Hlavní obsah

Korzety a body jsou nebezpečně sexy. Víte, jak je nosit?

Foto: profimedia

Korzety jsou zpět! A rozhodně přiznané. Po jakém sáhnete vy?Foto: profimedia

Reklama

Že korzety patří do dávné historie? A že to rozhodně není kousek na běžné nošení? Kdysi možná, dnes je tomu úplně jinak. Tak se o tom nechte na následujících řádcích přesvědčit.

Článek

Korzety, potažmo i body slaví comeback. A rozhodně není řeč o trendech spodního nebo ložnicového prádla. Jsou zpět a vaším úkolem je jedno – ukázat je v plné kráse. Tak, aby to bylo sexy, přitom stále v normě, stylové, nikoli vulgární, ženské a rafinované.

Zpátky do minulosti

Napoleon Bonaparte kdysi řekl: „Móda nás nutí k mnoha pošetilostem, z nichž největší je stát se jejími otroky.“

Myslíte si asi, že si v dnešní době může každý vlastně dělat, co chce a nosit, co se mu zlíbí. V historii tomu tak ale nebylo. Šněrovačky, jak se také jinak korzetům říká, mají dlouhou minulost. Jejich předchůdce lze hledat již ve starověku (jako určitý typ stahovacích pásů), svůj boom však zaznamenaly v 16. století a pokračoval až do století dvacátého.

Tato módní vymoženost šla ruku v ruce s aktuálním ideálem ženské postavy. Jednou měl za úkol zvedat pas, podruhé zase vytvarovat ženské křivky do podoby přesýpacích hodin, jindy byl pro změnu považován za prospěšnou zdravotní pomůcku sloužící ke správnému držení těla (z toho důvodu jej musely nosit děti z bohatších vrstev již od útlého dětství). Nikde už ovšem nebylo psáno o omdlévajících paničkách s extrémně útlým pasem nebo o deformaci žeber a orgánů. Pro krásu se zkrátka trpělo už tehdy.

Ve 20. století přišla změna. Vosí pas a ňadra dmoucí byly stále aktuální, přesto měl korzet za úkol tvarovat postavu do písmene S a díky rozvoji sportu a automobilismu se ženy dočkaly i pohodlnějších a elastičtějších materiálů, které dovolovaly lepší pohyblivost a volnost. V témže století bylo od korzetu v šedesátých letech upuštěno a z ženských šatníků na čas zmizel.

Moderní doba korzetová

V minulosti byl korzet vnímán jako spodní a neviditelná část oděvu tvarující ženské křivky. Dnes je hrdou součástí mnoha svatebních nebo plesových šatů. Za svůj comeback však z velké části vděčí módnímu návrháři J. P. Gaultierovi, který do něj oblékl popovou královnu Madonnu na její turné Blond Ambition. Takový outfit byl šokem pro nejednoho diváka.

Korzet nesmí působit vulgárně, neměl by být zcela průhledný a odhalovat ňadra, stejně tak není vhodné obléknout si k němu mini sukni nebo ultra krátké šortky. Takový sexy kousek potřebuje trochu „rozbít“. Skvěle k tomu poslouží například denim. A abyste se necítily přiliš nahé, přehoďte si přes ramena vestu, sako rovného střihu nebo třeba koženou bundu.

Foto: Archiv firmy

Probuďte svou ženskost a buďte rafinované. Kombinace body a krajky jsou skvělou volbou. Na foto: H&M, 899 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Pozor, korzet je opravdu sexy záležitostí. Pracujte s ním s citem. Tento je pro ženy s dokonalým bříškem. Na foto: ASOS, 345 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Mnoho korzetů i nyní funguje jako tvarující prádlo. Na foto: Lindex, 799 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Kombinace denimu, khaki parky a jemné krajky je přímo dokonalá. Na foto: ASOS, 540 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Černá barva na korzetu nebo body je nejlepší volbou. Na běžné nošení se vyvarujte křiklavé růžové nebo červené. Na foto: H&M, 799 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Pokud jsou na vás krajky příliš, zkuste jemnější hladkou variantu. Na foto: ASOS, 432 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Zvolíte-li body, kombinujte například s kalhotami nebo sukní do pasu. Na foto: Topshop, 999 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Co říkáte na tento outfit? Ženský a tak sexy, nemyslíte? Na foto: River Island, 865 KčFoto: Archiv firmy

Co říkáte na trend viditelných korzetů? Odvážíte se?

Reklama

Související témata:

Načítám