Hlavní obsah

Koláč s hruškami, zázvorem a skořicí. Skvělý moučník, který vás nadchne

Foto: Marcel Rozhoň

Koláč, který zahřeje, voní do dálky všemi úžasnými ingrediencemiFoto: Marcel Rozhoň

Reklama

Tento koláč, který je plný netradičních chutí, si zamilujete i vy. Je ideální volbou na zimu, dokonale si rozumí s hruškami a není ho nikdy dost!

Článek

Zázvor, třtinová melasa, hrušky... To jsou zázračné ingredience, které v zimě opravdu potěší. Zázvor je ideální na posílení imunity, melasa je zase nadupaná vitaminy i minerály a je to dokonalý elixír zdraví.

Pouhé čtyři lžičky melasy pokryjí denní potřebu vápníku, hořčíku i železa. Jde o vedlejší produkt při výrobě třtinového cukru a běžně ho koupíte v obchodech zaměřených na zdravé potraviny. A slaďoučké hrušky? Ty jsou lahodné samy o sobě...

Zázvorový koláč

Na 1 kulatou formu budete potřebovat: 280 g polohrubé mouky, 80 g zázvoru, 180 ml melasy, 150 g třtinového cukru, 150 ml oleje, 1 lžičku mleté skořice, ¼ lžičky mletého hřebíčku, 2 vejce, 150 ml horké vody, 2 lžičky jedlé sody, 2 hrušky. Na ozdobu: cukr moučka, mletý kokos

Postup: Zázvor oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. V míse smíchejte melasu, cukr a olej. V jiné pak smíchejte prosátou mouku a koření. Do hrnku s horkou vodou dejte jedlou sodu a rychle promíchejte, dokud soda nevypění, pak ji ihned nalejte do melasové směsi, promíchejte a přidejte nastrouhaný zázvor. Vmíchejte sypkou směs z mouky a koření a vejce. Vše dobře promíchejte a nalejte do formy vyložené pečicím papírem. Navrch dejte nakrájené hrušky. Dejte péct na 50 až 60 minut do trouby předehřáté na 170 °C. Po vychladnutí koláč pocukrujte nebo posypte kokosem.

Tip: Každou porci koláče můžete při podávání dozdobit kopečkem zakysané smetany nebo karamelové zmrzliny.

Pečete, šleháte, zdobíte, zkrátka a jednoduše milujete moučníky? Inspirujte se našimi tipy na dokonalé dezerty. Zkuste sladkou inspiraci plnou růží nebo lehké dobroty s jogurtem.

Reklama

Načítám