Hlavní obsah

Kontroverzní materiál opět na scéně: Nosily byste vinylový trenčkot, šaty nebo kalhoty?

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádný jiný materiál nebudí tolik kontroverze. Téma vinylu, latexu a lakované kůže se většinou neobejde bez poznámek o dominách nebo v lepším případě Matrixu. My ale říkáme, že je tento znovunavrácený trend ve skutečnosti poměrně neškodný. Když tedy víte, jak na něj.

Článek

Nebudeme vám mazat med kolem pusy a vynecháme klišé o tom, jak můžete vinyl nosit všechny. Bez diskuze jde totiž o módu, na kterou musíte mít především odvahu. Pokud vás představa super lesklého materiálu nechává chladnými, berte tento článek jednoduše jako vzdělávací okénko na téma (staro)nových trendů. Sledujete vinyl na přehlídkách, celebritách a pohráváte si s myšlenkou, že byste to s tímto materiálem mohly zkusit také? Máte naši plnou podporu!

Ze sprchy až do šatníku

Než se pustíme do jednotlivých kombinací, prozradíme vám něco z historie vinylového oblečení alias PVC, které v podstatě omylem vynalezl v třicátých letech Američan Waldo Lonsbury Semon při výrobě syntetické gumy. Semon při testu na sprchových závěsech zjistil, že je látka voděodolná a vinyl se brzy dostal na pláštěnky nebo deštníky. Módní premiéru si odbyl v šedesátých letech, kdy s materiálem tvořili futuristické looky návrháři Pierre Cardin, André Courréges, Paco Rabanne nebo Mary Quant, která vinylové módě v čele s minisukněmi, šaty i botami říkala „wet look“, tedy mokrý efekt.

Lesk materiálu se využíval také v devadesátých letech, kdy vinyl mládež nosila i na bundách a kalhotách. Inspirací jim tehdy byly nejen přehlídky Jean Paul Gaultiera nebo Yves Saint Laurenta, ale i tehdejší hvězdy showbyznysu, které trend ochotně přejaly.

Vinyl se samozřejmě občas vynořil i v posledních letech, ani zdaleka se ale netěšil takové oblibě, jako je tomu dnes. Podzimní sezona přinesla hotovou revoluci – PVC kalhoty, kabáty i sukně do svého šatníku zařadila většina módních bloggerů a influencerů. Nalákaly je přitom značky jako Saint Laurent (znovu!), Lanvin, Valentino nebo Marni. A už teď vám můžeme prozradit, že vinyl sehraje roli také v trendech pro nadcházející jaro…

Abychom byli fér, musíme zmínit i zjevné nedostatky. Syntetický materiál je neprodyšný, takže se pod ním můžete pořádně zapotit. Stejně tak nepočítejte s tím, že oblečení hodíte do pračky. Nejbezpečnější je otření hadříkem, případně kousek properte jemně v ruce. Teplota vody se obecně doporučuje do 30 °C.

Vinyl pro začátečníky

Pokud je pro vás černá příliš tvrdá, začněte u jiné barvy, jejíž lesk tolik nebije do očí. Třeba u bílé! Bunda s volánky důstojně vystřídá oblíbený křivák a nejlépe bude vypadat s jednoduššími kousky.

Foto: Jakub Jurdič

Na foto: rolák (Lindex, 399 Kč), transparentní šaty (Lindex, 399 Kč), bunda (Mango, 1699 Kč), džíny (Lindex, 999 Kč), kožené boty (Gino Rossi, 4390 Kč), náušnice (Topshop, 399 Kč), prsteny (Topshop, 299 Kč/set)Foto: Jakub Jurdič

Náhrada za klasické slimky

Jestliže jsou součástí vašeho módního života úzké kožen(kov)é kalhoty, nebudou pro vás ty vinylové zásadní změnou. Úzký střih nejlépe vypadá v doprovodu svého opaku – vršek tedy klidně volte objemnější. Ideálním kandidátem je oversized rolák.

Foto: Jakub Jurdič

Na foto: legínové kalhoty (Topshop, 1499 Kč), svetr (H&M, 999 Kč), kabelka (Reserved, 599 Kč), kožené boty (Gino Rossi, info o ceně v obchodě)Foto: Jakub Jurdič

Lacl coby bonus

V obchodech natrefíte na nepřeberné množství vinylových sukní, stejně tak se ale můžete přiklonit i k šatům. Naším favoritem jsou ty s laclem, kterým stačí už jen obyčejná bílá košile s límečkem. Pokud zvolíte kratší model, upusťte od podpatků a raději obujte nízké kotníčkové boty.

Foto: Jakub Jurdič

Na foto: šaty s laclem (Mango, 649 Kč), košile (COS, 1450 Kč), kabelka (Topshop, 999 Kč), punčocháče (Calzedonia, 229 Kč), náušnice (Topshop, 399 Kč/set), prsten (Topshop, 285 Kč), boty (Reserved, 1299 Kč)Foto: Jakub Jurdič

Nový trenčkot

Přestože na klasický trenčkot nedáme dopustit, i jeho lesklá varianta má něco do sebe! Pamatujte na to, že vinylový kabát je dobré shodit něčím ležérním. Za nás doporučujeme třeba boyfriend džíny a bílé sloganové tričko.

Foto: Jakub Jurdič

Na foto: džíny (Reserved, 699 Kč), kabát (Mango, 1799 Kč), triko (Lindex, 399 Kč), kožené boty (Topshop, 2299 Kč), prsteny (Ti Sento, kroužky 1949 Kč, s kytičkou 2499 Kč), kabelka (Lindex, 799 Kč)Foto: Jakub Jurdič

Nepřehlédnutelné kalhoty

Po legínových kalhotách bez kapes a zipu přihodíme tip na klasičtější střih, který ale stejně jako všechno vinylové vyniká svým leskem. Zkrácené kalhoty stylistka doplnila polobotkami a sametovou mikinou, které opět splňuje onu ležérnější formu.

Foto: Jakub Jurdič

Na foto: kalhoty (Reserved, 699 Kč), sametová mikina (Reserved, 699 Kč), kožené boty (MAX&Co., 8600 Kč), kožená kabelka (Gino Rossi, 3190 Kč)Foto: Jakub Jurdič

Náš tým

  • Styling - Šárka Štursová
  • Vizáž - Janka Letková
  • Modelka - Barbora Říhová (Unique One)

Co říkáte na vinylovou módu? Nosily byste ji? Napište nám!

Reklama

Načítám