Hlavní obsah

Konec nízkého sebevědomí! Víme, jak si ho můžete zvednout

Foto: Profimedia

Hledáte alespoň nějaké sebevědomí? Zkuste si ho dodat pomocí cviků odborníkůFoto: Profimedia

Reklama

Znáte to. Musíte se naučit mít rádi sami sebe, až pak mohou mít ostatní opravdu rádi vás. Jenže co když je sebevědomí málo? Máme tipy na jeho rychlé pozvednutí. Zkusíte je?

Článek

Se sebevědomím je to samozřejmě složité. „Jeho výše je podle mě nepřímo úměrná množství požadavků a očekávání, která na sebe kladete. Takže je potřeba vypátrat, jak přehnaná očekávání na sebe kladete, a těch se zbavit,“ říká psycholožka Katarína Szabados Filasová z Centra zvyšování psychické odolnosti.

To je samozřejmě běh na dlouhou trať. Ale přesto existují věci, které vám mohou pomoci. A to hned. Jen pozor, jsou to takoví rychlí zvedači sebevědomí pro ty, kteří mají občasné návaly pocitů, že nestojí za nic. Pokud se utápíte v permanentní depresi, že nejste v ničem vůbec dobří, raději vyhledejte odbornou pomoc.

1. Seznam vděčností

Každý má nějaké dobré vlastnosti a schopnosti. Věci, které se mu povedly, má z nich radost, je na ně pyšný. Jenže na ně velmi snadno zapomínáte a soustředíte se spíš na to, co dobře nedopadlo. Tak si tyhle pozitivní věci sepište!

„Napište si takový seznam vděčností, prostě vše, co jste kdy dokázali, za co jste sami sobě vděční. Často si lidé neváží zcela drobných záležitostí, které vám ale mohou vnést do života radost a sebevědomí,“ radí koučka partnerských vztahů ze Školy pro ženy Lenka Černá.

Může to být cokoli. Třeba, že jste se sami naučili šít, že máte stabilní práci, že má vaše dítě skvělé studijní výsledky.

Foto: Profimedia

Sepište si, na co všechno můžete být sami na sebe hrdí. Uvidíte, že se vám bude hned dýchat lépe!Foto: Profimedia

2. Usmívejte se

Nemračte se na svět. Usmívejte se – na prodavačku za kasou, na pána, který vás pustí v tramvaji sednout, na kolegy v práci při pozdravu, na ty, které milujete. Jen tak, prostě jako milé gesto. „Úsměv je fyzicky ozdravný. Klesají díky němu stresové hormony v těle a zvyšuje se tvorba dopaminu (látka, kterou produkuje mozek například při sexu či ve chvílích, kdy se cítíte příjemně pozn. red.). Zkuste se na sebe usmát třeba hned ráno do zrcadla a podpořit se větou ,Mám se rád!´či ,Vážím si sebe!´,“ radí Lenka Černá.

Navíc je úsměv tak trochu nakažlivý. Takže když vy se usmíváte, bude i vaše okolí na vás reagovat podobně. A když se na vás lidé nemračí, naopak jsou milí, automaticky se cítíte lépe a „hodnotněji“.

3. Drobné radosti

Nová kabelka, knížka, dortík v kavárně. Pro muže třeba nějaká technická „hračka". Jednoduše drobnosti, které byste si čas od času měli dopřát. Ne proto, že vám nové šaty dodají sebevědomí ve smyslu „v těch vypadám lépe“, ale protože jste z nějakého důvodu usoudili, že si tu malou radost zasloužíte. Jste jednoduše dost dobré na to, abyste se odměnili.

Foto: Profimedia

Dělejte si drobné radosti. I vy si zasloužíte odměnuFoto: Profimedia

4. Získejte zpětnou vazbu

Lidé se velmi často neumí pochválit, vyhodnotit, že se jim něco povedlo, že jsou v něčem dobří. Je jim to jakoby trapné, koneckonců kdo by neznal pořekadlo „Sebechvála smrdí“.

„Když se tedy neumíte ohodnotit, co se takhle zeptat blízkých? Poproste rodinu či blízké kamarády, ať vám řeknou nebo napíšou cokoli, co se jim na vás líbí, co na vás oceňují. Můžete si takto napsat třeba s kamarádkami vzájemně lístečky, které si pak společně nahlas přečtete. Takové cvičení bývá většinou hodně léčivé,“ tvrdí Lenka Černá.

5. Zbavte se příčiny

Zkuste najít kořeny svého nízkého sebevědomí. Kdy poprvé jste po sobě začali pochybovat? Pátrejte i ve svém dětství a zamyslete se, jaké typické věty jste slyšeli od svých rodičů, sourozenců, učitelů a podobně. „Sepište si tyto věty, a zkuste je třeba rituálně spálit nebo poslat po vodě,“ radí Lenka Černá. Navíc, když je uvidíte černé na bílém, možná snáz pochopíte, jak hloupé a nesmyslné jsou.

Jak jste na tom se sebevědomím? Co vám ho vždycky zvedne?

Reklama

Načítám