Hlavní obsah

Komáři, vosy a klíšťata: Tyhle levné vychytávky na ně fungují!

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Není snad otravnější zvuk než pískání komára u ucha. Ale ani mouchy kolem naloženého masa na grilování nebo vosy usilující o čerstvě upečený koláč nejsou vítanými hosty. Jak je ze své blízkosti vypudit?

Článek

Můžete se samozřejmě zahalit do oblaku některého z kupovaných repelentů, ale jestli si chcete raději pomoct „bez chemie“ a zároveň o dost příjemněji, nabízíme vám pár zajímavých tipů na odpuzovače či lapače hmyzu. Určitě oceníte, že jsou všechny levné, za chvilku připravené a stejně účinné jako ty z obchodu.

Proti mouchám vodou

Plná kuchyň much? To není nic, oč byste stáli. Jak ale zajistit, aby k vám nelétaly? Lze to za pomoci sítí v oknech a dveřích, ale také malou lstí. O mouchách je známé, že se raději vyhnou místům, kde jsou pavučiny. Ne, nebojte se, neradíme vám, abyste si vysadili do bytu pavouky a motivovali je k předení pavučin. Stačí, když kolem oken a dveří umístíte obyčejný plastový sáček naplněný vodou. Mihotání světla ve vodě totiž mouchám velmi připomíná odrazy světla od pavučiny a raději se jim vyhnou.

Foto: Tomáš Rubín

Sáček s vodou zavažte provázkem nebo gumičkou a pověste tak, aby v případě protrhnutí voda nic nepoškodila. Sáček s vodou lze nahradit zavěšením cédéčka, které také hází odleskyFoto: Tomáš Rubín

Bylinkové repelenty

Komáry, ale také mouchy a klíšťata spolehlivě zaženou pro nás příjemné vůně bylinek a koření, a proto je využijte při výrobě účinných odpuzovačů.

Intenzivně vonící repelent (třeba ze směsi rozmarýnu, levandule a máty) lze vyrobit ze sušených nebo čerstvých rostlin. Dvě lžíce bylinek zalijte vroucí vodou (poměr je 1 : 10, tedy 100 g bylinek na litr vody) a nechejte vylouhovat. Pak slijte a v poměru 3 : 1 dolijte čistým alkoholem, například vodkou. Dejte do rozprašovače a je hotovo.

Delší přípravu vyžaduje prostředek z hřebíčku: asi 15 hřebíčků naložte na dva týdny do 100 ml čistého alkoholu. Po vylouhování přelijte do rozprašovače a používejte – hřebíčkové aroma se nelíbí obzvlášť klíšťatům.

Foto: Tomáš Rubín

Repelenty dejte do tmavé sklenky či plastové nádobky s rozprašovačem, kde vydrží klidně celou sezonuFoto: Tomáš Rubín

Past na komáry

Jak se postarat o to, aby o vás komáři nestáli? Co jim nabídnout přímo neodolatelnou vůni, ve které se utopí! Právě takovou vyrobíte z vody, hnědého cukru a trochy sušeného droždí. Směs dejte do lapače vyrobeného z plastové lahvičky: rozřízněte ji vpůli, horní část s hrdlem vložte dovnitř spodní části hrdlem ke dnu. Na dno nalijte cukrovou vodu s droždím a nastražte do místa ve svém dosahu – lákavá past bude vábit komáry, kteří by jinak šli po vás.

Foto: Tomáš Rubín

Lapač by měl být ideálně z neprůhledné lahve. Pokud není, tak ho nabarvěte nebo na něj nalepte neprůhlednou lepenkuFoto: Tomáš Rubín

Svícen s vůní

Hezký a hmyz odpuzující svícen snadno vyrobíte ze sklenice, vody, bylinek (rozmarýn a máta), čerstvého citronu a limetky a levandulového esenciálního oleje.

Foto: Tomáš Rubín

Aby se vůně šířily kolem, položte na hladinu plovoucí svíčku a zapalte ji. Bylinky a citrusy ve vodě vydrží asi týden, pak je vyměňte za čerstvéFoto: Tomáš Rubín

Kokosový odpuzovač

Do okna, kudy by mohly vletět mouchy, můžete postavit účinný odpuzovač vyrobený z kokosového oleje a levandule – je jedno jestli sušené, čerstvé, nebo éterického levandulového oleje. Obě suroviny smíchejte a nalijte do misky. Jen dejte pozor, aby nebyla v dosahu záclon či závěsů, aby se nezamastily.

Foto: Tomáš Rubín

Teplem se bude z kokosového oleje uvolňovat levandulová vůně a odradí hmyz od návštěvy vašeho bytuFoto: Tomáš Rubín

Lapač vos

Vosy láká sladká vůně, takže jim jí nabídněte takovou porci, aby neodolaly – ideální je použít sirup, limonádu, ale klidně i med s vodou. Vše dejte do nádoby s úzkým hrdlem: vosy najdou cestu dovnitř, ale velmi obtížně se dostávají ven, většinou se utopí.

Foto: Tomáš Rubín

Jestli láhev zavěsíte třeba na fasádu, dejte ji tam, kde do ní nebude pršet, jinak byste si mohli na domě udělat nejen ošklivé fleky, ale i přilákat hmyz, o který nestojíteFoto: Tomáš Rubín

Svíčka v citronu

Při přípravě letních nápojů jistě používáte i spoustu citronů – tak je tentokrát nekrájejte na plátky, ale vydlabejte jejich dužinu a vyrobte si z kůry mističky, do kterých vlijte voňavý vosk.

Foto: Tomáš Rubín

Do mističek z citronové kůry nalijte rozpuštěný včelí vosk smíchaný s levandulovým olejíčkem a sušenou levandulí. Její vůně se postará o to, aby se místu nepříjemný hmyz vyhnulFoto: Tomáš Rubín

Hřebíčková limetka

Netroufáte si na výrobu vonné svíčky? Existuje ještě jednodušší metoda, jak bojovat s hmyzem vůní, tak ji využijte. Potřebujete jen limetky a hřebíček.

Foto: Tomáš Rubín

Stačí jen rozpůlit limetku a zapíchat do ní hřebíček. Budete překvapeni, jak intenzivní vůni tím vyrobíteFoto: Tomáš Rubín

Voňavé okno

Spíte v létě rádi při otevřeném okně, ale nechcete řešit komáry a mouchy? I zde můžete do boje zapojit nejrůznější bylinky a rostliny. Osázejte jimi truhlíky nebo je pěstujte v květináčích na parapetu. A jestli ani jedno z toho nemáte, postavte do okna vázu plnou čerstvé či sušené levandule.

Foto: Tomáš Rubín

Klasikou jsou již zmiňované vonné druhy, jako je rozmarýn, máta, levandule, ale hodí se i afrikány či molice – jak vidíte, v truhlíku jim do docela slušíFoto: Tomáš Rubín

Jak bojujete s hmyzem vy? Zkoušeli jste vyrobit domácí repelent? Napište nám! 

Reklama

Související témata:

Načítám