Hlavní obsah

Top kosmetika bez chemie

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Biokosmetika obsahuje přírodní látkyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žít jednoduše zdravě dnes už nestačí. Protože co je vlastně zdravé? Ale žít „eko" a „bio", tedy v maximálním souznění s přírodou, to je to pravé! A tak mnohé z nás i při výběru kosmetiky přemýšlí o tom, zda nebyla testována na zvířatech a její výroba nenarušila životní prostředí.

Článek

Dobře mi je bez chemie...

Zájem o biokosmetiku roste doslova každým dnem. Pro zaryté ekology jistě příznivá zpráva. Jsme ohleduplní a přemýšlíme o možných důsledcích neekologického chování. Pro někoho běžný přístup, pro jiného nesmysl. V čem se biokosmetické výrobky liší od těch ostatních, zpracovaných za pomoci chemických postupů? Konkrétní důsledek užívání biokosmetiky není v jejím abnormálním účinku, ale právě v šetrném zacházení s přírodními zdroji. A to je to, oč tu běží.

Výhody užívání biokosmetiky:

1. Její účinky nejsou nikdy testovány na zvířatech. 2. Je ohleduplná k životnímu prostředí. Při pěstování bylinek se neničí příroda. 3. Biokosmetické obaly jsou vesměs recyklovatelné, v přírodě snadno odbouratelné. 4. Je vysoce účinná díky rostlinným složkám s vysokým obsahem přírodních vitaminů, antioxidantů a hydratačních látek. 5. Obsahuje přírodní éterické oleje, které jsou vhodné i pro citlivou pokožku malých dětí nebo alergiků. 6. Neobsahuje barviva, syntetické parfémy a konzervanty, které mohou být pro tělo toxické a celkově zatěžovat organismus. 7. Neobsahuje parabeny způsobující časté alergie ani další látky související s rizikem vzniku rakoviny. 8. Její účinky jsou dlouhodobé.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Biokosmetika má i své nevýhodyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Nevýhody užívání biokosmetiky:

1. Kratší trvanlivost výrobků. Je nutné je chránit před denním světlem a nenechávat otevřené. 2. Má svojí specifickou vůni přírodních éterických olejů, která ne každému vyhovuje, ale je možné si na ni zvyknout. 3. Působí pomaleji a není tolik efektivní. 4. Zprvu může pokožku dráždit, protože naše kůže není připravena na takovou koncentraci přírodních výtažků. Po jisté době se vše srovná. 5. Zpravidla bývá dražší než běžná kosmetika.

Jak zjistit, že jde o biokosmetiku?

Certifikovaná přírodní kosmetika bývá označena logem CPK, které jí přiděluje Kontrola ekologického zemědělství na základě odborného testování. Tento certifikát získává kosmetika, která neobsahuje syntetické sloučeniny a látky s podezřením na negativní účinek na lidské zdraví, dále pak suroviny, jejichž výroba by mohla nadměrně zatěžovat životní prostředí. Nenajdete v ní ani geneticky modifikované složky, parafín, vazelínu a produkty z ropy, konzervační a barvicí chemické látky, v žádném případě pak suroviny pocházející ze zvířat.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Na kvalitě kosmetiky se nemá šetřitFoto: samphoto.cz/jiunlimited

CPK bio

Nejvyšší certifikát a označení jako biokosmetika má přírodní kosmetika hodnocená jako CPK, která navíc obsahuje minimálně 10 % složek pocházejících z kontrolovaného ekologického zemědělství. Výrobky mající označení CPK bio jsou těmi nejekologičtějšími na trhu a při jejich používání si můžete být jistá, že vaše kosmetické ošetření přírodu opravdu nikterak nezatížilo. Za ten pocit to stojí, co říkáte?

Pokud vám to peněženka dovolí, zkuste při dalším nákupu kosmetiky přemýšlet i o tom, zda nechcete byť jen malou měrou přispět k tomu, aby přírodní zdroje zůstaly zachovány i pro vaše vnoučata. Můžete svojí troškou do mlýna přispět...

Reklama

Související témata:

Načítám