Hlavní obsah

Kolikrát denně chodíte na malou? Pozor na nemoc srdce

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Kolikrát denně močit je norma, a kdy už je to často nebo málo? Přemýšleli jste o tom někdy? Porucha frekvence může signalizovat zdravotní problém.

Článek

Podle odborníků je v chození na malou pro každého normální něco jiného. V průběhu 24 hodin by zdravý dospělý člověk měl mít potřebu močit asi osmkrát. V noci by močit neměl. Jinak frekvence močení závisí na řadě faktorů. Na tom, kolik toho denně vypijete (ideálně 2 litry rozložené do několika dávek), na obsahu kofeinu a cukru v přijímaných tekutinách nebo na tom, zda kouříte. Kofein je močopudný, cukr podněcuje žízeň, takže více pijete, nikotin dráždí močový měchýř.

Méně časté močení může provázet problém

Záleží i na klimatických podmínkách. „Větší ztráty tekutin během dne mají osoby, které pracují v prostředí s vyšší okolní teplotou,“ vysvětluje MUDr. Marie Skalská, zakladatelka a lektorka ProFit Institutu. Více vypotíte, méně „vyčuráte“. Podobně je to při sportu. „Méně časté je močení i při sportu, kdy člověk více vody vydá formou pocení,“ potvrzuje MUDr. Josef Štolfa, vedoucí lékař katedry všeobecného lékařství IPVZ a 2. LF UK.

„Velmi nízká frekvence a malé množství moči bývají při dehydrataci, stavu, kdy vody v těle ubývá vlivem zátěže nebo okolní teploty, aniž by byl deficit doplněn, nebo v přítomnosti nemoci, zejména při postižení ledvin. Spolu se vznikem otoků může být projevem onemocnění srdce a oběhu,“ vysvětluje Josef Štolfa.

Foto: pedrosala, Shutterstock.com

To, jak často navštěvujete toaletu za účelem vykonání malé potřeby, je značně individuálníFoto: pedrosala, Shutterstock.com

Krev a palčivost značí malér

Pokud chodíte na malou častěji než 8–10krát za 24 hodin (podle podmínek, činnosti), ale vydáte ze sebe jen několik kapek, můžete mít hyperaktivní močový měchýř. To lze řešit pomocí Kegelových cviků se zapojením pánevního dna nebo konzultací s lékařem. Ten, po vyloučení závažnější příčiny nerovnováhy vašeho močení, doporučí změnu pitného a stravovacího režimu nebo předepíše příslušnou medikaci.

Náhle vzniklé časté močení, 10–12krát a více za 24 hodin, spojené s palčivostí a příměsí krve, bývá projevem zánětu v močových cestách. V tom případě navštivte lékaře a obtíže s ním konzultujte. Původ zánětu a způsob léčby určí lékař.

„Vleklé časté močení, 10–12krát a více, nebývá známkou zánětu nebo nerovnováhy v množství přijímaných a vydávaných tekutin, ale může se jednat například o jeden z prvních příznaků cukrovky. Noční močení 1–3krát za noc u mužů může signalizovat postižení prostaty,“ upozorňuje Josef Štolfa. Proto v případě výrazné změny frekvence močení nebo při potřebě močení v noci s návštěvou lékaře neotálejte, zvlášť pokud se ve vaší rodině cukrovka vyskytuje.

Močení nezadržujte

Pokud máte potřebu častého močení běžně, pak ji cíleně nezadržujte. Moč je za normálních okolností čistá a bez přítomnosti bakterií. Jejím zadržováním ale může dojít ke vstupu bakterií z vnějšku a ke vzniku infekčního zánětu močového měchýře. Doporučuje se, abyste během dne moč nezadržovali déle než 4 hodiny. V noci fungují jiné regulační mechanismy, které vylučovací činnost utlumí.

Foto: aleks333, Shutterstock.com

Močení byste během dne neměli zadržovat déle než 4 hodiny. Může dojít ke vzniku infekceFoto: aleks333, Shutterstock.com

Změny byste měli řešit

V případě trvání obtíží delších než týden odborníci doporučují sledovat vyváženost příjmu a výdeje tekutin. Pokud se po týdnu nevrátí k normě, navštivte lékaře i se svým „deníčkem“, kam zapisujete, kolik a kdy jste vypili a vymočili, a záležitost s ním konzultujte.

„Na pravidelnost močení musí dávat pozor hlavně pacienti s cukrovkou, onemocněním ledvin a srdečním selháním,“ shrnuje Marie Skalská. „Doporučujeme pravidelné vážení a při rychlém nárůstu 1–2 kg/den návštěvu lékaře,“ dodává lékařka.

A jak často chodíte na malou vy?

Reklama