, že to už dlouho nevydržím. Jak jí to mám říct, abych ji neurazila? Děkuji za případnou radu, Lenka

Vážená paní Lenko,

já se ve věcech okolo kojení moc nevyznám, ale znám případy (naprosto normálních) matek, které kojily mnohem déle, než je těch vašich deset měsíců. To ta vaše tchyně ví určitě také, pravou motivací pro její vměšování do bytostně vašich záležitostí je fakt, že se už nemůže dočkat, až se bude moci realizovat s vnoučetem. Svědčí to o chabé náplni jejího osobního života, na což jsem mnohokrát upozorňoval při zmínkách o tzv. ženském neprogramu. Kdyby sportovala, měla koníčky nebo pořádného chlapa, nemusela by nedočkavě hledat náplň svého života ve vnoučeti, které se vám ve své sobeckosti doslova snaží urvat od prsu.

Tchyně asi do budoucna počítá s tím, že vaše rodina bude její hlavní životní náplní. Je třeba jí nastavit mantinely dříve, než bude pozdě. Až se rozleze do všech oblastí vašeho života, budete ji vypuzovat mnohem obtížněji. Na manželovu pomoc nespoléhejte – případů chlápků mezi dvěma mlýnskými kameny tu už bylo dost, a nikdy se nikdo matce nevzepřel. Pročež jednejte, dokud máte všechny trumfy v ruce. Kojte třeba dva roky, ať tchyně ví, že vy máte svůj rozum, své plány a své představy o rodině a půjdete si za nimi. Ona je jen host na návštěvě a podle toho se má chovat. Jak jí to říci, abyste ji neurazila? Tak, jak jsem uvedl v předchozí větě, klidně i ostřeji. Copak ona vás neuráží, když z vás dělá nesvéprávnou bytost, která ani neví, jak dlouho má kojit? Ona není v pozici, aby se urážela, nic by tím nezískala, naopak, přišla by o styk s vnoučetem. Vědomí toho by vám mělo dodat sílu při vyjednávání své pozice. Pokud nebydlíte v jejím baráku (což nevíme), nemá tchyně kromě keců jedinou páku, kterou by s vámi mohla pohnout.

Kdybyste stála o sofistikovanější radu, tak jí někde na inzerát sežeňte nějakého chlapa. Zřejmě žádného nemá, když se tak upíná na vás. Jinak vaši rodinu spasí jen přestěhování se na opačný konec republiky.

Reklama

Načítám