Hlavní obsah

Čekám miminko, nemám kde rodit!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Porodnici si vyberte co nejdříveFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Spousta z nás s otěhotněním dlouho otálela. Chtěly jsme vycestovat z rodné země a poznat svět. Podstatnou roli taky hrála touha vybudovat pro budoucí rodinu zázemí, ale pak jako bychom se domluvily. Hromadně jsme otěhotněly, ale porodnice na to nejsou připravené.

Článek

„S partnerem jsme se o miminko dlouho snažili a najednou se to povedlo. Nemohla jsem tomu ani uvěřit. Hned jsem to chtěla vykřičet do světa, ale zarazila jsem se. Počkám, až překonám kritické tři měsíce, kdyby se to náhodou ,nepovedlo', přísahala jsem si," svěřuje se paní Veronika. „Proto jsem byla v šoku, když mě můj gynekolog posílal k registraci do porodnice v momentě, kdy jsem ještě ani neměla v ruce těhotenskou průkazku."

Porodnice praskají ve švech

A tady je kámen úrazu. Porodnice jsou natolik přeplněné, že termíny vypisují už na úplném začátku těhotenství. Paní Veronika měla štěstí, ale spousty budoucích maminek se setkají s nepořízenou. Zařízení, které si vybraly, je plné a jim nezbývá nic jiného než začít závod s časem. Neotálet a hledat dál, co nejrychleji se přihlásit jinde. Je pravda, že zatím se tento problém týká především hlavního města. Ve většině menších měst stále platí pravidlo, zaregistrovat se až těsně před porodem. Ale...

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Porodnice by vám měla být příjemnáFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Nevzdávejte to! Najděte si tu pravou

Pokud jste vy i partner zklamaní, protože jste byli ve své vyhlídnuté porodnici odmítnuti, nevěšte hlavu. Máme řešení, i když asi pro mnohé ne příliš uspokojivé. A to, že je tu jistota, že vás přijmou v porodnici v místě trvalého bydliště. To institucím, které pomáhají mrňatům na svět, nařizuje zákon.

Hned se ale neuchylujte k poslední variantě. Obzvlášť pokud stojíte třeba o alternativní způsob porodu a vaše porodnice ho nepodporuje. Příchod miminka na svět je neopakovatelným zážitkem a je důležité, aby se na něj se vším všudy rodiče těšili. Maminka, která omdlívá jen představou, že už je to tu a ona musí jet do toho šíleného zařízení, které jí přidělil stát, to není to pravé ořechové. Proto si pečlivě prostudujte všechny alternativy a zajeďte zjistit vaše možnosti. Určitě vhodnou porodnici najdete.

Příroda je mocná čarodějka

Ale je tu ještě jedna varianta - že příroda vše vyřeší za vás. Termín vašeho porodu se může změnit, miminko si třeba postaví hlavu, že přijde na svět o měsíc dříve nebo týden později. A k čemu vám pak je dokonalý výběr porodnice, když s touto změnou nepočítáte? A zrovna plejete záhon na chalupě?

Ne nadarmo se říká, že Bůh se nejvíc směje, když si lidé dělají plány. Proto si s nedostatkem míst v porodnicích nelamte až tak hlavu. Ano, vyberte si a přihlašte se v té „vaší", ale když se to nepovede, pohlédněte dopředu. Čeká vás nádherný okamžik, kdy poprvé spatříte svého mrňouska. A až ho poprvé uvidíte, bude vám nakonec jedno, v jakém zařízení se tento zázrak odehrál.

Reklama

Související témata:

Načítám