Hlavní obsah

Kolik stojí ztráta kabelky? Připravte si minimálně osm tisíc!

Foto: isifa

Přijít o kabelku je velmi nákladná záležitostFoto: isifa

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přijít o kabelku je stejný šok jako přijít o dobrou kamarádku. Počítáno na nervy a čas na zahojení psychických ran, je to opravdu srovnatelný zážitek. Jen ztráta kabelky navíc stojí i slušný balík.

Článek

Při ztrátě kabelky byste měly začít co nejdřív s bezpečnostními opatřeními: zařídit blokaci občanského průkazu – současně s řidičským, blokaci karet k vašim účtům v bance a zajistit výměnu zámku od dveří do domu či bytu. Poté přijde řada na klíče od auta, náhradu předplacených jízdenek...

Kolik to bude stát?

Klíče od bytu – náhradní „fabkový" klič vyjde asi na dvacku. „V případě, že existuje možnost, že někdo získal vaše klíče i adresu bydliště, rozhodně radíme co nejrychlejší výměnu zámku. Zámečnická pohotovost vás bude stát asi 1800 korun. Nechejte vyměnit alespoň jednu vložku,“ říká Jiří Kopecký z firmy Keynonstop.

Cena: od 1800 Kč, okamžitě

Klíče od auta – výroba nového klíče stojí od 180 korun u staršího typu auta, novější kolem 750–2000 korun podle typu auta a roku výroby. Vyšplhat se ovšem mohou až ke 4000–10 000 tisícům korun.

„Zákazníkům radíme, aby měli k vozu vždy dva funkční klíče. Další kopie nebo výroba nového klíče se vyrábí snáze, když je k vozu alespoň jeden funkční klíč. Při ztrátě posledního klíče následuje několik variant, jak vyrobit klíč k vozu bez klíčů, ale tato varianta je vždy finančně náročná, a to i časově,“ říká Kamil Gasta z firmy Autoklíče.com.

Cena: 180–10 000 Kč, většinou na počkání

Foto: archiv redakce

Čím víc toho v kabelce nosíte, tím nákladnější bude napravit škodyFoto: archiv redakce

Občanský průkaz – k žádosti o novou občanku si připravte správní poplatek 100 korun, notoričtí ztráceči mohou dostat pokutu až do výše 10 000 korun! Jestliže potřebujete občanku hned, například kvůli volbám, pak vám ji zhotoví zadarmo – s platností na měsíc a s nutností k žádosti přidat dvě fotky (ty přijdou na asi 50 korun).

Cena: nejméně 100 Kč, náhradní doklad ihned, nový průkaz do 30 dní

Řidičský průkaz – za potvrzení, které po 30 dní můžete používat jako náhradu za řidičák, zaplatíte 50 korun. I zde hrozí pokuta, pokud svůj řidičák ztrácíte často.

Cena: 50 Kč, náhradní doklad dostanete ihned, nový průkaz do 30 dní

Do ztrát jsme ještě nezařadili peněženku a její obsah (počítejme minimálně 500 korun), brýle (podle kolegyně se zkušeností nejméně 2000 korun), čipy na vstup do posilovny (náhradní za 300 korun) a další zákaznické karty, průkazky na MHD (poplatek do 100 Kč), kartu zdravotního pojištěnce.

Větší investicí může být nový parfém (od 500 korun), kosmetika (asi 200 korun). A samozřejmě potřebujete i novou kabelku – minimálně za 500 korun.

Nepříjemná je ztráta diáře, objednávacích kartiček k lékaři, vizitek a kontaktů.

Foto: thinkstock

Dávejte si na svou kabelku pozor, její ztráta je citelný zásek do rozpočtuFoto: thinkstock

Telefon opláčete?

Zvláštní kapitolou je ztráta telefonu. Když si odmyslíte ztrátu přístoje samotného, jehož cena se může pohybovat v řádech stovek až po dvacet tisíc, jde hlavně o kontakty, fotografie, zprávy... Jen ten pocit, že si v nich někdo právě čte, způsobuje husí kůži.

Je třeba se ale rychle oklepat a kontaktovat policii nebo operátora – podle toho, jestli je ukraden, či ztracen. Výsledkem by mělo být rychlé zablokování – na policii k tomu ale potřebujete údaje o telefonu – IMEI, ale také ideálně doklad o nákupu. Při blokaci u operátora musíte prokázat oprávněnost takového požadavku. Některé modernější přístroje můžete zablokovat na dálku samostatně – nebo z nich vzdáleně dokonce vymazat data. Nejlepší je se o to zajímat dřív, než o telefon přijdete.

Vyčíslit v tomto případě ztrátu a náklady na nápravu je skoro nemožné. Hrubým odhadem se tedy ztráta pohybuje okolo minimálně osmi tisíc. Nezanedbatelné jsou ale i ztráty citové, čili nenahraditelné. Co by ze své kabelky nejvíc postrádaly naše čtenářky?

Napište nám, co nosíte v kabelce vyo co byste opravdu nechtěly přijít?

Reklama

Načítám