Hlavní obsah

Koupelna, která se čistí sama

Foto: Riho

Speciální povrch usnadňuje úklidFoto: Riho

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dezinfekce, ocet, horká voda a k tomu hadr či houbička – to jsou prostředky, kterými se snad ve všech domácnostech bojuje s bakteriemi, viry či pachy. Ale v některých to mají jednodušší. Nezvaní „spolubydlící“ se zde hubí sami. Pomáhá v tom světlo a speciální povrchy.

Článek

Speciální povrchy, které zjednodušují úklid, nejsou v koupelně žádnou novinkou. Dokonale hladké stěny umyvadel a toalet, na kterých nedrží špína, už nabízejí mnohé firmy i u levnějších výrobků. Nyní se své „samočisticí“ funkce ale dočkaly i obklady a dlažba.

Když uklízí světlo

Po zkušebním provozu v zahraničí se i na našem trhu objevují jako novinka dlaždice, které nesou logo active. Co to znamená? „Před vypálením se dlaždice popráší oxidem titaničitým, který se pak zapeče do jejich povrchu a zůstává zde navždy,“ vysvětluje Petra Šroubková ze společnosti A – keramika a pokračuje: „Pokud se k takové dlaždici dostane světlo – ať už přírodní, nebo umělé – dochází zde k fotokatalýze a ta dokáže likvidovat právě viry, bakterie, všechny druhy pachů, kouř a mnoho dalších látek.“

Podlahu, ale i obklady tak stačí jen setřít občas mokrým hadrem, nic víc. Na speciální povrch voda lépe přilne, proto úklid bude mnohem jednodušší a rychlejší. Rozhodně se nemusíte obávat, že byste povrch nějak poškodily, ono to vlastně ani nejde. Jedinou nevýhodou je zatím cena. Metr čtvereční obkladů i dlažeb určených do domácnosti přijde zhruba na 3000 korun. Ale je pravděpodobné, že až nepůjde o horkou novinku, ceny se sníží. Příkladem jsou vany.

Foto: A-keramika

Povrch active ocení rodiny s malými dětmiFoto: A-keramika

Foto: A-keramikaDlažba s označením active se hodí i do obývákuPlastové vany už to umějí dávno

Activ na dlaždicích funguje vlastně stejně jako povrch microban, se kterým se můžete setkat už několik let u některých akrylátových van. V tomto případě je microban – látka, která je i v deodorantech nebo zubních pastách –  integrována do akrylátových desek už při výrobě. Na rozdíl od čisticích prostředků se tak nedá smýt a je v celé stěně vany. Když se bakterie dotknou tohoto povrchu, narušují se stěny jejich buněk a tím se znemožňuje jejich schopnost dále růst a rozmnožovat se. To platí pro 99 procent všech typů bakterií, ale zahubit tak lze i nebezpečné bakterie E. coli, listerii, legionellu nebo zlatý stafylokok. Stejně tak lze zabránit i zápachu a tvoření nepěkných tmavých skvrn. I zde platí, že vanu myjete běžným způsobem, ale není nutné to dělat každý den a používat agresivní chemické prostředky. Ideální je mýdlová voda. Rozdíl v ceně vany bez této úpravy a s ní je 20 procent. Tedy taková vana vás přijde nikoli na deset, ale dvanáct tisíc korun.

Zřejmě každého napadne, proč by měl za antibakteriální výrobky platit více, když stejně bude muset občas vanu či podlahu setřít. Odpověď je jednoduchá: jde o zdraví. Vytváří se tu prostředí, kde se bakterie nemnoží, a tedy nepřenášejí z jednoho člena rodiny na druhého. Je také ideální pro alergiky, astmatiky, domácnosti s malými dětmi a zvířaty. A za to stojí si ty dva tisíce připlatit!

Reklama

Související témata:

Načítám