Hlavní obsah

Kolik ovoce je ve zmrzlině? Ukážeme vám to!

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Horké dny jsou ideální příležitostí dopřát si zmrzlinu. Milujete ovocnou? Pak by asi bylo dobré se podívat, kolik ovoce v ní opravdu je. Zjistili jsme to!

Článek

Je snad jasné, že v jahodové zmrzlině budou jahody, v banánové banány... Anebo ne? Zjistili jsme, jak jsou na tom oblíbené značky zmrzlin. Možná budete velmi překvapeni, až se podíváte na fotografie, které jsme pořídili.

Trocha teorie na začátek

Jahodová, banánová, broskvová... Takové zmrzliny se ocitly v našem nákupním košíku. V jejich složení jsme hledali, kolik procent hmotnosti tvoří ovoce. „Podíl ovocné složky je uváděn na obalu v procentech. Do ovocné složky se započítává jak kusové ovoce, tak ovoce z pyré či z koncentrátu,“ vysvětluje Lucie Hartmanová ze společnosti Prima zmrzlina.

Výrobce má povinnost vyjmenovat všechny použité ingredience a na prvním místě tu, které je nejvíc. Nemusí udávat konkrétní množství, pokud to nevyžaduje norma. Platí to například pro ovocnou zmrzlinu, v níž by mělo být minimálně 15 % ovocné složky – a tohoto údaje byste se měli ve složení dopočítat.

Smetanová, nebo ovocná?

Zmrzliny se podle složení zařazují do několika kategorií a podle nich lze očekávat, co bude dominovat mezi surovinami.

  • Mražené smetanové krémy - základem by měla být smetana a mléko, nesmí v nich být rostlinné tuky. Pozor na obsah smetany. „Je to drahá položka, takže ji někteří výrobci nahrazují třeba škrobem. Ten ale nemá potřebnou chuť a vůni, takže se musí následně ‚vylepšit‘ přídatnými látkami, což není ideální,“ říká Hana Střítecká, odborná garantka neziskové organizace Fér potravina
  • Mražené krémy s rostlinným tukem - smetanu v nich nahrazuje směs vody a rostlinného tuku nebo mléka, vody a rostlinného tuku (nejčastěji kokosového). „Přítomnost kokosového tuku poznáte podle toho, že zmrzlina pomaleji taje,“ říká agrární analytik Petr Havel.
  • Mléčné mražené krémy - patří sem výrobky s tvarohem nebo jogurtem.
  • Ovocné zmrzliny - jde o zmrzlinu netučnou, vyráběnou z vody a ovocné složky – té by mělo být alespoň 15 %, u sorbetů alespoň 25 %. Výjimkou jsou citrusy a exotické plody, kdy stačí 10 % ovoce u ovocných zmrzlin a 15 % u sorbetů.
  • Vodové zmrzliny - třebaže je můžete na první pohled považovat za ovocné zmrzliny, tento druh mrazené pochoutky může obsahovat jen aroma, tedy příchuť ovoce.

Nekupujte drahý vzduch

U zmrzliny si všímejte poměru mezi hmotností a objemem, pokud je uveden. Rozdíly mohou být podstatné a svědčí o tom, jak moc je zmrzlina našlehaná, tedy kolik obsahuje vzduchu. Za rozumnou míru se považuje cca 20 procent vzduchu. Pro příklad: v pořádku je, pokud zmrzlina o objemu 100 ml váží 80 gramů.

Kolik ovoce je ve zmrzlině s ovocem?

Až budete hledat, kolik je ve zmrzlině ovoce, musíte sečíst všechny ovocné složky, tedy kromě kousků i pyré nebo šťávu z koncentrátu. Právě to jsme udělali: vybrali jsme namátkou mražené pochoutky, které mají v názvu ovoce, a podle složení jsme spočítali, kolik daná porce obsahuje ovocné složky. A pak jsme toto množství „zhmotnili“ do čerstvého ovoce, abyste si udělali představu. Stačí se podívat na fotky a máte jasno.

Häagen-Dazs Strawberries & Cream

Foto: Jakub Jurdič

400 g (460 ml) za 99 Kč (běžně 139 Kč) složením potěší: 36 % čerstvé smetany, zahuštěné odtučněné mléko, 21 % jahod, cukr, vaječný žloutek. Žádná dietka to není, ale složení nelze nic vytknout. Obsah jahod: 84 gFoto: Jakub Jurdič

Imperium Premium Maxi Jahoda

Foto: Jakub Jurdič

100 g (150 ml) za 23,90 Kč. Jednoznačný údaj, kolik obsahuje ovoce, ve složení nenajdete. Je uvedeno, že ovocná jahodová náplň tvoří 15 %, ale ta je složená z jahod, cukru a stabilizátorů. Ještě tu je 1,6 % jahodového toppingu, i ten kromě jahodové dřeně obsahuje i vodu, aroma, ovocné a zeleninové koncentráty. Obsah jahod: počítejme oněch 15 %, tedy 15 gFoto: Jakub Jurdič

Algida Cornetto Strawberry

Foto: Jakub Jurdič

75 g (120 ml) za 24,90 Kč. Ve složení najdete i pšeničnou mouku, rostlinné oleje nebo škrob…Výrobce uvádí, že je ve zmrzlině 9 % jahodového pyré a 1 % jahodové šťávy z koncentrátu. Obsah jahod: 7,5 gFoto: Jakub Jurdič

Dione Jahodová dřeň

Foto: Jakub Jurdič

80 g za 12,90 Kč. Opět příklad výrobku, jehož složení nejde nic vytknout, protože podobně byste si ho udělali i doma: min. 65 % zmrazených jahod, min.15 % cukru, voda. Obsah jahod: 52 gFoto: Jakub Jurdič

Rawito Raw Ice Banana

Foto: Jakub Jurdič

65 g (75 ml) za 61,90 Kč. Nanuk obsahuje 83 % banánů plus trochu exotické složky (irský mech, baobab nebo kořen maca). Všechny suroviny jsou buď v raw kvalitě, nebo pocházejí z ekologického zemědělství, takže se jim nedá nic vytknout… Obsah banánu: 54 gFoto: Jakub Jurdič

Nestlé Pirulo Banani

Foto: Jakub Jurdič

45 g (45 ml) za 15,90 Kč. Jde o kombinaci vodové zmrzliny a mraženého krému s rostlinným tukem – nejvíc zastoupenými složkami jsou voda, glukózový sirup, odstředěné mléko (obnovené), cukr a kokosový tuk. Banánového pyré je 3,3 %. Obsah banánu: 1,32 gFoto: Jakub Jurdič

Polárka Smoothie jahoda-banán

Foto: Jakub Jurdič

55 ml (44 g) za 12,90 Kč. Podle výrobce obsahuje minimálně 30 % ovoce, po sečtení všech složek (jahodového pyré a šťávy i banánového pyré a šťávy) jsme došli k obsahu 38,5 %: z toho je 21,5 % jahod a 17 % banánů. K tomu se přidává i neurčené množství šťávy z červené řepy a procento citronové šťávy. Obsah ovoce: 9,5 g jahod, 7,5 g banánůFoto: Jakub Jurdič

Fresca Paleta jahoda

Foto: Jakub Jurdič

68 g (70 ml) za 34,90 Kč. Takhle zmrzlina složením potěší – výčet složek je krátký a úderný: jahody (min. 69 %), třtinový bio cukr, voda. Obsah jahod: 46 gFoto: Jakub Jurdič

Prima Mrož až na dřeň

Foto: Jakub Jurdič

55 g (60 ml) za 15,90 Kč. I tento nanuk potěší – v jahodové polevě (tvoří 65 % hmotnosti výrobku), která nahradila tradiční čokoládový přeliv, je 60 % jahod. V samotném jahodovém krému s tvarohem (tvoří 35 % hmotnosti výrobku) jich je 50 %. Obsah jahod: 31 gFoto: Jakub Jurdič

Míša Jahoda s tvarohem

Foto: Jakub Jurdič

55 g (55 ml) za 16,90. Ve zmrzlině je i smetana, sušené odtučněné mléko a kromě cukru i glukózový sirup. Jahod v podobě dřeni je 13 %. Obsah jahod: 7,15 gFoto: Jakub Jurdič

Hollandia Zmrzka Jahodová

Foto: Jakub Jurdič

38 g (50 ml) za 16,90 Kč. Zmrzlina pro milovníky jogurtů s velkým (třetinovým) podílem kakaové polevy nabízí 10 % jahodového pyré, o barvu se postará i přítomnost koncentrátu z červené řepy. Obsah jahod: 3,8 gFoto: Jakub Jurdič

Solero Peach Bio

Foto: Jakub Jurdič

50 g (52 ml) za 27,90 Kč. Zmrzlina v kvalitě bio je vyrobená nejen z vody a cukru, ale i z broskvové šťávy z koncentrátu (9 %), hroznové šťávy z koncentrátu (8 %), broskve (7 %) a broskvové dřeně (6 %). Na konci výčtu složení, tedy v nejmenším, přesně neurčeném objemu, a nemůžeme je tedy započíst, objevíte i koncentrovanou citronovou, mrkvovou a jablečnou šťávu. Protože v názvu zmrzliny je „broskev“ a ve složení toto ovoce dominuje, ilustrujeme ovocný obsah ovoce právě na ní. Obsah broskví: 16 gFoto: Jakub Jurdič

Hodně ovoce, málo surovin

Také vás překvapilo, kolik je ve zmrzlině opravdu ovoce? Možná jste doufali, že to bude víc. Velmi se proto vyplatí dívat se na složení a vybírat podle něj. V zásadě platí, že čím je seznam surovin kratší, tím lépe. A stále tu je možnost rozmixovat ovoce, dosladit ho dle libosti a zamrazit – cenově to každopádně vyjde levněji a ještě víte, co zmrzlina obsahuje.

Vadí vám cukr a smetana? Držíte dietu? I tak si můžete pochutnat na domácí mražené pochoutce. Vyrobte si super jednoduché domácí nanuky, které může úplně každý.

Reklama

Načítám