Hlavní obsah

Kosmetické fígle pro váš trávník

Foto: orble.com

Trávník je potřeba provzdušnitFoto: orble.com

Reklama

Už se těšíte, jak si v létě na zahradě rozložíte deku a budete zde trávit polední siestu s knížkou? Pak je nejvyšší čas trávníku začít věnovat tu správnou péči, jinak hrozí – a po letošní dlouhé zimě zvlášť – že místo něj budete mít oraniště! Přinášíme tipy, díky kterým tuhle omlazovací kúru hravě zvládneme i my ženy.

Článek

Každý trávník potřebuje po zimě omlazovací kúru, ale pozor, abychom s ní nezačaly příliš brzo. „S nápravou je třeba počkat, až roztaje poslední sníh a trávník rozmrzne, vydržet bychom také měli, než trávník vyschne, jinak v něm zůstanou rozměklé stopy, “ radí Martin Adamíra ze společnosti Zahrada Praha.

Trávník potřebuje dýchat!

Jakmile bude půda suchá, můžeme začít s péčí, která pomůže jak trávě, tak i naší kondici. Při shrabování listí, větviček a suché trávy si krásně protáhneme tělo. Ovšem pouze hrabání nestačí. Před tím, než začne tráva růst, je třeba ji provzdušnit neboli vertikutovat. Je to vlastně taková hloubková čisticí maska. Při provzdušnění z trávníku odstraníme kompaktní vrstvy, kterým se říká travní plsť. Tvoří ji odumřelá stébla trávy, rozkládající se listí, mech nebo třeba kořeny. „Tato plsť brání trávníku v dýchání a zadržuje v půdě vlhkost. To je příčinou řady onemocnění a navíc trávník nevypadá dobře,“ vysvětluje Martin Adamíra.

Na provzdušnění lze u menších ploch používat speciální hrábě, máme-li velkou zahradu, oceníme elektrický nebo motorový provzdušňovač. Ten je vybaven ostrými noži, které se točí do hloubky tři až sedm centimetrů. Bohužel neumí jako sekačka plevel sesbírat, a tak potom musíme opět nastoupit s hráběmi a vše důkladně shrabat.

Zima a vrstva sněhu často zanechává na trávníku žluté skvrny, kterým se také říká sněhová plíseň. Boj s ní není jednoduchý, ale dá se zvládnout. Důležité je začít včas, to nám potom stačí fungicid ve spreji, kterým místo postříkáme. Pokud by plíseň napadla celý trávník, musely bychom ho odstranit a založit nový.

Foto: hgtv.com

Základem je důkladné shrabáníFoto: hgtv.com

Pravidelné sekání je základ

Stačí dva týdny sluníčka a tráva povyroste natolik, že ji bude třeba posekat. Abychom dosáhly krásného zeleného pažitu, je ideální tzv. vřetenová sekačka, i když označení sekačka není správné, protože vespodu tohoto stroje se netočí otáčivé nože jako u té klasické. „Tato sekačka doslova stříhá jednotlivé stvoly trávy. Jejich konečky nejsou roztřepené a nezasychají,“ vysvětluje Marek David z Mountfieldu. A že roztřepené konečky nejsou nic hezkého, přece všechny víme!

Pokud ale netrváme na zeleném greenu jako na golfovém hřišti, vystačíme si i s obyčejnou rotační sekačkou. Na malé plochy, kde není problém táhnout prodlužovačku, nám stačí elektrická. Do velkých zahrad se doporučuje benzinová. Zvlášť pro nás, ženy, jsou dobré ty s vlastním pojezdem, které - jak napovídá název – jedou samy, a tak je nemusíme před sebou tlačit, což může být třeba ve svahu docela dřina.

Nezapomínáme na výživu

Slunce ovšem trávě k tomu, aby byla krásná a zelená, nestačí. Potřebuje i živiny. Vhodnou dobou pro hnojení trávníku je podle odborníků začátek dubna. Použít bychom měly hnojiva s vyšším obsahem dusíku, který podporuje růst trávy. Důležité je, aby hnojivo bylo rozprostřeno rovnoměrně. Doporučení zní rozpustit ho v konvi s vodou a roztokem trávu zalít. Výživu trávníku dopřáváme v pravidelných intervalech až do léta. Zvlášť v horkých dnech pak nesmíme zapomenout na časté zalévání. A hydratace je, jak víme, i pro nás nepostradatelná.

Ano, péče o trávník může někomu připomínat i péči o naši tvář. Jen ta výsledná barva by měla být jiná. Zelená sluší jen trávníku!

Reklama

Související témata:

Načítám