Hlavní obsah

Kouzelné šuplíky! A v kuchyni máte pořádek!

Foto: Blum

Místa není v kuchyni nikdy dostFoto: Blum

Reklama

Každá věc má přece své místo – učily nás maminky a nutily nás, abychom všechno rovnaly tam, kam to patří. Jenže přiznejme si, komu se chtělo třeba v kuchyni dávat robot až dozadu do skříňky, když před tím musel vyndat minimálně tři jiné věci? Tomu už odzvonilo a do kuchyní si lze koupit „kouzelné“ zásuvky, ve kterých se udržuje pořádek skoro sám.

Článek

Říká se jim plnovýsuvy a jak naznačuje název, oproti klasickým zásuvkám se tyto šuplíky dají zcela vysunout. Na první pohled jde jen o pár centimetrů, které ale nabízejí mnohem lepší přehled o věcech uložených v zadní části zásuvky. Plnovýsuvy mají ještě jednu výhodu, díky novým pojezdovým systémům, které nahradily kdysi používané dvě drážky, se mohou zásuvky vyrábět mnohem větší. Není proto problém mít šuplík široký i 90 a hluboký kolem 40 centimetrů. K čemu je to dobré? Vejdou se do něj i velké hrnce, které tak máte lépe při ruce. Velikosti odpovídá i nosnost šuplíků, která se pohybuje i kolem padesáti kilogramů.

Foto: Den Küchen

Využít se dá i sokl pod kuchyňskou linkouFoto: Den Küchen

Dokonalý vnitřek

Samotné plnovýsuvné zásuvky sice pomohou s udržením pořádku, ale stále ještě dávají „prostor“ pohodit věci dovnitř bez ladu a skladu. Tomu udělají přítrž až speciální dělicí příčky, fixační kolíčky a zarážky, které vyčleňují každé věci přesně vymezené místo. Nejlevněji je pořídíme z plastu, dražší jsou potom z nerezu a dřeva. Přitom důležitější než materiál je to, aby se daly přestavovat podle toho, jak se nám mění věci v šuplících. Pořádku v ukládání předmětů, příborů, nádobí, talířů nebo potravin a kořenek v zásuvkách napomáhají nejrůznější flexibilní přepážky, mřížky, tyčové relingy nebo vaničky. Předměty jsou zafixovány a i při prudkém zavření se s hlomozem nepřevracejí a nezpřehází.

Na nás záleží, zda zvolíme nejlevnější plastové, dražší kovové či dřevěné. Rozdíl je samozřejmě v ceně. Zatímco za ty první zaplatíme například 600 korun, druhé přijdou o dvě stokoruny dráž. Ovšem za dřevo zaplatíme až dva tisíce.

Foto: Blum

S dělícími příčkami má všechno své místoFoto: Blum

Začarovaný roh

Zřejmě nejhorší přístup máme v kuchyni k věcem uloženým v rohových skříňkách. Proto tam v mnoha domácnostech skladují věci, které jsou třeba jen výjimečně anebo s kuchyňskými pracemi vůbec nesouvisí. A je to škoda, zbytečně se tady připravujeme o místo. Přitom i tyto skříňky lze vybavit jednoduchými drátěnými „kolotoči“ točícími se kolem svislé osy. Díky tomu nám vyjedou ven i věci umístěné vzadu.

Existují však i sofistikovanější systémy, někdy se pro ně používá i označení „magický roh“. Kromě toho, že vyjedou zcela ven, jsou opět děleny různými zarážkami, které pomáhají udržet pořádek i v drobných věcech.

Poslední skupinou jsou speciální zásuvky, jejichž „vykousnutý“ tvar přesně kopíruje roh. Jejich využití je pak zcela stejně jako u těch obyčejných.

Tip na závěr

Málo místa v kuchyni je spíš pravidlem než výjimkou. Přitom si často za to můžeme sami, protože jím zbytečně plýtváme. Příkladem mohou být kuchyňské sokly, které zůstávají bez využití. Přitom i sem lze umístit zásuvky.

Reklama

Související témata:

Načítám