Hlavní obsah

Levná domácí zmrzlina bez zmrzlinovače 7krát jinak

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli si bez ledové pochoutky nedovedete představit léto, jistě oceníte pár tipů na to, jak si ji vyrobit snadno a rychle doma. A nejen levně, ale i přesně podle chuti!

Článek

Domácí zmrzlina je skvělá právě proto, že přesně víte, co jste do ní dali. Můžete si ji osladit dle chuti, použít své oblíbené příchutě… Jen hned na začátek je zapotřebí říct, že pokud nemáte zmrzlinovač, nepouštějte se do smetanových, byly by v nich hrudky. Existuje ale spousta variací, které zvládnete snadno a jen s využitím mixéru. A právě ty vám dnes nabídneme.

Ledový pomeranč

Jestli je něco opravdu osvěžující, pak to je mrazená šťáva z citrusů – ideálně i s dření. Můžete použít kvalitní džus, ale také si ovoce odšťavnit doma. Pokud použijete vyzrálé plody, netřeba je ani doslazovat. Rozhodně jsou tyto nanuky zdravější než vodové z obchodu. A není ani od věci si z pomerančové šťávy vyrobit kostky, které se hodí do osvěžujících koktejlů. Je to levné a praktické.

Foto: Tomáš Rubín

Příprava je velmi snadná. Džus nebo šťávu nalijte do tvořítek na nanuky a nechte zmrznout. Pro obohacení chuti i vzhledu do něj můžete nakrájet kolečka citronu či limetyFoto: Tomáš Rubín

Osvěžení pro dietářky

I kdybyste zrovna drželi přísnou dietu, můžete si vyrobit nanuk, který nebude vůbec žádným hříchem. Jako základ použijte vodu, sodu či lehký zelený čaj s citronem. Do něj nakrájejte ovoce a vše dejte do tvořítek na nanuky. Pokud použijete ovoce ze zahrádky, máte nanuky skoro zadarmo!

Foto: Tomáš Rubín

Pokud máte rádi mátu, lze ji do směsi přidat. Ovoce vodu nebo čaj ochutí, takže netřeba doslazovatFoto: Tomáš Rubín

Borůvkové mámení

Připravte si dokonalou zmrzlinu z borůvek. Garantujeme vám, že se v mrazáku dlouho neohřeje. Na její přípravu potřebujete mixér a kromě borůvek ještě tvaroh a trochu slazeného kondenzovaného mléka. Přesný poměr těchto tří surovin si namíchejte podle chuti, ale my jsme dali na 250 g borůvek jednu vaničku měkkého tvarohu a dvě lžíce kondenzovaného mléka. Dobře rozmixujte. Pokud si borůvky nasbíráte sami, pak máte tuhle luxusní variantu i docela levně, v porovnání s tím, co nabízejí obchody.

Foto: Tomáš Rubín

Naprosto stejně můžete zpracovat i třešně, jahody nebo malinyFoto: Tomáš Rubín

Husté jahody

Krásně krémová bude ovocná zmrzlina v případě, že ji vyrobíte z již zmrazeného ovoce. Třeba jahod nebo lesní směsi. Na to budete ale potřebovat mixér s vyšším výkonem, který zvládne rozdrtit i led – v tomto případě zmrazené ovoce. K nim je do mixéru zapotřebí přidat tekutější suroviny, aby vznikla jemná a hustá kaše. V tomto případě jsme přidali tvaroh a zakysanou smetanu – na 300 g mrazeného ovoce vaničku tvarohu a asi 100 ml smetany.

Foto: Tomáš Rubín

Výhodou přípravy ze zmrazeného ovoce je, že můžete zmrzlinu konzumovat ihned – a pokud ji dáte zamrazit, nebudou v ní hrudky, ale zůstane vláčnáFoto: Tomáš Rubín

Srdce z lesa

Domácí zmrzlině můžete dát i různé tvary. Třeba srdíčka, která budou skvěle vypadat jako ozdoba do letního ovocného salátu. Základem této zmrzliny je mrazená směs lesního ovoce, kterou stačí přisladit trochou tmavého cukru nebo i medu.

Foto: Tomáš Rubín

Zmrzlinová srdce mohou posloužit i při výrobě mléčného osvěžujícího koktejluFoto: Tomáš Rubín

Banánovo-čokoládové osvěžení

Je vaší nejoblíbenější čokoládová zmrzlina? Pak určitě ochutnejte tu z banánu a kvalitního kakaového prášku. Banán předem nakrájejte na kolečka a zamrazte, výsledek bude krémovější. Jestli nechcete výsledný mrazený krém doslazovat, použijte hodně zralé banány. Pokud to ale bude chtít ještě trochu sladké chuti, lze použít med nebo kondenzované mléko.

Foto: Tomáš Rubín

Na jeden banán dejte asi dvě lžíce kvalitního kakaového prášku a v mixéru zpracujte na hladkou kaši. Tentokrát můžete místo tvořítek na nanuky použít třeba skleněnou nádobu s víkem, ve které necháte vše zmrznout a pak, až lehce povolí, z ní můžete dělat kopečkyFoto: Tomáš Rubín

Banán v čokoládě

Banán je na výrobu domácí zmrzliny skvělou surovinou, proto nabízíme ještě jednu variantu. Jejím základem je zmrzlý a rozmixovaný banán, do kterého před zamrazením nastrouháte hořkou čokoládu a nasypete nepražené a nesolené arašídy. Směs těchto tří ingrediencí je skvělá!

Foto: Tomáš Rubín

Z banánů, čokolády a arašídů můžete ve tvořítku udělat nanuky, ale můžete ji klidně nalít i do misky a po zamrazení tvarovat kopečkyFoto: Tomáš Rubín

Jakou zmrzlinu máte nejraději vy? Napište nám!

Reklama

Načítám