Hlavní obsah

Kouzlo zrcadla: Pohrajte si s prostorem!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Zrcadlo opticky zvětší i ten nejmenší bytFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Člověk by řekl: kousek upraveného skla a jakou dokáže udělat parádu! Ano, stačí pár malých triků a vaše domácnost se promění k nepoznání. Nevěříte? Vstupte do světa neomezených možností!

Článek

Zrcadlo nemusí být jen ranním strašákem v předsíni a nemusí vám pouze připomínat vaše nedostatky, může se stát architektem obytného prostoru. Funguje to jednoduše. Správným umístěním zrcadla zbavíte interiér případných nedokonalostí, obytný prostor opticky zvětší a prosvětlí a díky své originalitě celkově pozvedne. Pojďte si začít hrát s prostorem!

Zrcadla dnes

Z čeho jsou? Dnešní zrcadla jsou už trochu jiné kafe, než v dobách minulých. Většinou jsou vyrobená z tenké vrstvy hliníku. Ta je nanesena na zadní stranu skleněné tabule. A existují i kvalitnější kusy. Při jejich výrobě je kvalitní sklo základ a na něm je místo hliníkové vrstvy použito stříbro. Co se týče tloušťky - běžně k dostání jsou zrcadla tří- až čtyřmilimetrová. Zapamatujte si, že čím je zrcadlo silnější, tím lepší bude mít optické vlastnosti. Když si připlatíte za kvalitu, vydrží vám deset až patnáct let. Méně kvalitní kousky mohou postupem času černat nebo korodovat a především se snadněji poškrábou.

Rozšiřujeme a natahujeme

Velkoplošná zrcadla dokážou v prostoru divy. Nejlépe je využijete v malých bytech nebo místnostech. Například taková předsíň - všimněte si, jak často bývají stěny zádveří doplněny těmito okouzlujícími pomocníky (před odchodem z domova nepostradatelnými). Iluze tohoto charakteru se s oblibou využívají i v ostatních místnostech a v moderních interiérech rozhodně nesmí chybět. Zajímavé to může být obzvláště v ložnici. Za denního světla pomůže s prostorem a večer se stane oblíbenou součástí lechtivých hrátek. Trik je v tom, že umístíte-li zrcadlo na celou plochu zdi, opticky se prostor až dvojnásobně zvětší.

Účelně a s fantazií

Dodržujte základní pravidla. Rozhodně by nemělo světlo směřovat přímo do zrcadla. Předměty by měly být osvícené před a kolem zrcadla. Nedávejte proto zrcadla proti oknu nebo jakémukoli umělému světlu. Lampy a svítidla namontujte nad zrcadla, aby nemohla oslňovat jejich obraz.

Do šaten a skříní se hodí zrcadla velkoplošná. Zpravidla se umisťují na celou plochu skříně. Výrobci už dávno vědí, co se kam hodí, a proto nabízí celou řadu variant skříní s prosklenými pojízdnými dveřmi.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Na zrcadlech příliš nešetřeteFoto: samphoto.cz/jiunlimited

V interiéru si také můžete pohrát se samolepicími zrcadlovými obklady. Velmi snadno se s nimi zachází. Lze s nimi ozdobit i jiné kusy nábytku nebo vytvořit na zdi zajímavé variace, které dodají prostoru originalitu. Stačí zapojit trochu fantazii a nebát se experimentovat! Kromě toho, že prostor zvětší, zároveň ho i díky odrazu světla prosvětlí. Zrcadlová deska originálně dotvoří i pracovní stůl.

Dalším zajímavým doplňkem mohou být zrcadla se zabudovaným osvětlením nebo různě upravovaná leptáním či broušením. Do koupelen se skvěle hodí í zrcadla s tepelnou fólií proti orosení.V čem je trik? Po koupeli nebudete muset zrcadlo otírat a hned se v něm můžete upravit.

Tvary, trendy, ceny

Na trhu dnes dostanete prakticky cokoli. Snad díky rostoucímu zájmu o modernu zaoblené tvary trochu ustupují a střídají je jednoduché linie, ostré hrany a dokonce i kosočtverce nebo trojúhelníky. Nebojte se ale ani ty zkombinovat dohromady. I tak můžete docílit velmi originálního vzhledu.

A kolik to bude stát? Malá zrcadla se pohybují řádově ve stovkách korun. Smaolepicí se prodávají v sadách po několika kusech a opět vyjdou na sto až dvěstě korun. Čím více se co do velikosti „rozšoupnete", tím více si připlatíte. Cenu ovlivňuje nejen velikost, ale i zpracování rámu a jeho materiálu, materiál a způsob výroby samotného skla a různé ochranné vrstvy proti působení vnějších vlivů. Proto se hned nevrhněte na levné kousky - méně v tomto případě neznamená více!

Reklama

Související témata:

Načítám