Hlavní obsah

Super tipy pro sezonu jahod: Takhle zůstanou déle čerstvé a rychle a čistě je nakrájíte

Foto: Jana Milin, Shutterstock.com

Foto: Jana Milin, Shutterstock.com

Jak z jedné dávky jahod vyrobit marmeládu i sirup? Co dělat, aby plody vydržely déle čerstvé, správně se zamrazily, šly snadno odstopkovat či nakrájet – a to vše co nejlépe, nejrychleji a nejčistěji? Inspirujte se nápady a tipy, které opravdu fungují a pomohou vám při zpracování jahodové úrody.

Článek

Na pultech obchodů se jahody objevují skoro celý rok, ale jsou mdlé, skleníkové. Konečně přišel čas na pravé české: sytá barva, intenzivní vůně… A ta chuť! Jestli je milujete, tak teď máte asi plné ruce práce. Jak si poradit, aby vám červené nadělení nepřerostlo přes hlavu? Možná vám přijdou vhod následující vychytávky a nápady.

Jak uchovat jahody déle čerstvé

Máte víc čerstvých plodů a chcete je uchovat alespoň dva dny, než je zpracujete? Připravte si velkou mísu, naplňte ji do poloviny studenou vodu a kápněte do ní trochu octa. Na dva litry vody stačí lžička octa. Jahody do octové vody ponořte, lehce promíchejte rukou a slijte. Vše dělejte opatrně, aby se plody neomlátily a nepomačkaly. Jakmile trochu oschnou na cedníku, uložte je v misce do ledničky – vydrží tam bez úhony dva až tři dny.

Jak jahody čistě zbavit stopek

Jakmile jahody umyjete, přijde na řadu celkem pracné čištění. U hodně zralých plodů jde horní zelená „ozdoba“ dolů skoro sama, ale u oranžovějších kousků většinou přijde na řadu nůž nebo prsty. Máme však i jiné, elegantnější řešení: plastové brčko. Abyste dokonale odstranili středovou část, která drží stopku a listí, projeďte brčkem skrz jahodu zespodu nahoru. Je to čistá práce, bez červeného znamení za nehty.

Jak zamrazit čerstvé jahody

Nadchl vás předchozí tip? Pak v brčkování pokračujte a navlečte jahody jako korálky hezky za sebe. Takto je můžete dát do mrazáku zatuhnout – jdou pak snadno sundat a sesypat do sáčku. Odděleným zmrazením docílíte celistvého tvaru po rozmrznutí.

Při zpracování jahod nezapomeňte pár výstavních kousků zmrazit v tvořítku na led. Do ovocné limonády nebo skleničky šumivého vína se budou hodit přímo ideálně. A jestli máte třeba bylinkovou zahrádku na parapetu, přidejte do každého kalíšku ještě pár lístků meduňky nebo máty.

Jak nakrájet jahody čistě a rychle

Chystáte se olemovat tvarohový dort jahodami? Pak je zapotřebí připravit si množství plátků. Právě v tom vám pomůže kráječ na vajíčka. Velkou očištěnou jahodu umístěte špičkou nahoru a rychlým pohybem sklapněte struny. Jde to rychle a plátky jsou stejně široké. Hodí se vám třeba i na tento recept:

Jak na jahody: postupy ve fotogalerii

Recept 2 v 1: marmeláda a sirup

Děláte každoročně aspoň pár skleniček jahodové marmelády? Tak si připravte ještě uzavíratelnou láhev na sirup. Bude to sladký bonus za náročnou přípravu.

  • Očištěné jahody dejte do velké mísy a zasypejte cukrem. Základní poměr je dvě kila jahod na kilo cukru, ale je to na vás. Množství záleží na kvalitě jahod: čím jsou tmavší a zralejší, tím méně přidaného cukru budete potřebovat.
  • Šťouchadlem na brambory lehce narušte strukturu ovoce, promíchejte a dejte na jeden či dva dny do lednice. Ovoce pustí tolik šťávy, že bude skoro ponořené.
  • Než budete jahody mixovat na marmeládu, šťávu slijte, minutku povařte s trochou kyseliny citronové nebo čerstvé citronové šťávy (kvůli konzervaci) a nalijte do vyvařených sklenic – sirup je hotov. S ovocem dál pracujte podle tradičního receptu na marmeládu.
Foto: Greta Blumajerová

Jahodový sirup oceníte jen tak s vodou nebo k dochucení koktejlů Foto: Greta Blumajerová

Načítám