Hlavní obsah

Minitruhlík z krabice: Pěstovat bylinky v něm může každý

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Recyklování je dnes v módě, proto nevyhazujte plastové krabice od tablet na praní. Můžete si z nich docela jednoduše vyrobit pěkný truhlík. Využijete ho například při domácím pěstování bylinek v chladných měsících.

Článek

S končícím létem bude potřeba bylinky z balkonu nebo terasy přenést dovnitř. Můžete jim připravit nový domov v dekorativním minitruhlíku.

Minitruhlík ozdobený bambusem

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Připravte si plastovou krabici, tavicí pistoli a náplně, bambusové tyčky, zahradnické kleště, izolepu, měřidlo, nůžky a provázek.

Základem minitruhlíku bude plastová krabice. Jsou dvě velikosti podle počtu tablet. Zvolte tu větší, má výšku zhruba 13,5 a šířku 24 centimetrů. Nemusíte z ní ani odstraňovat nálepky.

Proměnu krabice zajistí bambusové tyče. Budete potřebovat pět kusů o délce 150 cm a průměru 0,5 až 0,8 centimetru. Jde o opěrné tyčky k rostlinám, které se prodávají v hobbymarketech, a jedna stojí kolem dvaceti korun. Až je budete vybírat, sáhněte po těch nejsilnějších, nazelenalých. Sytě béžové mohou být hodně vyschlé a pak se drolí.

Z ostatních potřeb stojí za zmínku snad jen tavicí pistole a alespoň čtyři náhradní náplně, protože lepidla zužitkujete poměrně hodně. Bambus budete stříhat, takže zahradní nůžky jsou nepostradatelné – stačí obyčejné.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Víko krabice je upevněno v tenkém rámečku, který jde odcvaknutím odstranit. Zpevněný okraj nůžkami kdekoli nastřihněte jeden až dva centimetry. Odměřte si výšku ode dna devět centimetrů a kolem dokola obstřihněte. Jde to poměrně lehce. Udržovat vodorovnou linii vám pomůže bílá nálepka s návodem.

Potom si dejte rozehřát tavicí pistoli.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Nastříhejte bambus. Odměřte deset centimetrů a zahradními nůžkami ustřihněte první tyčinku. Bude vám sloužit jako měřítko. Nemusíte přesně dodržovat deseticentimetrovou délku tyčinky, klidně může mít o půl až jeden centimetr více – ve výsledku to bude dělat efektní nepravidelný okraj.

Když narazíte na spoj (kloub), který je hodně pevný, ustřihněte bambus až za ním, kde to půjde. Celkem byste si měli připravit 50 až 60 různě velkých tyčinek.

Kdyby byly některé tyčky příliš vyschlé, může se vám bambus při stříhání trochu drolit. Chce to méně tlačit na nůžky a průběžně tyčkou otáčet. V blízkosti spojů to půjde mnohem lépe.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Firemní nálepka s návodem má dvě strany. V pravém dolním rohu najdete šipku. Když rožek uchopíte, půjde lehce stáhnout. Získáte tak pruh s lepidlem, který dále využijete. Položte ho lepicí stranou nahoru.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Strženou nálepku použijte jako držák tyčinek při připevňování na krabici. Na lepicí stranu asi centimetr od levého kraje postupně přikládejte jednu tyčinku za druhou. Jejich okraj musí lícovat se spodním okrajem nálepky. Celkem takto přilepte zhruba šest až deset tyčinek. Snažte se je dávat co nejtěsněji k sobě a hlavně hlídejte, aby byly svisle.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Tavicí pistolí naneste dostatečné množství lepidla na zhruba stejnou plochu krabice, jako je připravený tyčinkový plůtek. Krabici postavte a rychle tyčinky přitlačte k lepidlu. Spodní hrana tyčinek se musí opírat o podložku. Zhruba po minutě sejměte nálepku a pokračujte s další várkou.

Kdyby na nálepce tyčinky už nedržely, použijte izolepu – připravte si zhruba stejně široký pruh.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Zaoblené části krabice jsou složitější. Lepidlo naneste na každou tyčinku jednotlivě a přitlačte. Poslední tři nebo čtyři tyčinky si raději nejprve přiměřte, aby se vám tam vešly.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Kolem minitruhlíku pevně ovažte provázek nebo stužku a zavažte na dva uzlíky. Při manipulaci s truhlíkem se mohou tyčinky uvolňovat a provázek je podrží hezky pohromadě, navíc udělá parádu. Podle stylu svého interiéru zvolte i další ozdoby. Fantazii se meze nekladou.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Dekorativní obal na květiny je na světě! Je na vás, jestli si do něj dáte bylinky nebo třeba kaktusy, ovšem vždy ve vlastním květináči, aby byl zajištěn odtok přebytečné vody při zálivce.

Tak co, zkusíte to také?

Reklama

Načítám